Connect with us
Budućnost

Pešačka zona u Beogradu po ugledu na evropske metropole

Objavljeno

:

Pešačka zona u Beogradu biće završena za dve godine

Radovi na uređenju pešačke zone traju već dve godine, a još toliko biće potrebno da srce Beograda dobije potpuno nov izgled, po ugledu na druge evropske metropole.

Novi izgled gradske biblioteke u Beogradu

Zona za pešake zamišljena je tako da ima četiri dominantne celine – zonu kulture na potezu Vasina ulica – Studentski trg, potom Knez Mihailovu, kao pretežno trgovačku štraftu, a spuštajući se dalje ugostiteljsku zonu formiraće kraj oko Obilićevog i Topličinog venca i ulice Vuka Karadžića i Kralja Petra. Konačno, kao najznačajnija kulturno-istorijska celina u pešačkoj zoni svoje mesto će naći i Kosančićev venac.

Do sada završeni su radovi u Vukovoj ulici, na platou kod “Crvenog petla”, zatim u Zmaj Jovinoj i Delijskoj ulici, na Obilićevom vencu i u Cara Lazara.

– Trenutno se radi deo Ulice Nikole Spasića, koja je dobila kamene kaskade kako bi lokali mogli da izbace svoje bašte. Odluka o baštama jedna je od prvih koje smo doneli, a podrazumeva zabranu zatvorenih bašta i njihovo unificiranje. Ova ulica uskoro će biti završena, a radovi će se do kraja godine izvoditi i u Kralja Petra i Gračaničkoj, dok će Kosančićev venac biti gotov do kraja januara – objašnjava glavni gradski urbanista Milutin Folić.

Za sledeću godinu priprema se uređenje Topličinog venca, sa Parkom vojvode Vuka, u kojem će se naći dečje igralište i mali amfiteatar, uz skulpture Olge Jevrić.

– Oko tog srca pešačke zone formiraće se prolazi do Kosančićevog venca, odnosno Pop Lukine, a 2018. se kreće i sa uređenjem Karađorđeve ulice i Trga republike. On će biti popločan širim pločama i sa jedne strane će fokus stavljati na Narodni muzej i Spomenik knezu Mihailu, a sa druge će se postaviti dupli drvored.

Radovi će sa sobom doneti i izmene u autobuskom i trolejbuskom saobraćaju. Gradski prevoz više neće ići na Studentski trg, već će okretati oko parkića kod Doma Vojske.

Novi izgled pešačke zone u Beogradu

– Za sada trolejbusi moraju da idu u depo na Dorćolu, koji će biti premešten u naselje Medaković, te kad se on bude izmestio vozila neće morati da idu Dobračinom. Deo njih će dolaziti sa Terazija, tranzitirati preko Trga republike i ići u Makedonsku, dok će se drugi deo ili okretati na Trgu ili silaziti na novi terminus u Dunavskoj ulici. Sem toga, postoji i ideja da se pojedini trolejbusi zamene elektrobusima, kao i da se vrati čuvena tramvajska trasa od Slavije do Kalemegdana.

Na dnu Kralja Petra, na mestu srušene barake, biće podignuta Gradska galerija u nivou Kosančićevog venca. Zamišljena je kao vidikovac sa pogledom na ušće.

– Galerija je vezana za lagum, koji je sam po sebi turistička atrakcija i koji će nam služiti da se liftom povežemo sa Karađorđevom ulicom – zaključuje Milutin Folić.

Zatvaranje Vasine ulice i Studentskog trga očekuje se 2019. godine. – Zbog proporcija Studentski trg bio je izazov za projektovanje, jer je on praktično nešto između ulice i trga. Ispred Etnografskog muzeja biće otvorena izložba eksponata, postavljena česma sa fontanom, a naspram spomenika Njegošu stajaće onaj posvećen Zoranu Đinđiću – navodi Folić.

Mnoge građane Beograda pešačka zona brine zbog problema sa saobraćajem i parkingom. – Ulica carice Milice i deo Gračaničke, zatim Ivan Begova, Čubrina i deo Topličkog venca, kao i Maršala Birjuzova i Pop Lukina biće i dalje prohodne za saobraćaj. Rekonstruisana je garaža na Obilićevom vencu, a gradiće se nove na Trgu republike, Studentskom trgu i Kosančićevom vencu – dodaje Folić.

Izvor: www.blic.rs

Advertisement reklama na grenef portalu

Izdvojeno

Sa portala

Energetska efikasnost objekata Energetska efikasnost objekata
Energetska efikasnost1 mesec ranije

Energetska efikasnost objekata u kriznom vremenu

Radeći u polju energetske efikasnosti objekata poslednjih 10-ak godina, na mnogobrojnim projektima različitih nivoa energetske efikasnosti i održivosti u najširem...

Ytong zelena gradnja Ytong zelena gradnja
Energetska efikasnost1 mesec ranije

Zelena gradnja i najvažnije odlike

“Zelenim” se nazivaju oni objekti koji su građeni po principima održive gradnje. Najvažnije odlike „zelene gradnje“ su: manja potrošnja energije...

Antenall tim za projektnu podršku na projektima Antenall tim za projektnu podršku na projektima
Energetska efikasnost2 meseca ranije

Kako naći najbolju podršku za vaš projekat?

Velika tražnja dovela je i do hiper ponude gde nije lako razaznati kome se obratiti od inženjera, arhitekata, projektnih biroa...

Energetska efikasnost je dobitna kombinacija i za kompanije i za klimu Energetska efikasnost je dobitna kombinacija i za kompanije i za klimu
Energetska efikasnost2 meseca ranije

Najbolji način za smanjenje troškova i emisija štetnih gasova

S obzirom na to da se kompanije širom sveta suočavaju s ogromnim pritiskom kada je reč o troškovima energije i...

Divus Apartmani Divčibare Divus Apartmani Divčibare
Arhitektura2 meseca ranije

ENERGY NET predstavlja najnoviji projekat Divus apartmani Divčibare

Vođena svrhom da stvara bolju atmosferu po meri čoveka u skladu sa prirodom, kompanija ENERGY NET već više od 30...

Vegetativni zidovi na fasadnom omotaču Vegetativni zidovi na fasadnom omotaču
Arhitektura3 meseca ranije

Vegetativni zidovi u arhitekturi

Vegetativni zidovi koji fasadni omotač pretvaraju iz statičnog u dinamičan odnos prema posmatraču, u gustim urbanim sredinama imaju veliki potencijal...

Sadržaj

Popularno