Connect with us

Budućnost

Topić: Na proleće tender za most na Savi kod Gradiške

Objavljeno

:

Na proleće ćemo zajedno sa „Hrvatskim cestama“ da raspišemo tender za gradnju mosta na Savi kod Gradiške, najavljuje za „EuroBlic“ direktor „Autoputeva RS“ Dušan Topić. – To je projekat koji se godinama prolongira i koji stalno izmiče iz ruku, ali, kako sada stvari stoje, to bi i konačno trebalo da bude rešeno i da se spoji naš autoput do Gradiške sa mostom – objašnjava Topić.

Projekat mosta kod Save na Gradiški

Kaže da ovo javno preduzeće ulazi u narednu godinu sa nekoliko projekata, od kojih je najizvesniji, zajedno sa Evropskom bankom i razvoj, gradnja koridora 5C delom koji prolazi kroz Republiku Srpsku.

Upravo je juče potpisan ugovor sa predstavncima ove banke o gradnji 6 od ukupno 43 kilometra deonice kroz RS.

– Ukupna procenjena vrednost projekta je 70 miliona evra. Razlog za tu cenu je što imamo dve petlje i zato ne treba praviti brzu računicu po kilometru – navodi direktor „Autoputeva RS“.

Dodaje da je ovaj projekat, koji se naslanja na autoput Banjaluka – Doboj, bitan sa stanovišta kontinuiteta gradnje i operative RS i samim tim celokupnih efekata.

– Osim toga, autoput Banjaluka – Doboj će biti vrlo brzo završen, za nekoliko meseci – dodaje Topić.

Budući most na Savi kod Gradiške

Navodi da „Autoputevi RS“ imaju dva velika projekta sa Kinezima – autoput od Banjaluke do Mliništa i autoput Banjaluka – Prijedor. Izvesniji je autoput Banjaluka – Prijedor, koji je predviđen kao koncesioni projekat.

– Urađene su studije, koje su dobra osnova za razgovore i samo je pitanje naših finansijskih kapaciteta. Mislim da ćemo za dva-tri meseca doći u situaciju da potpisujemo prve ugovore o eksploataciji zemljišta – navodi Topić za Blic.

Upravo je „Autoputevim RS“, kako kaže, zbog toga važno da je donesen novi Zakon o akcizama jer će iz tih sredstava biti građeni autoputevi.

Brze ceste

Naglasio bih i da ćemo iduće godine započeti izrada planske dokumentacije za gradnju brzih cesta. Kao, naprimer, za deonicu Sarajevo – Višegrad, kaže Topić. Planirana je i izrada planske dokumentacije za brzi put Bijeljina – Zvornik – Han Pijesak – Sokolac koji bi se vezao za brzi put Sarajevo – Višegrad. – To su i najbitnije deonice za istočni deo Republike Srpske – kaže direktor „Autoputeva RS“.

Izvor: Blic

Advertisement reklama na grenef portalu
Klik za komentar

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Advertisement

Popularno