Connect with us
Arhitektura

Novi Sad raspisao konkurs za parterno ure─Ĺenje centra grada

Novi Sad je raspisao nagradni arhitektonski konkurs za ure─Ĺenje dela javnih povr┼íina u naju┼żem centru grada, saznaje 021.rs.┬áNa osnovu ovog konkursa, lokalna vlast ─çe dobiti arhitektonske nacrte koji ─çe omogu─çiti da po─Źne izrada tehni─Źke dokumentacije za partnerno ure─Ĺenje dela centra koji do sada nije rekonstruisan.

Novi Sad, centar

Naime, konkursom je obuhva─çeno 6,82 hektara javnih povr┼íina na Pozori┼ínom trgu, u Uspenskoj ulici, zatim prolaz do polukru┼żnog trga (prostor gde je danas monta┼żna gara┼ża), polukru┼żni trg i Prolaz Milo┼ía Had┼żi─ça, plato ispred starog bioskopa JNA, deo Njego┼íeve ulice, Trg slobode, Ulica Modene, deo Ulice Ilije Ognjanovi─ça, Ulica kralja Aleksandra i prolaz uz Menratovu palatu (pe┼ía─Źka povr┼íina uz sam Bulevar Mihajla Pupina).

Kako se navodi u konkursnoj dokumentaciji Uprave za gra─Ĺevinsko zemlji┼íte i investicije u koju je 021.rs imao uvid, arhitektonska re┼íenja treba da omogu─çe formiranje jedinstvene prostorno ÔÇô funkcionalne celine, sa akcentom na mogu─çnost fazne realizacije.

Podsetimo da je gradska vlast pre vi┼íe od deset godina u nekoliko faza tokom vi┼íe godina po─Źela sa ure─Ĺenjem dela partera u centru i tada su behatonom poplo─Źane Zmaj Jovina, Dunavska, Katoli─Źka porta, a da se ve─ç skoro celu deceniju ─Źeka da bude ure─Ĺen i ostatak centra. Na javnom konkursu koji je sada raspisan na─çi─çe se upravo povr┼íine koje ranije nisu bile sre─Ĺivane, a iako je ranije bilo konkursa i nacrta, lokalna vlast je morala da pokrene ovu proceduru usled promene zakona i stavljanja celog centra pod za┼ítitu kao kulturno-istorijske celine.

Iz dokumentacije se vidi i da u odnosu na ono ┼íto je ranije predvi─Ĺeno i crtano ne─çe biti zna─Źajnih izmena, jer se i dalje planira fontana na uglu Modene i Trga slobode, podzemna gara┼ża ispod ulice Modene sa pe┼ía─Źkim izlazima ka Trgu slobode i Kralja Aleksandra, dok ─çe ulaz u magacin Bazara biti „maskiran“ zelenilom.

Iz konkursne dokumentacije se vidi da se i dalje planira da na mestu gde je sada privremena monta┼żna gara┼ża, iza Srpskog narodnog pozori┼íta, nikne novi ozelenjeni trg, zatim da se uredi okolina nekada┼ínjeg bioskopa JNA, koji ─çe postati Dom kulture.

I dalje je u planu da se prostor Pozori┼ínog trga i veliki deo ostalih pe┼ía─Źkih povr┼íina poplo─Źa granitom i kamenom kockom, s tim ┼íto se sada dozvoljava da se napravi veza sa behatonom koji je postavljen u Zmaj Jovinoj i drugim ulicama, iako to zapravo nije bilo predvi─Ĺeno, ali tada┼ínja radikalska vlast je promenila uslove tendera i stavila behaton.

Rok za dostavljanje konkursne dokumentacije je do 12. ─Źasova 20. aprila

Rok za dostavljanje konkursne dokumentacije je do 12. ─Źasova 20. aprila

Mada su u─Źesnici konkursa ograni─Źeni time ┼íto zbog za┼ítite centra kao istorijsko-kulturne celine nisu dozvoljene skoro nikakve drasti─Źne promene, u Gradu o─Źekuju da nagra─Ĺeni arhitektonski nacrti budu idejno re┼íenje koje ─çe poslu┼żiti kao polazna osnova za ure─Ĺenje ovog prostora kako bi bio privla─Źan razli─Źitim grupama korisnika.

Za u─Źesnike konkursa su obezbe─Ĺene i nov─Źane nagrade. Prvo mesto dobi─çe 1,5 milion dinara, drugo 750.000 dinara, tre─çe 300.000 dinara, a stru─Źni ┼żiri ima pravo da izabere i jedan rad za otkup u vrednosti od 50.000 dinara.

O prispelim radovima odlu─Źiva─çe poseban ┼żiri koji ─Źine predsednik direktor Urbanizma Du┼ían Miladinovi─ç, koji je i predsednik ┼żirija, i ─Źlanovi Zorica Nini─ç Stupar iz Gradske uprave za gra─Ĺevinsko zemlji┼íte i investicije (UGZI), arhitekta „Urbanizma“ i predsednik radne grupe za realizaciju projekta kulturne infrastrukture u okviru projekta „Novi Sad 2021 ÔÇô Evropska prestonica kulture“ Darko Poli─ç, Tatjana Zagori─Źnik iz Zavoda za za┼ítitu spomenika kulture i Slavica Liki─ç iz Gradske uprave za gra─Ĺevinsko zemlji┼íte i investicije. Tako─Ĺe, imaju i zamenike ─Źlanova ┼żirija a to su Zorica Lon─Źar iz UGZI-ja i Marko Stojanovi─ç iz „Urbanizma“, dok ─çe izvestioci biti Milena Popov i Sr─Ĺan Zori─ç iz UGZI-ja.

Rok za dostavljanje konkursne dokumentacije je do 12. ─Źasova 20. aprila, a komisija ─çe pristigle radove otvoriti istog dana u 13 ─Źasova u prostorijama UGZI-ja u Stevana Branova─Źkog 3. Komisija ─çe do 15. maja doneti odluku o pobedniku.

Pomenimo i da ─çe svi pristigli radovi nakon konkursa biti predstavljeni javnosti na internet stranici UGZI-ja, i to u roku od 30 dana od objavljivanja rezultata javnog konkursa.

Izvor: www.021.rs