Connect with us
Budućnost

U planu projekat za Istočni Koridor

Objavljeno

:

Zajednički cilj Srbije i Bugarske je da se otklone fizičke, ali i nefizičke, barijere na granicama koje usporavaju promet robe u ljudi. To su poručili potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović i naglasili da bi trebalo povećati robnu razmenu sa postojećih milijardu evra na 3,5 milijarde i da upavo zato treba ukloniti sve prepreke. Skraćenje vremena zadržavanja robe na granicama, posebno u železničkom saobraćaju, bila je jedna od glavnih tema bilateralnog sastanka potpredsednice vlade Mihajlović i vicempremijera Bugarske Dončeva u ponedeljak.

Koridor 10

“Ubrzanje protoka robe važno je kao i svaki kilometar puta ili pruge koji modernizujemo i koji ćemo modernizovati, jer za privredu nema ničeg važnijeg od toga da roba ne stoji na granicama”, rekla je Mihajlović novinarima posle sastanka u Nišu.

Ona je naglasila da će Dončevu biti upućen i zvaničan poziv za sastanak u Beogradu, na kojem će se razgovarati ne samo o čekanju vozova i putnika na granici, već i saradnji u vodnom saobraćaju i drugim vidovima transporta.

Mihajlović je pozvala bugarske firme da učestvuju u novim projektima u Srbiji, a posebno građevinska preduzeća.

Govoreći o novim projektima navela je da se priprema već javni poziv za auto-put Niš-Merdare-Priština i da se priprema studija izvodljivosti za tzv. Istočni koridor koji je važan i za odnose sa Bugarskom.

Ona je dodala da će do kraja septembra biti završene sve studije za put Šabac-Loznica, koji je značajan zbog svih privrednika koji žele da ulažu u taj kraj.

Mihajlović je, kada je reč o bugarskoj nacionalnoj manjini, rekla da je u interesu Srbije da sve manjine na našoj teritoriji imaju što bolji položaj.

Dodala je da se već radi na nekim stvarima dogovrenim na prethodnim sastacima.

„Želimo imamo najbolji mogući odnos prema svakoj manjini u našoj državi“, rekla je Mihajlović.

Dončev je rekao da privredna saradnja Bugarske i Srbije beleži rast, ali da je to i dalje ispod ekonomskih potencijala dve zemlje.

“Želimo da budemo prijatelji, ali to ne znači samo da se volimo, već i da učimo kako da zajedno radimo. Želimo da iskoristimo i sve mogućnosti da se bolje povežemo, kako infrastrukturno, tako i da se bolje upoznaju gradonačelnici, privrednici obe zemlje”, rekao je Dončev.

On je dodao da je na sastanku razgovarano o konkretnim aktivnostima, uključujući i efikasnije granične procedure, kao i da očekuje da će neka od pitanja koja su danas pokrenuta biti rešena na predstojećem sastanku u Beogradu.

Izvor: b92info

Advertisement reklama na grenef portalu

Izdvojeno

Sa portala

Energetska efikasnost objekata Energetska efikasnost objekata
Energetska efikasnost1 mesec ranije

Energetska efikasnost objekata u kriznom vremenu

Radeći u polju energetske efikasnosti objekata poslednjih 10-ak godina, na mnogobrojnim projektima različitih nivoa energetske efikasnosti i održivosti u najširem...

Ytong zelena gradnja Ytong zelena gradnja
Energetska efikasnost2 meseca ranije

Zelena gradnja i najvažnije odlike

“Zelenim” se nazivaju oni objekti koji su građeni po principima održive gradnje. Najvažnije odlike „zelene gradnje“ su: manja potrošnja energije...

Antenall tim za projektnu podršku na projektima Antenall tim za projektnu podršku na projektima
Energetska efikasnost2 meseca ranije

Kako naći najbolju podršku za vaš projekat?

Velika tražnja dovela je i do hiper ponude gde nije lako razaznati kome se obratiti od inženjera, arhitekata, projektnih biroa...

Energetska efikasnost je dobitna kombinacija i za kompanije i za klimu Energetska efikasnost je dobitna kombinacija i za kompanije i za klimu
Energetska efikasnost2 meseca ranije

Najbolji način za smanjenje troškova i emisija štetnih gasova

S obzirom na to da se kompanije širom sveta suočavaju s ogromnim pritiskom kada je reč o troškovima energije i...

Divus Apartmani Divčibare Divus Apartmani Divčibare
Arhitektura2 meseca ranije

ENERGY NET predstavlja najnoviji projekat Divus apartmani Divčibare

Vođena svrhom da stvara bolju atmosferu po meri čoveka u skladu sa prirodom, kompanija ENERGY NET već više od 30...

Vegetativni zidovi na fasadnom omotaču Vegetativni zidovi na fasadnom omotaču
Arhitektura3 meseca ranije

Vegetativni zidovi u arhitekturi

Vegetativni zidovi koji fasadni omotač pretvaraju iz statičnog u dinamičan odnos prema posmatraču, u gustim urbanim sredinama imaju veliki potencijal...

Sadržaj

Popularno