Connect with us
Energetska efikasnost

Priboj zamenjuje fosilna goriva biomasom

Opština Priboj započela je izgradnju kotlarnice na drvnu sečku koja će obezbediti kvalitetnije i jeftinije grejanje pet javnih objekata u ovom gradu.

Nova kotlarnica kapaciteta 1,8 MW snabdevaće dve osnovne i dve srednje škole i ambulantu Doma zdravlja, a trebalo bi da počne da radi u drugom delu aktuelne grejne sezone, saopšteno je danas na konferenciji za štampu održanoj u Priboju.

„Izgradnja nove kotlarnice na drvenu sečku druga je faza našeg strateškog plana da u sistemu gradskog grejanja u Opštini Priboj zamenimo upotrebu fosilnih goriva biomasom i time građanima obezbedimo sigurnije, zdravije i jeftinije grejanje“, izjavio je Saša Vasilić, zamenik predsednika opštine Priboj. Finansijsku podršku od 90 miliona dinara za izgradnju nove kotlarnice je, kako kaže, obezbedila Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima Republike Srbije, a tehničku pomoć na projektu je pružila Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ.

U prvoj fazi projekta prelaska na upotrebu biomase u sistemu gradskog grejanja u Priboju, kotlarnica u starom delu grada koja toplotom snadbeva školu, predškolsku ustanovu, kulturni centar i zgradu opštinske uprave, prešla je 2016. godine na upotrebu peleta, a ta promena je donela značajne ekološke benefite građanima koji žive u užem gradskom jezgru, gde su se čađ i zagađenje od grejanja ranije mogli videti i golim okom.

Kotlarnica za korišćenje bio mase, Foto:pixabay.com

Zahvaljujući nižoj ceni drvene sečke u odnosu na ranije upotrebljavani mazut, nova kotlarnica čija je gradnja počela, pored ekoloških benefita, doneće i znatne uštede i uticati na ekonomski razvoj u lokalnoj sredini, rečeno je na konferenciji.

„Ekološki aspekt prelaska na obnovljive izvore energije je nesumnjiv, ali ono što je takođe veoma bitno je da je biomasa energent koji se obezbeđuje u lokalnoj sredini. To znači da novac koji se izdvaja za energente ostaje na lokalu i dalje pospešuje održivi ekonomski razvoj te sredine“, objasnio je Rajner Šelhas, stručni savetnik na projektu Nemačko-srpske razvojne saradnje.

Ceo projekat prelaska 10 toplana u Srbiji na biomasu, za koji tehničku podršku pruža GIZ, a finansijsku Nemačka razvojna banka KfW, vredan je 27 miliona evra, od čega je 20 miliona evra kredit KfW-a, dva miliona grant ove banke, a pet miliona grant Vlade Švajcarske.

Izvor:Tanjug