Connect with us
Budućnost

Topić: Na proleće tender za most na Savi kod Gradiške

Objavljeno

:

Na proleće ćemo zajedno sa „Hrvatskim cestama“ da raspišemo tender za gradnju mosta na Savi kod Gradiške, najavljuje za „EuroBlic“ direktor „Autoputeva RS“ Dušan Topić. – To je projekat koji se godinama prolongira i koji stalno izmiče iz ruku, ali, kako sada stvari stoje, to bi i konačno trebalo da bude rešeno i da se spoji naš autoput do Gradiške sa mostom – objašnjava Topić.

Projekat mosta kod Save na Gradiški

Kaže da ovo javno preduzeće ulazi u narednu godinu sa nekoliko projekata, od kojih je najizvesniji, zajedno sa Evropskom bankom i razvoj, gradnja koridora 5C delom koji prolazi kroz Republiku Srpsku.

Upravo je juče potpisan ugovor sa predstavncima ove banke o gradnji 6 od ukupno 43 kilometra deonice kroz RS.

– Ukupna procenjena vrednost projekta je 70 miliona evra. Razlog za tu cenu je što imamo dve petlje i zato ne treba praviti brzu računicu po kilometru – navodi direktor „Autoputeva RS“.

Dodaje da je ovaj projekat, koji se naslanja na autoput Banjaluka – Doboj, bitan sa stanovišta kontinuiteta gradnje i operative RS i samim tim celokupnih efekata.

– Osim toga, autoput Banjaluka – Doboj će biti vrlo brzo završen, za nekoliko meseci – dodaje Topić.

Budući most na Savi kod Gradiške

Navodi da „Autoputevi RS“ imaju dva velika projekta sa Kinezima – autoput od Banjaluke do Mliništa i autoput Banjaluka – Prijedor. Izvesniji je autoput Banjaluka – Prijedor, koji je predviđen kao koncesioni projekat.

– Urađene su studije, koje su dobra osnova za razgovore i samo je pitanje naših finansijskih kapaciteta. Mislim da ćemo za dva-tri meseca doći u situaciju da potpisujemo prve ugovore o eksploataciji zemljišta – navodi Topić za Blic.

Upravo je „Autoputevim RS“, kako kaže, zbog toga važno da je donesen novi Zakon o akcizama jer će iz tih sredstava biti građeni autoputevi.

Brze ceste

Naglasio bih i da ćemo iduće godine započeti izrada planske dokumentacije za gradnju brzih cesta. Kao, naprimer, za deonicu Sarajevo – Višegrad, kaže Topić. Planirana je i izrada planske dokumentacije za brzi put Bijeljina – Zvornik – Han Pijesak – Sokolac koji bi se vezao za brzi put Sarajevo – Višegrad. – To su i najbitnije deonice za istočni deo Republike Srpske – kaže direktor „Autoputeva RS“.

Izvor: Blic

Advertisement reklama na grenef portalu

Izdvojeno

Sa portala

Energetska efikasnost objekata Energetska efikasnost objekata
Energetska efikasnost1 mesec ranije

Energetska efikasnost objekata u kriznom vremenu

Radeći u polju energetske efikasnosti objekata poslednjih 10-ak godina, na mnogobrojnim projektima različitih nivoa energetske efikasnosti i održivosti u najširem...

Ytong zelena gradnja Ytong zelena gradnja
Energetska efikasnost1 mesec ranije

Zelena gradnja i najvažnije odlike

“Zelenim” se nazivaju oni objekti koji su građeni po principima održive gradnje. Najvažnije odlike „zelene gradnje“ su: manja potrošnja energije...

Antenall tim za projektnu podršku na projektima Antenall tim za projektnu podršku na projektima
Energetska efikasnost2 meseca ranije

Kako naći najbolju podršku za vaš projekat?

Velika tražnja dovela je i do hiper ponude gde nije lako razaznati kome se obratiti od inženjera, arhitekata, projektnih biroa...

Energetska efikasnost je dobitna kombinacija i za kompanije i za klimu Energetska efikasnost je dobitna kombinacija i za kompanije i za klimu
Energetska efikasnost2 meseca ranije

Najbolji način za smanjenje troškova i emisija štetnih gasova

S obzirom na to da se kompanije širom sveta suočavaju s ogromnim pritiskom kada je reč o troškovima energije i...

Divus Apartmani Divčibare Divus Apartmani Divčibare
Arhitektura2 meseca ranije

ENERGY NET predstavlja najnoviji projekat Divus apartmani Divčibare

Vođena svrhom da stvara bolju atmosferu po meri čoveka u skladu sa prirodom, kompanija ENERGY NET već više od 30...

Vegetativni zidovi na fasadnom omotaču Vegetativni zidovi na fasadnom omotaču
Arhitektura3 meseca ranije

Vegetativni zidovi u arhitekturi

Vegetativni zidovi koji fasadni omotač pretvaraju iz statičnog u dinamičan odnos prema posmatraču, u gustim urbanim sredinama imaju veliki potencijal...

Sadržaj

Popularno