Connect with us
Arhitektura

Njujork: Dizajneri pomažu beskućnicima!

Objavljeno

:

S obzirom na to da se broj beskućnika u Njujorku od 2012. godine povećao za 40%, dizajnerski studio Framlab ponudio je rešenje zahvaljujući kojem bi se veći broj ljudi mogao smestiti u vertikalno organizovanim jedinicama zvanim Homed, koje bi preko skele bile prikačene na fasadu.

Foto: www.dezeen.com

Obzirom da je građevinsko zemljište skupo i sve ga manje ima, dizajneri smatraju da bi ovo bilo i lokacijski najadekvatnije i novčano najpovoljnije rešenje.

Dok je eksterijer izveden od oksidiranih aluminijumskih panela, enterijer nudi udobno i prijatno okruženje. Homed je osmišljen kao sistem heksagonalnih jedinica, napravljenih od aluminijumske školjke, čija je unutrašnjost ispunjena elementima izvedenim 3D štampom korišćenjem recikliranog polikarbonata, piše Dezeen.

Ovakva konstrukcija mogla bi da izdrži nepovoljne vremenske uslove, a zbog svoje forme i sistema uklapanja lako bi se montirala i po potrebi demontirala.

Foto: www.dezeen.com

Skelom do doma

Do ulaza u privremeni smeštaj dolazilo bi se korišćenjem skela, dok su jedinice sa spoljne strane otvorene ka gradu. Ova okna služe kako bi obezbedilo prirodno svetlo privremenim stanarima, ali bi mogli i da se koriste kao mesto za reklamiranje.

Unutrašnjost Homed jedinica imala bi završnu obradu od šperploče kako bi se stvorila topla i prijatna atmosfera. Svi elementi biće modularni tako da ih stanar može uklopiti prema svojim potrebama.

Foto: www.dezeen.com

„Dok je eksterijer izveden od oksidiranih aluminijumskih panela, enterijer nudi udobno i prijatno okruženje.“, rekli su iz studija Framlab.

Iz Framlaba, čiji je osnivač norveški dizajner Andreas Tjeldflaat, ističu da njihov projekat Homed ne bi u potpunosti rešio beskućničku krizu ali smatra de je važno da dizajneri budu deo razgovora o toj temi i da daju svoja rešenja.

Izvor: gradnja.rs (preuzeto sa stranice www.dezeen.com)

Advertisement reklama na grenef portalu

Izdvojeno

Sa portala

Energetska efikasnost objekata Energetska efikasnost objekata
Energetska efikasnost1 mesec ranije

Energetska efikasnost objekata u kriznom vremenu

Radeći u polju energetske efikasnosti objekata poslednjih 10-ak godina, na mnogobrojnim projektima različitih nivoa energetske efikasnosti i održivosti u najširem...

Ytong zelena gradnja Ytong zelena gradnja
Energetska efikasnost1 mesec ranije

Zelena gradnja i najvažnije odlike

“Zelenim” se nazivaju oni objekti koji su građeni po principima održive gradnje. Najvažnije odlike „zelene gradnje“ su: manja potrošnja energije...

Antenall tim za projektnu podršku na projektima Antenall tim za projektnu podršku na projektima
Energetska efikasnost2 meseca ranije

Kako naći najbolju podršku za vaš projekat?

Velika tražnja dovela je i do hiper ponude gde nije lako razaznati kome se obratiti od inženjera, arhitekata, projektnih biroa...

Energetska efikasnost je dobitna kombinacija i za kompanije i za klimu Energetska efikasnost je dobitna kombinacija i za kompanije i za klimu
Energetska efikasnost2 meseca ranije

Najbolji način za smanjenje troškova i emisija štetnih gasova

S obzirom na to da se kompanije širom sveta suočavaju s ogromnim pritiskom kada je reč o troškovima energije i...

Divus Apartmani Divčibare Divus Apartmani Divčibare
Arhitektura2 meseca ranije

ENERGY NET predstavlja najnoviji projekat Divus apartmani Divčibare

Vođena svrhom da stvara bolju atmosferu po meri čoveka u skladu sa prirodom, kompanija ENERGY NET već više od 30...

Vegetativni zidovi na fasadnom omotaču Vegetativni zidovi na fasadnom omotaču
Arhitektura3 meseca ranije

Vegetativni zidovi u arhitekturi

Vegetativni zidovi koji fasadni omotač pretvaraju iz statičnog u dinamičan odnos prema posmatraču, u gustim urbanim sredinama imaju veliki potencijal...

Sadržaj

Popularno