Connect with us
Građevina

Svi mostovi Koridora 10

Objavljeno

:

Koridor 10

Na južnom i istočnom kraku Koridora 10 napravljena su 194 mosta, od čega još tri treba da se završe, kažu u „Koridorima Srbije“. Na južnom kraku je izgrađeno svih 107 mostova, a na istoku su od ukupno 87 mostova još tri su u izgradnji.

Foto: Zoran Žestić/Tanjug

Autoput na istočnom kraku Koridora 10 (E80) u Srbiji, od Niša do Dimitrovgrada u dužini od 86,8 kilometara, imaće i pet tunela: Bancarevo (dužine 705 metara), Sopot (184 metara), Sarlah (477 metara), Pržojna padina (350 metara) i Progon (1.108 metara). Takođe, na tom delu Koridora 10 su projektovane i četiri petlje: Dimitrovgrad, dve petlje kod Pirota i Bela Palanka.

U „Koridorima“ kažu da je građevinska sezona bila veoma uspešna i da je urađen završni sloj asfalta na deonicama Crvena Reka – Čiflik i Čiflik – Staničnje u dužini od 25 kilometara. Takođe, pušteno je u saobraćaj 55 kilometara autoputa od Crvene Reke do Dimitrovgrada.

Završeni su svi radovi na opremanju tunela Progon i Pržojna padina elektromašinskom opremom i puštena je u rad naplatna rampa u Dimitrovgradu.

Za ovu građevinsku sezonu ostalo je da se završi najteža deonica, a to je Bancarevo – Crvena Reka u dužini od 12,3 kilometara, sa kojom će biti puštena u saobraćaj završena deonica Prosek – Bancarevo dužine 9,4 km.

Preostaje i završetak radova u dužini od 4,3 kilometra na deonici Staničenje – Pirot, opremanje tunela Bancarevo, Sopot i Sarlah elektromašinskom opremom.

Takođe, u toku je i izgradnja veze između autoputa i ulice Georgi Dimitrov u Dimitrovgradu kroz poslovnu zonu u zapadnom delu Dimitrovgrada, na osnovu zahteva opštine Dimitrovgrad, posebnog naloga investitora i uz saglasnost kreditora Svetske banke. Ukupna vrednost radova je 370 miliona evra.

Kada je reč o južnom kraku (E75) Koridora 10, ostalo je još da se završi oko 34 kilometra autoputa. Gradi se autoput kroz Grdeličku klisuru dužine 26,3 kilometra i još osam kilometara na deonici Srpska Kuća – Levosoje kod Bujanovca.

Autoput u klisuri će ima dve velike petlje Predejane i Vladičin Han, kao i dva tunela: Predejane od 1.000 metara i Manajle od 1.800 metara. Preostale deonice biće puštene u saobraćaj sukcesivno u toku ove godine.
Površina zaštićenih kosina u Grdeličkoj klisuri je oko 154.000 metara kvadratnih, u dužini od oko 7,5 kilometara. U zoni zaštite kosine Momin kamen (LOT 5) izminiran je do sada oko 482.300 metara kubnih materijala od ukupno 620.000 kubika. Ukupna ugovorena vrednost radova je 355 miliona evra.

Na preostalih 26,3 km kroz Grdeličku klisuru izvodili su se intenzivni radovi protekle građevinske sezone, kao i prethodnih nedelja uprkos niskim temperaturama.

U tunelu Predejane počeli su krajem januara asfalterski radovi u desnoj cevi i u asfaltirane su do sada u obe cevi dva sloja asfalta, a završni sloj biće postavljen čim to vremenski uslovi dozvole.

Gradilište

Na trasi Koridora 11 u Srbiji, u toku je i izgradnja takozvanog Ipsilon kraka Koridora 10, odnosno obilaznice oko Subotice do Kelebije u dužini oko 24 kilometra, a očekivanja su da će sve biti završeno u 2019. godini.

