Connect with us

Arhitektura

Najviša drvena zgrada na svetu biće visoka 350 metara (Video)

Objavljeno

:

Japanske arhitekte otkrile su svoje planove za izgradnju najvišeg nebodera od drveta na svetu. Izgradnja kule visoke 350 metara, koja će se nalaziti u centru Tokija, koštaće 5,9 milijardi dolara.

U projektantskom birou Niken Sikei kažu da je glavna ideja da se izgradnjom ove zgrade, kao i celog naselja od drveta, do 2041. godine japanska prestonica transformiše u ekološki grad – šumu.

Nove tehnologije su omogućile da drvo postane idealan materijal

Nove tehnologije su omogućile da drvo postane idealan materijal

Projekat, pod oznakom W350, imaće 70 spratova i 90 odsto konstrukcije izrađene od drveta, dok će 10 odsto biti od čelika. U objektu će se nalaziti kancelarijski prostor, hotel, radnje i rezidencijalni deo. Krov će biti uređen kao bašta, a i terase će biti ispunjene zelenilom.

„Nove tehnologije su omogućile da drvo postane idealan materijal, pošto je obnovljivo i može da se reciklira“, ističe arhitekta Rikardo Tosani. Iako aktuelni propisi o izgradnji u Tokiju zabranjuju upotrebu drveta, najavljena je promena zakona. A kada konačno bude završena, ova zgrada će biti najviša drvena građevina na svetu.

Taj rekord trenutno drži zgrada „Brok Komons Tolvud Haus“ u Vankuveru, visoka 53 metra. U Beču je u toku izgradnja tornja „HoHo“, drvena građevine ukupne visine 84 metra.

Izvor: the telegraph/www.b92.net

Advertisement reklama na grenef portalu
Klik za komentar

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Advertisement

Izdvajamo

Popularno