Connect with us
Arhitektura

Sledeće godine rekonstrukcija 319 kilometara pruge

Ukupna vrednost radova - dve milijarde evra

„Infrastruktura železnice Srbije“ u 2019. godini rekonstruisaće ukupno 318 kilometara regionalnih pruga. „To znači da će, s 280 kilometara regionalnih pruga koje će biti obnovljene do kraja ove godine, da će do kraja naredne godine skoro u potpunosti biti završena rekonstrukcija regionalnih pruga u Srbiji“, izjavio je Miroljub Jevtić, generalni direktor „Infrastrukture železnice Srbije“.

On je naveo da se u 2019. godini planira se obnavljanje pruga Niš-Zaječar (108 km), Lapovo-Kraljevo (84 km), Subotica-Senta (38,5 km), Markovac-Resavica (53 km), deonica Kumane – Banatsko Miloševo (28,5 km) na pruzi Zrenjanin – Kikinda, kao i pruga Kikinda – MSK Kikinda (6 km). Kako se navodi u saopštenju „Infrastruktura železnica“, na svim ovim deonicama uvedene su lagane vožnje, pa je trenutna brzina vozova daleko manja od projektovane. Tako vozovi između Markovca i Resavice, Kumana i Banatskog Miloševa, kao i Kikinde i MKS Kikinda idu svega 10-20 kilometara na sat, između Subotice i Sente brzina im je između 20 i 40 kilometara na sat, dok na prugama Niš-Zaječar i Lapovo – Kraljevo saobraćaju sa 30 do 40 kilometara na sat.

„Infrastruktura železnice Srbije“ planira da u 2019. godini iz sopstvenih sredstava nabavi i dodatnu opremu kako bi efikasnije transportovala materijal za svoje potrebe i intervenisala sa pomoćnim vozom, dodaje se u saopštenju.

Izvor: Tanjug/www.b92.net