Connect with us

Materijali

Top 3 novogodišnje jelke!

Objavljeno

:

Dizajneri širom sveta, čini se, jedna čekaju novogodišnje praznike, kako bi svoje umeće i individualnost pokazali na ukrasima za dom, pogotovo novogodišnjim jelkama. Toliki trud ulažu da je zaista teško proglasiti najlepšu. Ipak, mi smo izabrali „Svoje tri“ uz pomoć portala www.dezeen.com i onog što su oni prezentovali prilikom posete raznim evropskim i svetskim gradovima. Pogledajte da li smo pogrešili.

Staklo uvek izgleda impresivno, pa ne čudi što nam je ova jelka na prvom mestu. Izgleda zaista luksuzno, njena veličine je čak impresivnih 10 metara, a delo je britanskog dizajnera Li Brooma. Sastoji se od 245 individualnih ručno rađenih staklenih svetiljki i nalazi se unutar zgrade Londona. Instalacija je napravljena je u saradnji sa staklenim brendom Nude.

Foto: www.dezeen.com

Druga po lepoti i neobičnosti je tzv „raspevana jelka“, a urađena je od strane scenografa Es Devlin. Emituje audio-vizuelne priču koristeći hiljade reči prikupljenih od običnih ljudi, a algoritmi za zvuk obučeni su na 25 miliona reči pesme iz 19. veka. Napravljena je za muzej „V&A“, a svaki posetilac muzeja podstaknut je da doprinese ukrašavanju tako što će reč koju on smatra obeležjem ove godine okačiti na ovu jelku. Šta biste vi napisali?


Treća jelka koja spada u one najneobičnije je urađena za dva grada, jedna se nalazi u Londonskom Kraljevskom botaničkom vrtu, a druga u palati Belvedere u Beču. Delo je mađarskog arhitektonskog studija Hello Vood, a satavljena je od 400 sankcija, koje su zatim razbacane i distribuirane porodicama kojima je potrebno drva za ogrev u hladnim zimskim mesecima.

Foto: www.dezeen.com

Advertisement reklama na grenef portalu
Klik za komentar

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Advertisement

Popularno