Connect with us
Građevina

Predložen zakon „Leks specijalis“

radnici na građevini

Potpredsenica vlade i ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović kaže da je ministarstvo na čijem je čelu predložilo donošenje posebnog zakona – leks specijalisa, koji bi projekat izgradnje jeftinih stanova u Srbiji proglasio javnim interesom.

Oprema i alati za građevinarstvo

Građevina

Mihajlović je rekla da će taj projekat učestvovati u rastu BDP-a sa dva do tri odsto, kao i da očekuje da se do kraja godine ili u prvih 10 dana januara potigne dogovor da jeftina stanogradnja bude proglašena javnim interesom.

– Tako će biti ubrzana realizacija tog projekta – navela je Mihajlović, dodajući da bi taj projekat trebalo da traje tri godine i da je predviđena izgradnja dva miliona kvadrata za pripadnike policije, vojske i službi bezbednosti.

Kako je navela, „kada smo gledali stanje dolumentacije i imovinske odnose, i kada smo shvatili da bi nam na to otišlo puno vremena, predložili smo leks specijalis“.

Zorana Mihajlović rekla je da postoji pozitivan trend

Zorana Mihajlović rekla da postoji pozitivan trend

– To je predlog ministarstva, ali ne mora da znači da će biti privhaćen. To je od važnog intresa, i mislimo da bi tako taj projekat mogao najbrže moguće da se pokrene – rekla je Mihajlović.

Ona očekuje da do kraja godine ili u prvih 10 dana bude održana velika komisija sa premijerkom Anom Brnabić i drugim ministrima, kada bi se donela odluka o leks specijalisu.

Mihajlović je najavila da će sutra ujutru biti održan sastanak radne grupe sa predstavnicima gradova i opština o lokacijama koje su već spremne, kako bi se to što više ubrzalo. Ona kaže da je taj projekat značajan za domaću građevinsku industriju.

Izvor: Blic