Connect with us
Građevina

U skupštini predlog za ukidanje 7 građevinskih taksi!

Predlogom izmena i dopuna Zakona o republičkim administrativnim taksama predviđeno je ukidanje sedam taksi u oblasti građevinarstva, što će doneti uštede od šest odsto vrednosti objekta, saopštilo je u utorak Ministarstvo građevinarstva.

Neće se plaćati ni odobrenje za upotrebu objekta koju donosi institucija nadležna za poslove telekomunikacija

Neće se plaćati ni odobrenje za upotrebu objekta koju donosi institucija nadležna za poslove telekomunikacija

Izmene tog zakona, koje je usvojila Vlada Srbije na predlog Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, upućene su Skupštini Srbije na usvajanje.

Najznačajnija promena je da se taksa za izdavanje upotrebne dozvole više neće tretirati kao parafiskalni namet, što će doprineti i da se smanji broj objekata koji se sada koriste bez upotrebne dozvole. Ova taksa, prema predlogu ministarstva, će se plaćati u zavisnosti od vremena potrebnog za obradu prosečnog zahteva, a ne u fiksnom iznosu od 0,2 odsto na predračunsku vrednost objekta.

Na primer, taksa za stovarište, koje posmatra i Duing biznis izveštaj Svetske banke, umesto dosadašnjih 56.000 dinara, iznosiće izmedju 1.800 i 18.000 dinara, u zavisnosti od kompleksnosti objekta. Značajnu uštedu predstavlja i ukidanje takse u iznosu od 31.960 dinara na rešenje kojim se utvrdjuje da li je idejni projekat usklađen sa izvodom iz urbanističkog plana, odnosno da je sanitarna saglasnost na idejni projekat.

Predlogom izmena i dopuna Zakona o republičkim administrativnim taksama predviđeno je ukidanje sedam taksi u oblasti građevinarstva

Predlogom zakona predviđeno je ukidanje sedam taksi u oblasti građevinarstva

Predloženo je i ukidanje takse za rešenja kojim se odobrava izgradnja objekta na području graničnog prelaza i u graničnom pojasu, takse za potvrdu republičkog organa o prijemu dokumentacije za izgradnju objekta, kao i za rešenje kojim se odobrava izgradnja telekomunikacionih objekata.

Neće se plaćati ni odobrenje za upotrebu objekta koju donosi institucija nadležna za poslove telekomunikacija, kao ni rešenje kojim se odobrava puštanje objekta u probni rad. Predloženo je i ukidanje plaćanja dažbine za dobijanje potvrde o kontroli temelja građevinskih objekata, koja trenutno iznosi 1.600 dinara. Tim izmenama sistem administrativnih taksi biće usklađen sa Zakonom o planiranju i izgradnji. To znači da će biti ukinute takse za radnje koje su ukinute poslednjim izmenama ovog zakona, uz uvođenje novih taksi, u ukupnom iznosu od 33.660 dinara, za radnje za koje do sada nije bilo utvrđenih taksi, kao što su potvrda nadležnog organa o prijavi radova i izdavanje informacije o lokaciji i izdavanje lokacijskih uslova.

Uštede budućim investitorima dovešće do povećanja investicija u građevinarstvu i poboljšanja poslovnog ambijenta u Srbiji.

Izvor: Blic (Tanjug)