Connect with us

Građevina

Privreda u Srbiji beleži stalan napredak

Objavljeno

:

ekonomija, novac

U ovogodišnjem izdanju „Bele knjige“, u koje je „Politika“ imala uvid, konstatuje se da u protekle tri godine privreda beleži stalan napredak.

„Fiskalna konsolidacija, smanjenje budžetskog deficita i veća zaposlenost u privatnom sektoru pozitivni su signali za strane investitore koji svedoče da je dostignut određen nivo makroekonomske stabilnosti. Sledeći korak je jačanje srpske privrede, a unapređenje njene konkurentnosti, otpornosti i privlačnosti za investitore trebalo bi da održi i poveća stope rasta“, navodi se u tom dokumentu.

Značajno unapređena konkurentnost

Strani investitori poručuju da poštuju nastojanja novih vlasti da unaprede poslovnu klimu i nastave reforme, ali ocenjuju da ovogodišnji učinak nije nadmašio ostvareno prethodne godine, zbog čega je glavni zadatak da se reforme brže sprovode.

Kako su naglasili, brzina sprovođenja refomi i njihova suštinska primena je ono što stalno treba da se poboljšava.
Strani investitori ostaju pri stavu da bi privatizacija državnih preduzeća značajno povećala efikasnost i produktivnost privrede i stvorila poslovno okruženje u kom važe jednaka pravila za sve, a ujedno će doprineti i daljem jačanju privatnog sektora. Podseća se i na to da poslovna zajednica godinama unazad poziva da se smanji nepotrebna birokratija i sprovede reforma javne uprave.

Privreda u poslednje tri godina beleži stalan napredak

Privreda u poslednje tri godina beleži stalan napredak

Zbog toga Savet podržava sve što nova vlada preduzima da poboljša efikasnost državne uprave i kvalitet javnih usluga putem inovacije i digitalizacije i dodaje da jeosnovao novi radni odbor za elektronsko poslovanje kako bi doprineo da se iskoriste nove poslovne prilike i doprineo uspostavljanju zakonodavnog okvira za ubrzanu digitalizaciju, navodi „Politika“.

Privatizacija uticala na privredni rast, kažu investitori

Izvori: Tanjug, Politika

Advertisement reklama na grenef portalu
Klik za komentar

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Advertisement

Izdvajamo

Popularno