Connect with us

Građevina

PKS: Učinjen pomak na polju građevinskih dozvola

Objavljeno

:

anketa 1.000 preduzeća važan izvor informacija za PKS

Poboljšani su uslovi poslovanja u Srbiji, a posebno u oblastima inspekcijskog nadzora i izdavanja građevinskih dozvola, pokazuje godišnja anketa 1.000 preduzeća USAID-ovog Projekta za bolje uslove poslovanja (USAID BEP), koja je predstavljena u Privrednoj komori Srbije.

Alt tekst

Akcenat stavljen na građevinske dozvole

Predsednik PKS Marko Čadež ocenio je da je USAID BEP anketa veoma važna za srpsku privredu i da je napravljeno dosta pomaka, posebno u oblasti građevinskih dozvola. Vidljiv je napredak i u oblasti spoljno-trgovinskih i carinskih procedura, uvedene su digitalne platforme za privrednike, ukida se papirologija, dodao je Čadež. Ističe da je anketa 1.000 preduzeća važan izvor informacija za PKS i priručnik za buduće planove i programe komore. Istraživanje je, po rečima Čadeža, utoliko značajnije, jer je sprovedeno u direktnim kontaktima sa privredom. Predsednik PKS je ukazao da privreda očekuje smanjenje sive ekonomije, parafisklanih i drugih nameta, nastavak digitalizacije, unapređenje dostupnosti izvora finansiranja i unapređenje procedura javnih nabavki.

Vlada ima sluha za sugestije privrede, rekao je Čadež i dodao da je 65 odsto predloga privrede prihvaćeno u Nacrtu zakona o privrednim društvima. Anketu za 2017. godinu sproveo je Ipsos Strategic Marketing između 24. juna i 8. avgusta 2017, a obuhvaćen je reprezentativni uzorak od 1.035 registrovanih privrednih subjekata i preduzetnika koji posluju u Srbiji i zapošljavaju najmanje troje radnika.

Zorana Mihajlović rekla je da postoji pozitivan trend

Zorana Mihajlović rekla da postoji pozitivan trend

Potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović rekla je da postoji pozitivan trend i da je Srbija u svim analiziranim oblastima napredovala u proteklih sedam godina, otkada se anketa sprovodi. Prema njenim rečima, na osnovu ankete se vidi da Srbija može da napravi rezultate i tamo gde se mislilo da je to teško – u oblasti građevinskih dozvola gde su uvedene elektronske dozvole. Ističe da se uvodi i e-katastar, elektronska uprava u drugim oblastima. Ambasador SAD Kajl Skat je rekao da je USAID sedam godina ukazivao i predlagao šta treba da se radi i pitao preduzetnike šta im treba i koji su problemi. Skat navodi da je taj metod pokazao rezultate i konstatovao znatan progres u Srbiji u prethodnih sedam godina.

Izvor: PKS, www.podovi.org

Advertisement reklama na grenef portalu
Klik za komentar

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Advertisement

Izdvajamo

Popularno