Na obilaznici Subotica preostali su radovi na izgradnji 11 kilometara Sektora 1, od Kelebije do ukrštanja sa Somborskim putem. U toku je izmena građevinske dozvole i preprojektovanje poslednjih 1.350 metara do graničnog prelaza Kelebija. U 2017. završeno je oko 5,5 km na Sektoru 2.

Ugovor za izgradnju Sektora 3 u dužini od 5,5 kilometara od Kelebije do postojećeg autoputa je zaključen i očekuje se početak radova u aprilu ove godine. U Srbiji se, pored Koridora 10, gradi i Koridor 11 odnosno autoput Beograd – Južni Jadran do granice sa Crnom Gorom. Kako je najavljeno, sa završetkom dve „kineske“ deonice Obrenovac – Ub (26 kilometara) i Lajkovac – Ljig (24 kilometra) ove godine biće kompletiran ceo put od Obrenovaca do Preljine kod Čačka u dužini od 104 kilometra.

U Srbiji je 2016. na Koridoru 11 pušten u saobraćaj autoput Ljig – Preljina u dužini od 40 kilometara. Na toj trasi je i deonica Ub – Lajkovac od 12,5 kilometara koju su krajem 2014. izgradili domaći izvođači. Takođe, Kinezi grade i deonicu autoputa od Surčina do Obrenovca koja će biti završena 2019. Kineska kompanija CCCC će od naredne godine graditi i autoputa od Preljine do Požege, vredan 450 milona evra, u dužini od 30,9 kilometara.

Autoput od Požege do Boljara je poslednja neugovorena deonice autoputa E-763 na teritoriji Srbije. Dogovoreno je da se napravi projektno-tehnička dokumentacije, koja je vredna oko 50 milona evra, a cela investicija gradnje autoputa Požega – Boljare se procenjuje na više od 1,5 milijardi evra.

Izvor: Tanjug

Advertisement reklama na grenef portalu

Izdvojeno

Sa portala

Energetska efikasnost objekata Energetska efikasnost objekata
Energetska efikasnost1 mesec ranije

Energetska efikasnost objekata u kriznom vremenu

Radeći u polju energetske efikasnosti objekata poslednjih 10-ak godina, na mnogobrojnim projektima različitih nivoa energetske efikasnosti i održivosti u najširem...

Ytong zelena gradnja Ytong zelena gradnja
Energetska efikasnost1 mesec ranije

Zelena gradnja i najvažnije odlike

“Zelenim” se nazivaju oni objekti koji su građeni po principima održive gradnje. Najvažnije odlike „zelene gradnje“ su: manja potrošnja energije...

Antenall tim za projektnu podršku na projektima Antenall tim za projektnu podršku na projektima
Energetska efikasnost2 meseca ranije

Kako naći najbolju podršku za vaš projekat?

Velika tražnja dovela je i do hiper ponude gde nije lako razaznati kome se obratiti od inženjera, arhitekata, projektnih biroa...

Energetska efikasnost je dobitna kombinacija i za kompanije i za klimu Energetska efikasnost je dobitna kombinacija i za kompanije i za klimu
Energetska efikasnost2 meseca ranije

Najbolji način za smanjenje troškova i emisija štetnih gasova

S obzirom na to da se kompanije širom sveta suočavaju s ogromnim pritiskom kada je reč o troškovima energije i...

Divus Apartmani Divčibare Divus Apartmani Divčibare
Arhitektura2 meseca ranije

ENERGY NET predstavlja najnoviji projekat Divus apartmani Divčibare

Vođena svrhom da stvara bolju atmosferu po meri čoveka u skladu sa prirodom, kompanija ENERGY NET već više od 30...

Vegetativni zidovi na fasadnom omotaču Vegetativni zidovi na fasadnom omotaču
Arhitektura3 meseca ranije

Vegetativni zidovi u arhitekturi

Vegetativni zidovi koji fasadni omotač pretvaraju iz statičnog u dinamičan odnos prema posmatraču, u gustim urbanim sredinama imaju veliki potencijal...

Sadržaj

Popularno