Connect with us

Arhitektura

Najskuplja ambasada na svetu ima 170 hilljada kvadrata

Objavljeno

:

Nova američka ambasada u Londonu

Američki ambasador u Velikoj Britaniji Brajan Vudi sa velikim zadovoljstvom se pohvalio novom ambasadom SAD u Londonu, čija izgradnja je koštala gotovo milijardu dolara! Za ovo futurističko zdanje u južnom delu kišovite prestonice veruje se da je ubedljivo najskuplje na svetu, a odlikuju ga prvoklasni sitemi nadzora i zaštite. Zgrada će zvanično biti otvorena u februaru 2018, kada u Veliku Britaniju stiže i predsednik SAD Donald Tramp.

Najskuplja ambasada na svetu

SAD su konačno privele kraju izgradnju nove ambasade na 12 spratova. Arhitekta super-zdanja je kompanija „Kiran Timberlejk“.

Na ogromno mermernom zidu na samom ulazu u ambasadu biče uklesana imena svih dosadašnjih američkih ambasadora u Velikoj Britaniji. Petorica nekadašnjih ambasadora kasnije će postati predsednici Amerike: Džon Adams, Džejms Monro, Džon Kvinsi Adams, Martin van Buren i Džejms Bjukenen.

Izgled nove američke ambasade

Zgrada je dizajnirana tako da „upije što više spoljašnje svetlosti“ i tako simbolizuje otvorenost i transparentnost, kažu arhitekte.

Ambasada ima 170 kvadrata

U centralnoj prostoriji na poslednjem spratu nalazi se kancelarija sa ogromnim okruglim barom, odakle se pruža fantastičan pogled na panoramu Londona. Iz zgrade nove ambasade takođe se pruža sjajan pogled na Temzu, koja se nalazi u neposrednoj blizini.

Zgrada će imati 170.000 kvadratnih metara, duplo više od prethodne ambasade na Grosvenor skveru.

Izvor: Blic (Tanjug)

Advertisement reklama na grenef portalu
Klik za komentar

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Advertisement

Popularno