Connect with us

Energetska efikasnost

Najpovoljnije grejanje ove zime je….?

Objavljeno

:

Cene drva se nisu menjale, pa je to i dalje najjeftinije gorivo za grejanje

Zima je stigla. Nije zvanično, odnosno kalendarski smo još u jeseni, ali temperaturno definitivno jeste. Pitanje koje se nameće kao najvažnije za svako domaćinstvo je koje grejanje je najpovoljnije za ljude u Srbiji. Ovako stoje stvari.

Pojedini energenti u odnosu na prošlu godinu su poskupeli, pa je ugalj skuplji za 25 procenata, više para ćemo davati i za zagrevanje na TA peći, ipak, dobra vest je da je pala cena gasa.

Struja će tako potrošačima koji se greju na nju odneti iz džepa do 10.000 dinara mesečno u proseku

Struja će tako potrošačima koji se greju na nju odneti iz džepa do 10.000 dinara mesečno u proseku

Domaćinstva će se i ove grejne sezone najpovoljnije grejati na drva. Cena ovog energenta nije se bitnije promenila, pa za šest meseci treba izdvojiti od 30.000 do 35.000 dinara za prosečan stan ili kuću od 60 kvadrata. Izdaci za druge energente u odnosu na prošlu godinu ipak su varirali. Potrošači koji će se grejati na struju moraće da daju od 2.000 dinara u sezoni više, jer kilovati su kilovati poskupeli još u oktobru, dok će oni koji troše gas plaćati i do 15 odsto povoljnije nego lane.

Stovarišta na lageru imaju bukvu, hrast, bagrem, koji koštaju oko 4.800 dinara po metru kvadratnom. U unutrašnjosti se prevoz ne naplaćuje dodatno, ali sa većom razdaljinom i to treba uzeti u obzir. Trošak za transport je oko 1.000 dinara. – Cene drva se nisu menjale, pa je to i dalje najjeftinije gorivo za grejanje – kaže Ljubo Mačić, direktor Agencije za energetiku za Večernje Novosti. Sa druge strane, došlo je do variranja u ceni struje, koja je poskupela, i gasa, koji je dva puta pojeftinio od prošle grejne sezone.

Grejanje na drva i ove godine najekonomičnije

Struja će tako potrošačima koji se greju na nju odneti iz džepa do 10.000 dinara mesečno u proseku. Računica Agencije za prošlu godinu je bila 45.000 dinara za sezonu, ako se TA peći uključuju samo noću i ako se nove i visoko kvalitetne, ali i do 65.000 dinara za stare uređaje i uključivanje tokom dana. Sa poskupljenjem struje od 3,8 odsto, računi će se povećati, ali ne toliko kao prošle godine, kada je električna energija „otišla“ za 12 odsto.

Gas će domaćinstva, pak, izaći manje. U odnosu na prošlu sezonu, troškovi će biti manji od 5.000 do 7.000 dinara za šest meseci.

U odnosu na prošlu sezonu, troškovi za gas će biti manji do 7.000 dinara za šest meseci

U odnosu na prošlu sezonu, troškovi za gas će biti manji do 7.000 dinara za šest meseci

Ugalj je od avgusta skuplji od deset do 25 odsto za stovarišta, kojima je EPS za toliko podigao cene. To se već sada odražava na poslovanje stovarišta, gde većina građana pazari ovaj energent. Umesto dosadašnjih 7.000 dinara sa prevozom, „kolubara“ se prodaje do 7.900 dinara, dok se sušena varijanta nudi i do 13.900 dinara po toni.

Izvor: Večernje novosti

Advertisement
Klik za komentar

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Energetska efikasnost

U Srbiji postavljen temelj energetske efikasnosti

Objavljeno

:

Od

Energetska efikasnost je jedina i najvažnija akcija za smanjenje emisije

Ove godine postavljeni su temelji energetske efikasnosti, tvrdi gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić.

Prema rečima gradskog čelnika , to će već sledeće godine doprineti da vazduh u gradu bude čistiji i da domovi budu topliji, a to ujedno znači da će biti bolji i kvalitet života građana.

Kako je preneo Beoinfo, on je podsetio da energetska efikasnost podrazumeva korišćenje manje energenata za zagrevanje domova, a samim tim i utiče direktno na poboljšanje kvaliteta vazduha, posebno u zimskim mesecima, kada periodično pada kvalitet vazduha zbog paljenja individualnih ložišta.

