Connect with us
Arhitektura

Rekonstrukcija projekta prve žene-arhitekte u Srbiji

Gradski menadžer Goran Vesić obišao je radove na rekonstrukciji Malog stepeništa na Kalemegdanu koji će, kako je najavio, biti završeni do kraja juna. Zahvaljujući Turskoj agenciji za investicije i razvoj TIKI, koja je investirala u obnovu nekoliko objekata kulture u Beogradu, Beograd će imati rekonstruisano Malo stepenište na Kalemegdanu, koje je izgrađeno po projektu prve žene-arhitekte u Srbiji Jelisavete Načić, rekao je Vesić i naveo da radovi koštaju 17 miliona dinara.

Grad Beograd poslednjih godina zaista puno ulaže u rekonstrukciju objekata kulture, istakao je on i naveo da je samo na Kalemegdanu, takođe, zahvaljujući agenciji TIKA, obnovljeno Damad Ali-pašino tulbe i česma Mehmed-paše Sokolovića. „Ono što nas čeka sledeće godine, što će finansirati Republika, to je obnova paviljona ‘Cvijeta Zuzorić'“, rekao je Vesić i dodao da je to prvi galerijski prostor koji je napravljen u Beogradu, te da projekat za njegovu obnovu radi Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda.

Malo stepenište, Kalemegdan, Beograd

Radiće se i obnova Velikog stepeništa na Kalemegdanu, rekao je gradski menadžer i dodao da će se u dogovoru sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, koji je za to posebno zainteresovan, raditi na obnovi Sahat kule koja je u „lošem stanju i veoma je važno da bude obnovljena“. „Na samom Kalemegdanu decenijama nije bilo više radova i na taj način pokazujemo da smo vlast koja ozbiljno vodi računa o kulturi, o Kalemegdanu kao biseru naše kulture i koja smatra da spomenike kulture treba sačuvati“, rekao je Vesić.

Inače, za potrebe rekonstrukcije Malog stepeništa Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda je pokrenuo otvaranje kamenoloma u Ripnju, koji je bio zatvoren poslednjih 30 godina, kako bi se dobio kersantit – orginalni kamen od koga je i sačinjeno stepenište kada je izgrađeno 1903. godine.

Izvor: www.b92.net