Connect with us

Budućnost

Prodavnicama „Shop&Go“ od ponedeljka naplaćuje PLASTIČNE KESE!

Objavljeno

:

podaci pokazuju da Srbiju godišnje zatrpa devet miliona plastičnih kesa

Od ponedeljka počinje naplata plastičnih kesa. Među prvima to će učiniti Kompanija „Delez Srbija“ i to u prodavnicama „Shop&Go“, a jedna kesa će koštati dva dinara. I ostali trgovinski lanci razmišljaju kako da smanje upotrebu plastičnih kesa, ali još ne preciziraju na koji način. Dosadašnje iskustvo im govori da kupci nisu voljni da plate kese.

Jedna kesa će koštati dva dinara

Kompanija „Delez Srbija“ počeće sledeće nedelje da naplaćuje plastične kese u jednom od svojih prodajnih formata – prodavnicama „Shop&Go“, kojih širom Srbije ima 170. Kako se navodi na internet stranici „Shop&Go“, naplata plastičnih kesa počeće od 16. aprila po ceni od dva dinara. – Na ovaj način želimo da smanjimo upotrebu plastičnih kesa koje zagađuju našu životnu sredinu, i da naš komšiluk učinimo čistijim i lepšim – navodi se u obaveštenju potrošačima.

Cilj, po osobi godišnje 90 kesa

Povodom zahteva Evropske komisije da se ograniči korišćenje plastičnih kesa radi smanjenja zagađenja, ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan nedavno je rekao da će Srbija smanjiti upotrebu plastičnih kesa na 90 po osobi godišnje do kraja sledeće godine.

Podaci govore da se godišnje u našoj zemlji potroše dve milijarde kesa, odnosno da stanovnik Srbije upotrebi 300 kesa godišnje, za razliku od Nemca koji iskoristi 60.

– To ne može da se uradi ranije, jer je potrebno vreme da se iznađu najbolja rešenja – naveo je Trivan.

Problem sa plastičnim kesama u svetu rešavaju i tako što neke zemlje uvode i takse kojima se finansiraju troškovi reciklaže i čišćenja. Tako u Engleskoj, gde u trgovinama na kasama mušterije pitaju da li žele kesu, a ako je odgovor „ne“ i ukoliko mušterija ima svoju, odbiće joj od računa 0,1 funtu. Nadamo se da ćemo uskoro kada izađemo na ulicu imati priliku da vidimo drveće bez IJEDNE kese na njemu.

Izvor:blic.rs

Advertisement reklama na grenef portalu
Klik za komentar

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Advertisement

Izdvajamo

Popularno