Connect with us
Arhitektura

Novi Sad raspisao konkurs za parterno uređenje centra grada

Objavljeno

:

Novi Sad je raspisao nagradni arhitektonski konkurs za uređenje dela javnih površina u najužem centru grada, saznaje 021.rs. Na osnovu ovog konkursa, lokalna vlast će dobiti arhitektonske nacrte koji će omogućiti da počne izrada tehničke dokumentacije za partnerno uređenje dela centra koji do sada nije rekonstruisan.

Novi Sad, centar

Naime, konkursom je obuhvaćeno 6,82 hektara javnih površina na Pozorišnom trgu, u Uspenskoj ulici, zatim prolaz do polukružnog trga (prostor gde je danas montažna garaža), polukružni trg i Prolaz Miloša Hadžića, plato ispred starog bioskopa JNA, deo Njegoševe ulice, Trg slobode, Ulica Modene, deo Ulice Ilije Ognjanovića, Ulica kralja Aleksandra i prolaz uz Menratovu palatu (pešačka površina uz sam Bulevar Mihajla Pupina).

Kako se navodi u konkursnoj dokumentaciji Uprave za građevinsko zemljište i investicije u koju je 021.rs imao uvid, arhitektonska rešenja treba da omoguće formiranje jedinstvene prostorno – funkcionalne celine, sa akcentom na mogućnost fazne realizacije.

Podsetimo da je gradska vlast pre više od deset godina u nekoliko faza tokom više godina počela sa uređenjem dela partera u centru i tada su behatonom popločane Zmaj Jovina, Dunavska, Katolička porta, a da se već skoro celu deceniju čeka da bude uređen i ostatak centra. Na javnom konkursu koji je sada raspisan naćiće se upravo površine koje ranije nisu bile sređivane, a iako je ranije bilo konkursa i nacrta, lokalna vlast je morala da pokrene ovu proceduru usled promene zakona i stavljanja celog centra pod zaštitu kao kulturno-istorijske celine.

Iz dokumentacije se vidi i da u odnosu na ono što je ranije predviđeno i crtano neće biti značajnih izmena, jer se i dalje planira fontana na uglu Modene i Trga slobode, podzemna garaža ispod ulice Modene sa pešačkim izlazima ka Trgu slobode i Kralja Aleksandra, dok će ulaz u magacin Bazara biti „maskiran“ zelenilom.

Iz konkursne dokumentacije se vidi da se i dalje planira da na mestu gde je sada privremena montažna garaža, iza Srpskog narodnog pozorišta, nikne novi ozelenjeni trg, zatim da se uredi okolina nekadašnjeg bioskopa JNA, koji će postati Dom kulture.

I dalje je u planu da se prostor Pozorišnog trga i veliki deo ostalih pešačkih površina poploča granitom i kamenom kockom, s tim što se sada dozvoljava da se napravi veza sa behatonom koji je postavljen u Zmaj Jovinoj i drugim ulicama, iako to zapravo nije bilo predviđeno, ali tadašnja radikalska vlast je promenila uslove tendera i stavila behaton.

Rok za dostavljanje konkursne dokumentacije je do 12. časova 20. aprila

Rok za dostavljanje konkursne dokumentacije je do 12. časova 20. aprila

Mada su učesnici konkursa ograničeni time što zbog zaštite centra kao istorijsko-kulturne celine nisu dozvoljene skoro nikakve drastične promene, u Gradu očekuju da nagrađeni arhitektonski nacrti budu idejno rešenje koje će poslužiti kao polazna osnova za uređenje ovog prostora kako bi bio privlačan različitim grupama korisnika.

Za učesnike konkursa su obezbeđene i novčane nagrade. Prvo mesto dobiće 1,5 milion dinara, drugo 750.000 dinara, treće 300.000 dinara, a stručni žiri ima pravo da izabere i jedan rad za otkup u vrednosti od 50.000 dinara.

O prispelim radovima odlučivaće poseban žiri koji čine predsednik direktor Urbanizma Dušan Miladinović, koji je i predsednik žirija, i članovi Zorica Ninić Stupar iz Gradske uprave za građevinsko zemljište i investicije (UGZI), arhitekta „Urbanizma“ i predsednik radne grupe za realizaciju projekta kulturne infrastrukture u okviru projekta „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“ Darko Polić, Tatjana Zagoričnik iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture i Slavica Likić iz Gradske uprave za građevinsko zemljište i investicije. Takođe, imaju i zamenike članova žirija a to su Zorica Lončar iz UGZI-ja i Marko Stojanović iz „Urbanizma“, dok će izvestioci biti Milena Popov i Srđan Zorić iz UGZI-ja.

Rok za dostavljanje konkursne dokumentacije je do 12. časova 20. aprila, a komisija će pristigle radove otvoriti istog dana u 13 časova u prostorijama UGZI-ja u Stevana Branovačkog 3. Komisija će do 15. maja doneti odluku o pobedniku.

Pomenimo i da će svi pristigli radovi nakon konkursa biti predstavljeni javnosti na internet stranici UGZI-ja, i to u roku od 30 dana od objavljivanja rezultata javnog konkursa.

Izvor: www.021.rs

Advertisement reklama na grenef portalu

Izdvojeno

Sa portala

Energetska efikasnost objekata Energetska efikasnost objekata
Energetska efikasnost4 sedmice ranije

Energetska efikasnost objekata u kriznom vremenu

Radeći u polju energetske efikasnosti objekata poslednjih 10-ak godina, na mnogobrojnim projektima različitih nivoa energetske efikasnosti i održivosti u najširem...

Ytong zelena gradnja Ytong zelena gradnja
Energetska efikasnost1 mesec ranije

Zelena gradnja i najvažnije odlike

“Zelenim” se nazivaju oni objekti koji su građeni po principima održive gradnje. Najvažnije odlike „zelene gradnje“ su: manja potrošnja energije...

Antenall tim za projektnu podršku na projektima Antenall tim za projektnu podršku na projektima
Energetska efikasnost2 meseca ranije

Kako naći najbolju podršku za vaš projekat?

Velika tražnja dovela je i do hiper ponude gde nije lako razaznati kome se obratiti od inženjera, arhitekata, projektnih biroa...

Energetska efikasnost je dobitna kombinacija i za kompanije i za klimu Energetska efikasnost je dobitna kombinacija i za kompanije i za klimu
Energetska efikasnost2 meseca ranije

Najbolji način za smanjenje troškova i emisija štetnih gasova

S obzirom na to da se kompanije širom sveta suočavaju s ogromnim pritiskom kada je reč o troškovima energije i...

Divus Apartmani Divčibare Divus Apartmani Divčibare
Arhitektura2 meseca ranije

ENERGY NET predstavlja najnoviji projekat Divus apartmani Divčibare

Vođena svrhom da stvara bolju atmosferu po meri čoveka u skladu sa prirodom, kompanija ENERGY NET već više od 30...

Vegetativni zidovi na fasadnom omotaču Vegetativni zidovi na fasadnom omotaču
Arhitektura3 meseca ranije

Vegetativni zidovi u arhitekturi

Vegetativni zidovi koji fasadni omotač pretvaraju iz statičnog u dinamičan odnos prema posmatraču, u gustim urbanim sredinama imaju veliki potencijal...

Sadržaj

Popularno