Connect with us
Budućnost

Poslovni modeli za realizaciju održivih projekata u oblasti bioenergije

Objavljeno

:

Projekti u oblasti bioenergije u Srbiji su kompleksni, ali izvodljivi i to dokazuju primeri Priboja i Pirota koji koriste biomasu za grejanje javnih objekata. To su poručili učesnici konferencije „Poslovni modeli za realizaciju održivih projekata u oblasti bioenergije“.

Motivacija za lokalne samouprave za upotrebu biomase za grejanje javnih objekata je, kako je istaknuto, pre svega, ekonomska ušteda, smanjenje zagađenja, veća efikasnost i niži troškovi održavanja, a naročito vizija prelaska na korišćenje zelenih energija, rečeno je na skupu. Na skupu u Privrednoj komori Srbije koja je okupila predstavnike državnih institucija, lokalnih samouprava, privrednike i eksperte iz Srbije i inostranstva, istaknuto je da je za projekte u oblasti bionergije ključna razmena iskustava iz prakse i upoznavanje sa uspešnim poslovnim modelima.

Skup su, uz podršku Kancelarije za javna ulaganja Republike Srbije, organizovali Privredna komora Srbije, Stalna konferencija gradova i opština u okviru projekta „BioVill“ i program „Razvoj održivog tržišta bioenergije u Srbiji“, koji u okviru nemačke razvojne saradnje sprovodi GIZ.

„U okviru postojeće zakonske regulative u Srbiji moguće je realizovati projekte upotrebe biomase za grejanje javnih objekata. To dokazuju primeri Priboja i Pirota. Ovi gradovi istovremeno potvrđuju da upravo organi lokalne vlasti kreiraju okruženje neophodno za razvoj i implementaciju ovih projekata“, rekla je stručni savetnik GIZ-ovog programa „Razvoj održivog tržišta bioenergije u Srbiji“ Milica Vukadinović.

Važnost strateškog opredeljenja gradova i opština za uspeh projekata u oblasti bioneregije, potvrdio je i predstavnik Stalne konferencije gradova i opština Miodrag Gluščević, koji je rekao da je po Zakonu o energetici, toplotna energija u nadležnosti lokalne samouprave.

Kaže i da novi Zakon o stanovanju i održavanju stambenih zgrada lokalnim samoupravama daje zadatak da savetuju građane o pitanjima energetske efikasnosti i korišćenju obnovljivih izvora energije i tako podižu svest građana o važnosti energetske tranzicije.

„Da bi opštine krenule putem kojim su krenuli Priboj, Pirot, Vrbas, Kragujevac i Šabac potrebno je da postoji politička volja i razumevanje ove problematike. Takođe, važan je i kapacitet lokalnih samouprava da iznesu čitav proces planiranja, tehničke dokumentacije i obezbeđivanja finansijskih sredstava“, kaže Gluščević.

Kako se navodi u saopštenju GIZ-a, ekonomski aspekt projekata u oblasti bioenergije posebno je podvukao Kristijan Litalik iz C.A.R.M.E.N udruženja iz Nemačke koji je rekao da je cena mazuta izuzetno nestabilna i ima tendenciju rasta, za razliku od biomase koja ima uravnoteženu cenu, često sa tendencijom pada.

Posebna pažnja na konferenciji posvećena je konceptima energetskog zadrugarstva i javno-privatnim partnerstvima za isporuku toplotne energije, a Frank Šolvin iz Instituta za biogas, upravljanje otpadom i energetiku iz Vajmara naveo je da 50 odsto energije iz obnovljivih izvora u Nemačkoj dolazi iz energetskih zadruga.

„Prednost ovog modela je u tome što u njemu mogu učestvovati svi građani i što direktno podstiče ekonomski razvoj lokalne zajednice i otvaranje novih radnih mesta,“ rekao je profesor Šolvin.

Izvor: Tanjug

Advertisement reklama na grenef portalu

Izdvojeno

Sa portala

Energetska efikasnost objekata Energetska efikasnost objekata
Energetska efikasnost1 mesec ranije

Energetska efikasnost objekata u kriznom vremenu

Radeći u polju energetske efikasnosti objekata poslednjih 10-ak godina, na mnogobrojnim projektima različitih nivoa energetske efikasnosti i održivosti u najširem...

Ytong zelena gradnja Ytong zelena gradnja
Energetska efikasnost1 mesec ranije

Zelena gradnja i najvažnije odlike

“Zelenim” se nazivaju oni objekti koji su građeni po principima održive gradnje. Najvažnije odlike „zelene gradnje“ su: manja potrošnja energije...

Antenall tim za projektnu podršku na projektima Antenall tim za projektnu podršku na projektima
Energetska efikasnost2 meseca ranije

Kako naći najbolju podršku za vaš projekat?

Velika tražnja dovela je i do hiper ponude gde nije lako razaznati kome se obratiti od inženjera, arhitekata, projektnih biroa...

Energetska efikasnost je dobitna kombinacija i za kompanije i za klimu Energetska efikasnost je dobitna kombinacija i za kompanije i za klimu
Energetska efikasnost2 meseca ranije

Najbolji način za smanjenje troškova i emisija štetnih gasova

S obzirom na to da se kompanije širom sveta suočavaju s ogromnim pritiskom kada je reč o troškovima energije i...

Divus Apartmani Divčibare Divus Apartmani Divčibare
Arhitektura2 meseca ranije

ENERGY NET predstavlja najnoviji projekat Divus apartmani Divčibare

Vođena svrhom da stvara bolju atmosferu po meri čoveka u skladu sa prirodom, kompanija ENERGY NET već više od 30...

Vegetativni zidovi na fasadnom omotaču Vegetativni zidovi na fasadnom omotaču
Arhitektura3 meseca ranije

Vegetativni zidovi u arhitekturi

Vegetativni zidovi koji fasadni omotač pretvaraju iz statičnog u dinamičan odnos prema posmatraču, u gustim urbanim sredinama imaju veliki potencijal...

Sadržaj

Popularno