Connect with us

Uncategorized

NOVI STADION KARAĐORĐE imaće 16.800 mesta

Objavljeno

:

FK Vojvodina, stadion Karađorđe

Foto: FK Vojvodina, stadion Karađorđe

Prema navodima čelnika fudbalskog kluba Vojvodina, Novi Sad će biti bogatiji za novi stadion. Naime, pomenuta investicija vredi 25 miliona evra, a gradiće se uz podršku Srbije i to na istom mestu na kojem se nalazi sadašnji objekat.

Kako smo čuli iz uprave kluba, idejni projekat za izgradnju stadiona Karađorđe već postoji, a na sajtu FK Vojvodina nalazimo sledeće obaveštenje generalnog direktora Vojvodine Dušana Bajatovića: „Stadion sa 16.800 mesta biće izgrađen vrlo brzo, po svim najboljim i svetskim standardima. To će biti pravi stadion bez atletske staze, biće pomeren 20 metara pored Promenade, biće garaže, parking mesta, krugovi bezbednosti, moći će da doće bilo koji engleski, francuski ili nemački klub“.

Tenderi će, prema najavama, početi krajem septembra, a iz Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima rekli su da je planirana izgradnja novih stadiona i u Zaječaru, Loznici, Leskovcu, Vranju, Kraljevu i Subotici, dakle – možete očekivati da će uskoro i vaš grad biti obogaćen novim prostorom koji će biti namenjen spotu i rekreaciji, ali i uživanju u utakmicama i energičnom navijanju.

Izvor: Blic

Advertisement

Uncategorized

Dečija biblioteka u Šangaju – prostor za oživljavanje mašte

Objavljeno

:

Od

Svedoci smo nastanka svakodnevnih čuda iz aspekta arhitektute, ali i dizajna. Ono što je uvek najveći izazov je prostor koji bi trebao da zadovolji dečiji svet jer oni i jesu „najzahtevnija publika“ Zašto? Njima vizuelna komponenta jeste najvažnija, oni uključuju čula u svaki svoj doživljaj, pa tako i doživljaj prostora, a u i sto vreme moraju boraviti u bezbednom prostoru koji će ih sačuvati od povreda.

Jedan takav prostor, onaj koji zadovoljava sve dečije prohteve i izgleda fantastično je onaj nastao u Šangaju. U pitanju je dečija biblioteka, a dizajnirao ju je Mukin Studio da bude poput „gigantske igračke“.

Foto: www.dezeen.com

Dakle, lokalne arhitekte su dizajnirale Sissi’s Vonderland biblioteku kako bi ohrabrili decu da istražuju i igraju se u prostoru koji nije previše ukrašen. Imajući ovo na umu, Mukin Studio izbegava oštre uglove, tvrde materijale i ravne linije kako bi osigurala bezbednost dece, a dodaje materijale svetlih tonova i prirodnog zelenila.

Foto: www.dezeen.com

Kružni beli zidovi obmotavaju glavnu biblioteku u obliku zupčanika i područje čitanja. Vrata sa zaobljenim vrhovima dovode do tri polukružna mesta za čitanje na periferiji. „Naša je namera bila da prostor pretvorimo u ogromnu igračku, koju deca mogu slobodno istraživati i dopuniti svoje sopstveno, životno iskustvo“, objašnjavaju arhitekte.

Foto: www.dezeen.com

Zidovi su probušeni lučnim prozorima, dok vrata omogućavaju deci da pristupe drugim prostorijama za čitanje i da posete sve unutrašnje prostore.  „Mi sadimo zelene biljke na granicama gde se susreću različiti prostori, što pomaže održavanju dinamike između čoveka, prostora i prirode“, rekao je studio. Na drugu stranu ukrivljenih belih zidova postavljene su više polica i klupa, gde je put kojim je sivi tepih prekriven belim nadstrešnicom, a hodnik je dovoljno veliki da se u njemu mogu organizovati neke igre za decu. Gornji plafon je crn, pa kada su svetla upaljena izgleda kao noćno nebo.

Prevedeno sa stranice: www.dezeen.com

Nastavi sa čitanjem

Građevina

PKS: Učinjen pomak na polju građevinskih dozvola

Objavljeno

:

Od

anketa 1.000 preduzeća važan izvor informacija za PKS

Poboljšani su uslovi poslovanja u Srbiji, a posebno u oblastima inspekcijskog nadzora i izdavanja građevinskih dozvola, pokazuje godišnja anketa 1.000 preduzeća USAID-ovog Projekta za bolje uslove poslovanja (USAID BEP), koja je predstavljena u Privrednoj komori Srbije.

Alt tekst

Akcenat stavljen na građevinske dozvole

Predsednik PKS Marko Čadež ocenio je da je USAID BEP anketa veoma važna za srpsku privredu i da je napravljeno dosta pomaka, posebno u oblasti građevinskih dozvola. Vidljiv je napredak i u oblasti spoljno-trgovinskih i carinskih procedura, uvedene su digitalne platforme za privrednike, ukida se papirologija, dodao je Čadež. Ističe da je anketa 1.000 preduzeća važan izvor informacija za PKS i priručnik za buduće planove i programe komore. Istraživanje je, po rečima Čadeža, utoliko značajnije, jer je sprovedeno u direktnim kontaktima sa privredom. Predsednik PKS je ukazao da privreda očekuje smanjenje sive ekonomije, parafisklanih i drugih nameta, nastavak digitalizacije, unapređenje dostupnosti izvora finansiranja i unapređenje procedura javnih nabavki.

Vlada ima sluha za sugestije privrede, rekao je Čadež i dodao da je 65 odsto predloga privrede prihvaćeno u Nacrtu zakona o privrednim društvima. Anketu za 2017. godinu sproveo je Ipsos Strategic Marketing između 24. juna i 8. avgusta 2017, a obuhvaćen je reprezentativni uzorak od 1.035 registrovanih privrednih subjekata i preduzetnika koji posluju u Srbiji i zapošljavaju najmanje troje radnika.

Zorana Mihajlović rekla je da postoji pozitivan trend

Zorana Mihajlović rekla da postoji pozitivan trend

Potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović rekla je da postoji pozitivan trend i da je Srbija u svim analiziranim oblastima napredovala u proteklih sedam godina, otkada se anketa sprovodi. Prema njenim rečima, na osnovu ankete se vidi da Srbija može da napravi rezultate i tamo gde se mislilo da je to teško – u oblasti građevinskih dozvola gde su uvedene elektronske dozvole. Ističe da se uvodi i e-katastar, elektronska uprava u drugim oblastima. Ambasador SAD Kajl Skat je rekao da je USAID sedam godina ukazivao i predlagao šta treba da se radi i pitao preduzetnike šta im treba i koji su problemi. Skat navodi da je taj metod pokazao rezultate i konstatovao znatan progres u Srbiji u prethodnih sedam godina.

Izvor: PKS, www.podovi.org

Nastavi sa čitanjem
Advertisement

Fasade

Izdvajamo

Popularno