Connect with us

Građevina

Nemac pravi Kragujevački Zlatibor

Objavljeno

:

Priroda

Dejan Milenković iz Nemačke, već dve godine od svoje dedovine pravi kragujevački Zlatibor. Ovaj entuzijasta motivisao je malo šumadijsko selo Dulene da sanja velike snove. „Kao što sam obećao – ovo selo postaje Kragujevački Zlatibor“, ističe Dejan. Nekada su ga Dulenci gledali s nevericom, međutim, kada su nikle tri kuće na Crnom vrhu, raspoloženje se promenilo. Onima koji ovde žele dom ili vikendicu meštani poklanjaju zemljište za izgradnju, priča Dejan.

I mi sad poklanjamo dalje imanja po tri ara, pretežno Kragujevčanima da bi širili komšiluk i put. Nadamo se da će grad i država da osete taj naš entuzijazam. Ja svakako nikad neću da odustanem od toga. Do kraja života, kao što sam i prvi put rekao boriću se za ovo selo“, priča Dejan.

Dulenci imaju sve jaču podršku komšija iz susednih opština. „Ja nisam ni znala kako lepo selo se krije u ovim šumadijskim brdima. Sada sam celim srcem uz Dulence u nameri da proslave svoje selo i učine ga poznatim“, kaže Bojana Anđelković iz Belušića. „Put kada bi imao do gore, do Dobroselice, asfalt neki, da uzmem neki plac, vikendicu da dođeš ovde na odmor. Nema ništa bolje. Kakav Zlatibor. Nema bolje od ovoga“, kaže jedan od Kragujevčana.

Zlatibor

Za dve godine obnovljena je zadruga, mesna zajednica i konačno uveden internet, priča prvi čovek Dulena.

„Od ove stare škole, koja je napravljena 19. godine, sada nameravamo da pravimo odmaralište za decu, da se izgradi, za decu iz škole (misli na školarce). Za decu širom Srbije. Da nam dođu deca iz Vojvodine, koja nemaju planine“, priča Dejan. Dulene je poslednje godina organizovalo manifestacije koje je posetilo oko trista turista, kaže Dejan. Oko sto pedeset stanovnika sela, bogatog prirodnom lepotama, širom otvorenih vrata dočekuju goste.

Izvor: www.b92.net

Advertisement reklama na grenef portalu
Klik za komentar

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Advertisement

Popularno