Connect with us
Energetska efikasnost

Srbiji zajam od 100 miliona evra za infrastrukturu od Svetske banke

Upravni odbor Grupe Svetske banke (SB) odobrio je Srbiji zajam od 119 miliona dolara (100 miliona evra) za Program unapređenja efikasnosti i održivosti infrastrukture, saopšteno je iz te međunarodne finansijske institucije. Zahvaljujući novim sredstvima, Srbija će moći bolje da održava 8.000 kilometara puteva i poboljša energetsku efikasnost u 234 javna objekta, navodi se u saopštenju Svetske banke dostavljenom Tanjugu.

Renovirane zgrade imaće niže račune za struju

Saobraćajna komponenta se fokusira na podršku naporima za modernizaciju

Članovi Upravnog odbora SB su na jučerašnjoj sednici konstatovali da je Srbija zainteresovana za poboljšanje efikasnosti i održivosti infrastrukture, naročito u sektoru saobraćaja i energetike, kako bi doprinela dugoročnoj konkurentnosti srpske privrede i stvorila rast i nova radna mesta.

– Ova operacija će obezbediti očuvanje putne mreže, i pre svega suštinsku primenu modernog pristupa održavanju u Srbiji. Pored toga, poboljšaće se energetska efikasnost i sigurnost u renoviranim javnim zgradama – izjavio je Stiven Ndegva, menadžer Svetske banke za Srbiju.

Ovaj program će, kakao se navodi u saopštenju, podržati Srbiju da poboljša upravljanje i održivosti javne infrastrukture, sa fokusom na sektor transporta i energetike.

Renovirane zgrade - među kojima su bolnice i klinike, škole i vrtići i druge društvene ustanove - imaće niže račune za struju

Renovirane zgrade imaće niže račune za struju

Saobraćajna komponenta se fokusira na podršku naporima za modernizaciju načina održavanja puteva, pružajući zemlji pomoć u prelasku sa tradicionalnog održavanja na ugovaranje održavanja zasnovano na učinku. To će rezultirati boljim planiranjem, ugovaranjem i fiskalnom disciplinom Javnog preduzeća Putevi Srbije i obezbediće veću sigurnost na srpskim putevima.

Energetska komponenta podržava vladin program za rekonstrukciju i unapređenje javnih objekata u državnom vlasništvu poboljšanjem energetske efikasnosti i bezbednosti u 234 javne zgrade širom Srbije i jačanjem kapaciteta za implementaciju programa.

Renovirane zgrade – među kojima su bolnice i klinike, škole i vrtići i druge društvene ustanove – imaće niže račune za struju, poboljšano stanje objekata (bolje osvetljenje i grejanje), duži radni vek trajanja i biće bezbednije (strukturno i u pogledu zaštite od požara), navodi se u saopštenju Svetske banke.

Izvor: Tanjug