„Optimistički gledam na 2020, jer smo u ovoj godini postavili čvrste temelje. Temelje nadograđujemo izuzetno značajnom novom strategijom za daljinsko grejanje koju ćemo usvojiti i sa čijom primenom ćemo početi sledeće godine. Na ovaj način nastavićemo da smanjujemo korišćenje neobnovljivih izvora energije koji zagađuju životnu sredinu“, naglasio je gradonačelnik.

On je podsetio na činjenicu da je većina zgrada u Beogradu izgrađena tokom 50-ih i 60-ih godina prošlog veka kada je cilj bio izgraditi što više domova, na uštrb energetske efikasnosti zgrada. Posledično, danas ta ušteda dolazi na naplatu i troši se mnogo više energije na grejanje domova nego što je zaista potrebno.

„Zbog toga je važno da sistematski unapređujemo energetsku efikasnost zgrada kroz konkretne mere, projekte i odluke, kao i da podižemo svest građana o ovoj temi. Moramo da budemo svesni problema koje imamo, ali je još važnije da ponudimo rešenja. O tome da je Beograd ozbiljno krenuo u rešavanje ovog problema svedoči i usvajanje izmene odluke Skupštine Grada po kojoj će gradske opštine moći da subvencionišu uređenje fasada i investiciono održavanje privatnih zgrada sa maksimalno 90 odsto sredstava, dok će stanari biti u obavezi da obezbede preostalih 10 procenata. To znači da smo otvorili mogućnost da svaka zgrada u Beogradu unapredi svoju energetsku efikasnost“, objasnio je Radojičić.

On je dodao je da su u cilju unapređenja energetske efikasnosti neophodni veliki infrastrukturni projekti i promene načina razmišljanja, kao i da je deponija u Vinči u tom smislu jedan od najznačajnijih projekata.

Naveo je i da izgradnja toplodalekovoda Obrenovac podrazumeva da se sva topla voda koja nastaje kao nus proizvod rada elektrane TE „Obrenovac“ prikuplja i koristi za grejanje i time kompenzuje korišćenje drugih vidova energenata. On je ukazao i na značaj projekta „Termalna rehabilitacija javnih zgrada – unapređenje energetske efikasnosti u gradu Beogradu”, kojim je predviđeno renoviranje zgrada Hitne pomoći, Studentske poliklinike, Studentskog stacionara i Gradske biblioteke.

Nastavi sa čitanjem

Arhitektura

Baumit na takmičenju Life Challenge u Bratislavi

Objavljeno

:

Od

Baumit Srbija

Objekat koji je na prethodnom Life Challenge takmičenju, održanom 2018. godine u Bratislavi pobedio u kategoriji višeporodičnih stambenih zgrada je „Beautiful elderly life“ iz Izole (Slovenija).
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

U sastavu objekta nalaze se dve zgrade sa stanovima za stare i Centar za dnevne aktivnosti starih. Urbani dizajn teži povezivanju stambenih jedinica i javnog prostora u jedinstvenu celinu. Primenom različitih dimenzija prozorskih okvira dobija se utisak individualnosti.

Pobednik Baumit Life Challenge takmičenja 2018.

Objekat koji je na prethodnom Life Challenge takmičenju, održanom 2018. godine u Bratislavi pobedio u kategoriji višeporodičnih stambenih zgrada je "Beautiful elderly life" iz Izole (Slovenija).U sastavu objekta nalaze se dve zgrade sa stanovima za stare i Centar za dnevne aktivnosti starih. Urbani dizajn teži povezivanju stambenih jedinica i javnog prostora u jedinstvenu celinu. Primenom različitih dimenzija prozorskih okvira dobija se utisak individualnosti.Od Baumit proizvoda na izgradnji ovog objekta, korišćen je Baumit Star Mineral sistem.

Geplaatst door Baumit – Serbia op Maandag 2 december 2019

Od Baumit proizvoda na izgradnji ovog objekta, korišćeni su Baumit Star Mineral sistem.

www.baumit.com
BAUMIT Serbia d.o.o.
Smederevski put 25k
11130 Beograd, Srbija
T: +381 11 347 50 79
F: +381 11 347 47 95
office@baumit.rs
www.baumit.rs

 

Nastavi sa čitanjem
Advertisement

Fasade

Izdvajamo

Popularno

Instagram - pratite nas