Connect with us
Građevina

Poznate lokacija za jeftine stanove po gradovima

Već su određene lokacije za izgradnju 20.295 jeftinih stanova u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu, Kraljevu i Vranju, a čija gradnja bi mogla da počne u prvoj polovini iduće godine. Ono što je izvesno, da će ovi kvadrati moći da se kupe na kredit, za koje će biti potrebno 10 odsto učešća. Namenjeni su za pripadnike vojske, policije i službi bezbednosti.

BEOGRAD

Za početak izgradnja 2.000 stanova

U gradu Beogradu ukupne stambene potrebe pripadnika snaga bezbednosti Republike Srbije su 14.209 stambenih jedinica, a u prestonici je određeno pet lokacija za izgradnju jeftinih stanova. To su – Čukarica Makiško polje, Novi Beograd Blok 71 A, Palilula – Banja Ovča, Palilula Borča i Surčin – Surčinsko polje, kažu u ministarstvu građevinarstva.

Jedina lokacija koja bi mogla da bude pripremljena za izgradnju u prvoj polovini 2018. godine jeste lokacija na opštini Palilula-Banja Ovča s obzirom na top da bi plan detaljne regulacije mogao da bude donet u kratkom roku. Takođe, na navedenoj lokaciji rešeni su imovinsko-pravni odnosi tako da bi jedini trošak predstavljalo komunalno opremanje lokacije. Gradnja na ovoj lokaciji zadovoljila bi potrebe izgradnje oko 2.000 stanova što bi predstavljalo prvu fazu realizacije ovog projekta u gradu Beogradu. Kako saznajemo, precizniji broj stanova biće utvrđen kada se sagledaju potrebne strukture stanova.

Beograd, Srbija

NOVI SAD

Četiri lokacije za izgradnju

Ukupne stambene potrebe pripadnika snaga bezbednosti Republike Srbije u gradu Novom Sadu su 1.810 stambenih jedinica.

Predložene lokacije za realizaciju projekta izgradnje stanova za pripadnike snaga bezbednosti su: Sajlovo, Jugovićevo, Paragovo i Mišeluk 2. Za ove četiri predložene lokacije postoji planski osnov šireg područja, koji može da bude stečen u prvoj polovini iduće godine. Sve su lokacije delimično komunalno opremljene, pa će biti potrebno još novca da to bude kompletno. Ipak, sa izgradnjom može se početi u drugoj polovini iduće godine i to na jednoj ili više lokacija.

Uštede budućim investitorima dovešće do povećanja investicija u građevinarstvu

NIŠ

Arheološko nalazište usporava gradnju

U Nišu ukupne stambene potrebe pripadnika snaga bezbednosti su 1.985 stambenih jedinica.

Predložene lokacije su: Kasarna Knjaz Mihajlo-lokacija Adria. Međutim, dobijena je informacija da se na tom lokalitetu nalazi i arheološko nalazište, što bi usporilo ili onemogućilo izgradnju. Zatraženo je naknadno dostavljanje podataka

Stambena zgrada

KRAGUJEVAC

Jedna lokacija dovoljna za 533 stanova

Stambene potrebe pripadnika snaga bezbednosti Republike Srbije u Kragujevcu su 533 stambenih jedinica.

Predložena lokacija: Naselje Denino brdo. To je jedina lokacija, a na njoj je moguće izgraditi 80.000 kvadrata stambeno-poslovnog prostora.

KRALJEVO

Voćarske livade za 940 stanova

Ukupne stambene potrebe pripadnika snaga bezbednosti u Kraljevu su 940 stambenih jedinica, a za to grad nudi samo jedan prostor a to je tzv. „Voćareve livade“ u naselju Ribnica. On se sastoji od tri lokacije na tri katastarske parcele na kojima je predviđena gradnja kolektivnog stanovanja. Na toj jedinoj lokaciji moguća je izgradnja 110.342 kvadrata.

VRANJE

U prvoj polovini 2018. prvi temelji

U Vranju je predloženo šest lokacija i to u Donjem Asambariru i Viktor Bubnju a potreba je za 818 stanova. Prema stepenu opremljenosti i svim drugim uslovima u gradu Vranju se može početi izgradnja u prvoj polovini 2018. godine na dve lokacije, dok preostale četiri nisu u javnoj svojini već su delimično ili u potpunosti u privatnom vlasništvu što bi dovelo do povećanja finansijskih sredstava koje je potrebno uložiti u realizaciju projekta.

Izvor: Blic/Tanjug