Connect with us

Građevina

Srbija dobila pozitivne ocene u izveštaju EK

Objavljeno

:

Srbija je u Izveštaju Evropske komisije za 2017. godinu dobila pozitivne ocene za napredak u poglavljima 14 – Transportna politika i 21 – Transevropske mreže, gde se posebno ističu sprovođenje reforme puteva i železnica.

U izveštaju se navodi i završetak radova na deonicama Koridora 10, kao i visok stepen usaglašenosti domaće regulative sa propisima EU, saopštilo je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Srbija je dobro pripremljena za otvaranje Poglavlja 14 – Transportna politika, dobar napredak napravljen je u ispunjavanju preporuka u vezi sa reformom puteva i železnica, dok vodni i vazdušni saobraćaj funkcionišu u skladu sa evropskim propisima, ocenjuje se u izveštaju.

Foto: Vlada Srbije

U drumskom transportu napredak je ostvaren usvajanjem regulative u oblasti opasnog tereta, transportnih licenci, dok je regulativa u vezi sa prevozom robe i putnika usklađena sa evropskom. U oblasti železnice, uz pozitivnu ocenu reformi, ističe se da je potrebno nastaviti s otvaranjem tržišta za privatne operatere i osigurati održivost reformisanih železničkih kompanija, prenosi resorno Ministarstvo.

Evropska komisija ocenila je da je Srbija umereno pripremljena za otvaranje Poglavlja 21 – Transevropske mreže, da igra aktivnu ulogu u promovisanju Agende povezivanja zapadnobalkanske šestorke i da je postigla dobar napredak u sprovođenju reformi koje imaju za cilj bolju infrastrukturnu povezanost regiona.

U izveštaju se, između ostalog, konstatuje da su glavne deonice južnog i istočnog kraka Koridora 10 završene, kao i da je počela gradnja preostalog dela trase obilaznice oko Beograda.

Poglavlje 14 – Transportna politika prati tehničke i bezbednosne standarde, državnu pomoć i tržišnu liberalizaciju u oblasti drumskog, železničkog, vodnog i vazdušnog saobraćaja, a Poglavlje 21 – Transevropske mreže u oblasti transporta, telekomunikacija i energetike u cilju jačanja unutrašnjeg tržišta i jačanja rasta i zapošljavanja, navodi se u saopštenju.

Izvor: www.blic.rs

Advertisement reklama na grenef portalu
Klik za komentar

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Advertisement

Izdvajamo

Popularno