Connect with us

Energetska efikasnost

Obeležen Svetski dan energetske efikasnosti. Gde je Srbija?

Objavljeno

:

Energetska efikasnost

Juče je obeležen svetski Dan energetske efikasnosti, a naša zemlja za sada uspeva da finalnu potrošnju energije smanji za po jedan odsto godišnje što je, inače, ono na šta smo se obavezali prema Energetskoj zajednici.

Pomoćnik ministra za rudarstvo i energetiku, zadužen za energetsku efikasnost Miloš Banjac rekao je ovim povodom da su rezultati slabiji od onog što je moguće zbog energetski intenzivne industrije, najjeftinije električne energije u Evropi i daljinskog grejanja, koje se i dalje u Srbiji ne obračunava po potrošnji.

Banjac je za Tanjug rekao da je značajan problem Srbije veliki energetski indeks, odnos između energije koju potrošimo i bruto nacionalnog dohotka, a koji pokazuje koliko se „kvalitetno“ odnosimo prema energiji.

Dugoročni cilj u smanjenju potrošnje energije bi, po njegovom mišljenju, trebalo da bude promena strukture naše industrije.

„Imali smo značajnu industrijalizaciju ponovo, neke stare firme koje su bile u problemima su pokrenute, a one su takve da troše puno energije. To je bilo potrebno, ali sada kada smo se stabilizovali, treba usmeriti pažnju više na to da se razvijaju IT tehnologije, i u tom pravcu usmeriti privredni razvoj“, kaže Banjac.

Ozbiljno i sistematično bavljenje energetskom efikasnošću počinje u Srbiji 2010. godine, inače u godini u kojoj smo se, kao članica Energetske zajednice, obavezali da ćemo uštedeti ukupno devet odsto finalne potrošnje energije za sledećih devet godina, od 2010. do 2018. godine.

Ministarstvo energetike je preko budžetskog fonda za energetsku efikasnost do sada uložilo oko 500 miliona dinara za sanaciju 70 objekata po gradovima i opštinama. Ono što je urađeno u samom startu je da se pri izgradnji novih objekata u Srbiji poštuju standardi energetske efikasnosti koje je propisalo Ministarstvo građevine, naveo je Banjac i dodao da se u suprotnom ne dobijaju upotrebne dozvole.

Izvor: Tanjug

Advertisement reklama na grenef portalu
Advertisement

Izdvajamo

Popularno