Connect with us
Budućnost

U budžetu Srbije predviđeno 80 milijardi za kapitalne investicije

Objavljeno

:

Srbija planira da u kapitalne projekte sledeće godine uloži ukupno 79,97 milijardi dinara. Najviše novca biće uloženo u izgradnju autoputeva, pruga i u železničku infrastrukturu.

Predlog zakona o budžetu za 2018. godinu predviđa i da se do kraja 2020. za najvažnije investicije države ukupno potroši oko 250 milijardi dinara.

Plan države je da za gradnju autoputeva, mostova i pruga u 2018. potrošiti oko 43,9 milijardi dinara

Plan države je da za gradnju autoputeva, mostova i pruga u 2018. potroši oko 43,9 milijardi dinara

Ubedljivo najviše novca naredne godine biće uloženo u izgradnju autoputa od Obrenovca do Ljiga – oko 9,8 milijardi dinara, zatim u izgradnju železničke infrastrukture i nabavku vozila – oko 7,9 milijardi, kao i za autoput Surčin – Obrenovac – 5,8 milijardi. Takođe, za podizanje mosta preko Save kod Ostružnice, u sklopu beogradske obilaznice, biće potrošeno 4,5 milijardi, za deonice autoputa Prosek – Crvena reka, Čiflik – Pirot i Grdelica – Vladičin Han 3,8 milijardi, autoput Niš – Dimitrovgrad i obilaznicu oko Dimitrovgrada 3,7 milijardi dinara, kao i oko 2,2 milijarde za gradnju autoputa Pirot – Dimitrovgrad.

Plan države je da za gradnju autoputeva, mostova i pruga u 2018. potrošiti oko 43,9 milijardi dinara, dok će ta suma do kraja 2020. godine dostići ukupno 133,7 milijardi. Znatna svota novca biće izdvojena i za izgradnju novih i renoviranje postojećih zatvora, kao i za rekonstrukciju Palate pravde. Tako, država planira da u ove svrhe ukupno potroši 2,3 milijarde dinara sledeće godine, a za naredne tri godine oko 5,3 milijarde. Pojedinačno, najskuplja će biti gradnja novog zatvora u Pančevu za koju će već sledeće godine u budžetu biti izdvojeno 1,2 milijarde dinara.

U renoviranje Palate pravde država planira da u 2018. uloži 266,6 miliona dinara.

Velika sredstva država planira da izdvoji za eksproprijaciju zemljišta u cilju izgradnje kapitalnih projekata. Tako će za to u 2018. izdvojiti 13,1 milijardu, naredne godine 12,3 milijarde, a 2020. oko 15,97 milijardi dinara.

Srbija će u narednoj godini graditi i granične prelaze, u koje će ukupno uložiti oko 377 miliona dinara, a do kraja 2020. oko 712,8 miliona. Najskuplji će biti prelaz Sot, na granici sa Hrvatskom (125 miliona), a zatim Gostun, na prelazu sa Crnom Gorom (70,7 miliona).

Izgradnja naučno-tehnološkog parka u Novom Sadu je novi projekat, za koji je planirano da se potroši 200 miliona dinara sledeće godine, i još 654 miliona u 2019.

Za sanaciju Narodnog muzeja država je u 2018. izdvojila 182 miliona dinara, a za gradnju sistema za navodnjavanje ukupno je planirano da se u naredne tri godine izdvoji 1,6 milijardi dinara.

Glavni grad do kraja 2019. godine dobija gondolu

Beograd će u naredne dve godine dobiti gondolu za koju će u 2018. biti izdvojeno 360 miliona dinara, a naredne godine oko 840 miliona. Takođe, planirana je i izgradnja tzv. multifunkcionalne sportske dvorane u Košutnjaku u koju će sledeće godine biti uloženo 432 miliona dinara iz budžeta, a do kraja 2020. još oko 1,3 milijarde dinara.

Glavni grad Srbije do kraja 2019. godine dobija gondolu

Glavni grad Srbije do kraja 2019. godine dobija gondolu

Inače, izgradnja i rekonstrukcija bolnica, škola, vrtića, ustanova socijalne zaštite i drugih sličnih objekata planirana je budžetima pojedinačnih nadležnih ministarstva. Ovi projekti nisu izdvojeni kao posebna stavka u predlogu budžeta za 2018. godinu, kao što je slučaj sa kapitalnim projektima.

Izvor: www.blic.rs

Advertisement reklama na grenef portalu

Izdvojeno

Sa portala

Energetska efikasnost objekata Energetska efikasnost objekata
Energetska efikasnost1 mesec ranije

Energetska efikasnost objekata u kriznom vremenu

Radeći u polju energetske efikasnosti objekata poslednjih 10-ak godina, na mnogobrojnim projektima različitih nivoa energetske efikasnosti i održivosti u najširem...

Ytong zelena gradnja Ytong zelena gradnja
Energetska efikasnost1 mesec ranije

Zelena gradnja i najvažnije odlike

“Zelenim” se nazivaju oni objekti koji su građeni po principima održive gradnje. Najvažnije odlike „zelene gradnje“ su: manja potrošnja energije...

Antenall tim za projektnu podršku na projektima Antenall tim za projektnu podršku na projektima
Energetska efikasnost2 meseca ranije

Kako naći najbolju podršku za vaš projekat?

Velika tražnja dovela je i do hiper ponude gde nije lako razaznati kome se obratiti od inženjera, arhitekata, projektnih biroa...

Energetska efikasnost je dobitna kombinacija i za kompanije i za klimu Energetska efikasnost je dobitna kombinacija i za kompanije i za klimu
Energetska efikasnost2 meseca ranije

Najbolji način za smanjenje troškova i emisija štetnih gasova

S obzirom na to da se kompanije širom sveta suočavaju s ogromnim pritiskom kada je reč o troškovima energije i...

Divus Apartmani Divčibare Divus Apartmani Divčibare
Arhitektura2 meseca ranije

ENERGY NET predstavlja najnoviji projekat Divus apartmani Divčibare

Vođena svrhom da stvara bolju atmosferu po meri čoveka u skladu sa prirodom, kompanija ENERGY NET već više od 30...

Vegetativni zidovi na fasadnom omotaču Vegetativni zidovi na fasadnom omotaču
Arhitektura3 meseca ranije

Vegetativni zidovi u arhitekturi

Vegetativni zidovi koji fasadni omotač pretvaraju iz statičnog u dinamičan odnos prema posmatraču, u gustim urbanim sredinama imaju veliki potencijal...

Sadržaj

Popularno