Connect with us

Arhitektura

Piramida u Tirani- od komunizma do danas

Objavljeno

:

Holandski studio MVRDV predstavio je planove za novi centar za tehnološki razvoj u albanskoj prestonici Tirane, koji će biti smešten u okviru piramidalnog spomenika komunizma.

Postavljena u samom centru grada, piramida Tirane je prvi put podignuta 1988. godine, ali od tada je prošla različite načine upotrebe. Prvo otvaranje, kao muzej posvećen albanskom komunističkom lideru, Enveru Hokhau, takođe je delovao kao privremena baza za NATO tokom svih balkanskih ratova, noćni klub i prostor za događaje. Uprkos planovima da ga pretvore u nacionalni pozorište, prostor od 11.800 kvadratnih metara sad je prazan već više od 10 godina.

Firma sa sedištem u Roterdamu MVRDV sada će transformisati piramidu u tehnološki obrazovni centar za mlade, u pokušaju da „vrati zgradu javnosti“.

Foto: deezen.com

„To je simbol za mnoge Albance. Za stariju generaciju, to je sećanje na kulturne događaje u vreme komunizma“ rekao je suosnivač MVRDV Vini Maas.

Obnova će se sastojati iz niza konstrukcija betonskih greda napravljenih od nizova stepenica koje se spuštaju na terasu na krovu. Ovo je postalo ključni element dizajna nakon što su primetili da su gradska deca popela na krov i koristila je kao mesto za druženje čak i u vremenu dok je zgrada bila napuštena. Što se unutrašnjosti tiče, šuplje grede će služiti kao platforme za prikazivanje događaja. „Od suštinskog značaja za viziju MVRDV-a je poštovanje trenutne neformalne upotrebe zgrade uglavnom od strane mladih Tiranskih građana i jačanje ove funkcije“, objasnio je arhitekta.

Staklene površine biće umetnute između stepenica na fasadi zgrade kako bi se pomoglo popunjavanju centralnog atrijuma prirodnim svetlom. Nekoliko vrata će biti dodato na prizemlje kako bi „pomogla“ centru da izgleda „poroznije“ i dostupno.

Tekst preveden sa stranice: www.dezeen.com

Advertisement reklama na grenef portalu
Klik za komentar

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Advertisement

Izdvajamo

Popularno