Connect with us

Arhitektura

Njujork: Dizajneri pomažu beskućnicima!

Objavljeno

:

S obzirom na to da se broj beskućnika u Njujorku od 2012. godine povećao za 40%, dizajnerski studio Framlab ponudio je rešenje zahvaljujući kojem bi se veći broj ljudi mogao smestiti u vertikalno organizovanim jedinicama zvanim Homed, koje bi preko skele bile prikačene na fasadu.

Foto: www.dezeen.com

Obzirom da je građevinsko zemljište skupo i sve ga manje ima, dizajneri smatraju da bi ovo bilo i lokacijski najadekvatnije i novčano najpovoljnije rešenje.

Dok je eksterijer izveden od oksidiranih aluminijumskih panela, enterijer nudi udobno i prijatno okruženje. Homed je osmišljen kao sistem heksagonalnih jedinica, napravljenih od aluminijumske školjke, čija je unutrašnjost ispunjena elementima izvedenim 3D štampom korišćenjem recikliranog polikarbonata, piše Dezeen.

Ovakva konstrukcija mogla bi da izdrži nepovoljne vremenske uslove, a zbog svoje forme i sistema uklapanja lako bi se montirala i po potrebi demontirala.

Foto: www.dezeen.com

Skelom do doma

Do ulaza u privremeni smeštaj dolazilo bi se korišćenjem skela, dok su jedinice sa spoljne strane otvorene ka gradu. Ova okna služe kako bi obezbedilo prirodno svetlo privremenim stanarima, ali bi mogli i da se koriste kao mesto za reklamiranje.

Unutrašnjost Homed jedinica imala bi završnu obradu od šperploče kako bi se stvorila topla i prijatna atmosfera. Svi elementi biće modularni tako da ih stanar može uklopiti prema svojim potrebama.

Foto: www.dezeen.com

„Dok je eksterijer izveden od oksidiranih aluminijumskih panela, enterijer nudi udobno i prijatno okruženje.“, rekli su iz studija Framlab.

Iz Framlaba, čiji je osnivač norveški dizajner Andreas Tjeldflaat, ističu da njihov projekat Homed ne bi u potpunosti rešio beskućničku krizu ali smatra de je važno da dizajneri budu deo razgovora o toj temi i da daju svoja rešenja.

Izvor: gradnja.rs (preuzeto sa stranice www.dezeen.com)

Advertisement reklama na grenef portalu
Klik za komentar

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Advertisement
Jooble - posao u građevini

Izdvajamo

Popularno