Connect with us
Materijali

U Srbiji se reciklira 53.000 tona guma godišnje

guma automobila

U Srbiji se godišnje reciklira 53.000 tona guma što je direktor Agencije za zaštitu životne sredine Filip Radović ocenio kao odličan rezultat.

U izjavi za Tanjug on dalje objašnjava da su gume jako profitabilne kada se reckliraju, a za to država odobrava značajne subvencije. „Republika Srbija na svom tržištu ima godišnje ima oko 36.000 tona guma, a kada se gume uvoze na vozilima tu je negde oko 53.000 komada godišnje“, pojasnio je on i ocenio da je dobar rezultat u reciklaži guma zato što država daje subvencije od 20 dinara po kilogramu za ovaj posao.

Naša zemlja, inače, ima najveću subvenciju u regionu i na taj način podstiče reciklažnu industriju. „U planu nam je da se uposli više sakupljačka mreža, odnosno da se redistribucija sredstava koje se prikupljaju od kompanija uvoznika distribuira i na kompanije ili lica koja sakupljaju gumu jer je to važan momenat da bi se gume iznele iz prirode“, tvrdi Radović i dodaje: „Guma je profitabilan materijal i posle se lako može koristiti u proizvodnji drugih materijala, a prema novim pravilnicima ubuduće će sva dečija igrališta morati da budu popločana gumom – a to se najviše radi sa recikliranom gumom“, ističe on i navodi da su firme recikleri gume uglavnom na području Vojvodine.

Izvor: tanjug