Connect with us

Arhitektura

Olimpijski stadion za jednokratnu upotrebu

Objavljeno

:

Koliko realno zvuči da će Olimpijski stadion u Pjongčangu posle ZOI u Južnoj Koreji biti srušen ako se ima u vidu da je izgradnja koštala 109 miliona dolara? Zimske Olimpijske igre u Pjongčangu u Južnoj Koreji donose i neke zanimljive činjenice i brojke.

Stadion, Južna Koreja

Jedna od tih je da će spomenuti stadion bez krova biti upotrebljen samo četiri puta – za ceremoniju otvaranja i zatvaranja ZOI u februaru, a potom i za otvaranje i zatvaranje Paraolimpijskih igara.

Stadion je sagrađen bez krova, a budući da su temperature u Pjongčangu tokom godine u minusu, predsednik Mun Je je rekao da će stadion od 35.000 mesta verovatno biti srušen posle Igara. Tokom igara, organizatori će morati da se snađu kako da zagreju posetioce.

Ukoliko bude srušen znači da će stadion za svaku od četiri prilike koštati po 25 miliona evra. Neki drugi objekti i kompleksi namenjeni Igrama su centar za brzo klizanje i ledena arena i hokejaški centar u Gangneungu, centar za sportove na ledu u Kvandongu, centar u Jeongseonu, Olimpijski centar za klizanje i Olimpijsko selo.

Međunarodni olimpijski komitet je izrazio bojazan da ovi skupoceni objekti ne propadnu posle OI kao što se dešavalo u nekim prethodnim slučajevima poput Rija. Nama bliži slučaj je Sarajevo u kome su 1984. organizovane ZOI. Drugi kompleksi će verovatno opstati kao trenažni, dok je za Olimpijski stadion gotovo izvesno da će po završetku Paraolimpijskih igara i on postati prošlost.

Izvor: www.b92.net

Advertisement reklama na grenef portalu
Klik za komentar

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Advertisement

Izdvajamo

Popularno