Connect with us
Građevina

Put Beograd-Sarajevo -kuda bi mogao da prolazi?

Ideju je dala Turska i obećala finansijsku podršku za rutu preko Bijeljine do Sarajeva i istočnom Bosnom. Srbija je spremna da gradi obe svoje trase puta: od Sremske Mitrovice do Bijeljine i od Požege do Kotromana. Međutim, u Bosni i Hercegovini, oko nastavka saobraćajnice preko Višegrada ka Sarajevu, još nema dogovora.

Gradilište

Broj gradilišta u ovoj godinu povećan za blizu 5.000

Razvoj je ono što se, sa novom saobraćajnicom, očekuje i sa jedne i sa druge strane granice. Novi put ubrzao bi transport, a veza sa trasom Koridora 11 u Požegi, bila bi 60 kilometara duga deonica Požega-Kotroman, piše RTS.

– Tu imamo određenu dokumentaciju koja je gotova, nije kompletna, ali je delom gotova, videćemo koje rute će biti na kraju, mi radimo, pre svega, ovu rutu – rekla je Zorana Mihajlović, ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Kuda će dalje, od Vardišta i Višegrada bosanskohercegovačka brza cesta, još je nepoznanica. Federacija BiH želi jednu, a Republika Srpska, drugu trasu. – Mislim da je najbolje rešenje da brza cesta, kada prođe kroz Višegrad ide kroz Rogaticu, pored Sokoca, Pala, Istočnog Sarajeva. To bi za našu regiju, odnosno, za istočni deo Republike Srpske, mnogo značilo – rekao je Mladen Đurević, načelnik opštine Višegrad. Asim Zec, načelnik opštine Prača kaže da traže da otvore Višegrad, Ustipraču, Goražde i Praču, Pale, sa tom, kako ističe, brzom cestom, koja bi verovatno stvorila bolje uslove za život i opstanak.

Izvor: www.blic.rs