Connect with us

Novosti

Posledice povećane kvote za uvoz čelika u Evropsku uniju

Objavljeno

:

Zgrada EK

Kvote za uvoz čelika u Evropsku uniju uvećane su od 1. jula ove godine za 5 odsto, što praktično znači da se veće tarife odnose i na izvoz čelika iz Železare u Smederevu.

Srpska čeličana sada je praktično dobila mogućnost da poveća izvoz, a koliko tačno teško je precizirati jer se uvećana kvota od pet odsto ne odnosi samo na našu zemlju nego na sve zemlje van Evropske unije. Ovo povećanje je, kako je objavio Blic Biznis, zacrtano zaštitnim merama koje je Evropska komisija uvela 2. februara 2019. godine.

Tada je predviđena postepena liberalizacija kvota koje su, ustvari, značile da su sve treće zemlje, uključujući i Srbiju, do kraja juna ove godine mogle da izvezu ukupno 3,3 miliona tona čelika. Prvo povećanje kvota je nastupilo pre tri dana, a drugo sledi 1. jula 2020.

Komisija je 17. maja počela sa revizijom da bi utvrdila da li su se okolnosti promenile od uvođenja mera 2. februara ove godine i da li te promene opravdavaju prilagođavanje postojećih mera. Međutim, kako navode iz Evropske komisije, revizija ne dovodi u pitanje potrebu za merama.

Izvor:Blic

Advertisement reklama na grenef portalu
Advertisement

Izdvajamo

Popularno