Connect with us

Budućnost

Srbija sledeće godine donosi strateški okvir za upravljanje otpadom

Objavljeno

:

Upravljanje otpadom

Ministarstvo zaštite životne sredine ima u planu da u narednoj godini uradi Program za cirkularnu ekonomiju, koji će dati strateški okvir za ovu oblast u Srbiji, izjavila je za „eKapiju“ Aleksandra Vučinić, rukovodilac Grupe za kružnu i zelenu ekonomiju u okviru Ministarstva.

Kako je navela Vučinić, ovaj dokument će sadržati Akcioni plan od koji će važiti od 2021. do 2024. godine, kao i konkretne aktivnosti koje će ministarstvo u naredne tri godine sprovoditi kako bi sprovelo tranziciju sa linearne na cirkularnu ekonomije.

Govoreći na panelu Privredne komore Srbije posvećenom cirkularnoj ekonomiji, održanom u okviru upravo završenog multikongresa Serbian Visions u Beogradu u organizaciji AHK Arbija, ona je istakla da je uređivanje oblasti cirkularne ekonomije i jedna od prioritetnih mera u programu ekonomskih reformi Vlade. Dodala je da je uz pomoć PLAC 3 projekta koji finansira EU, već urađen pripremni dokument u smislu prvih koraka ka uređenju oblasti cirkularne ekonomije. „Cirkularna ekonomija nije samo upravljanje otpadom, iako jeste najvećim delom, tako da ćemo se pored upravljanja otpadom, za koji se radi nova strategija i novi zakonodavni okvir, fokusirati i na oblasti kao što su zelene javne nabavke“, rekla je Vučinić.

Prema njenim rečima, u pripremi je i Strategija industrijskih politika u kojoj će 4 poglavlja biti u potpunosti posvećena cirkularnoj ekonomiji u koje se ubrajaju i Strategija sive ekonomije i Strategija održivog urbanog razvoja, u kojima se ona takođe pominje.

Aleksandra Vučinić je istakla da će Programom sve to biti obuhvaćeno i sprovedeno kroz pomenute aktivnosti u naredne tri godine, a u okviru ovog projekta radi se i Mapa puta za cirkularnu ekonomiju, koja bi trebalo da olakša put prelaska sa linearne na cirkularnu ekonomiju.

Taj dokument se, inače, radi po uzoru na zemlje EU. Finska, Slovenija i druge zemlje Unije već imaju takav dokument, koji, kako je istakla Vučinić, nije obavezujući, za razliku od Programa koji mora da usvoji vlada, ali daje neke smernice kuda država da ide i kako da uređuje ovu oblast. Ona je najavila i da će završna radionica u okviru projekta biti održana 9. decembra ove godine i da će za temu imati digitalizaciju cirkularne ekonomije, s obzirom da je, kako je kazala, Evropska unija već završila tranziciju i sada se fokusira na digitalne mape puta cirkularne ekonomije.

Izvor: Blic

Advertisement reklama na grenef portalu
Advertisement

Izdvajamo

Popularno