Connect with us
Energetska efikasnost

Najpovoljnije grejanje ove zime je….?

Cene drva se nisu menjale, pa je to i dalje najjeftinije gorivo za grejanje

Zima je stigla. Nije zvanično, odnosno kalendarski smo još u jeseni, ali temperaturno definitivno jeste. Pitanje koje se nameće kao najvažnije za svako domaćinstvo je koje grejanje je najpovoljnije za ljude u Srbiji. Ovako stoje stvari.

Pojedini energenti u odnosu na prošlu godinu su poskupeli, pa je ugalj skuplji za 25 procenata, više para ćemo davati i za zagrevanje na TA peći, ipak, dobra vest je da je pala cena gasa.

Struja će tako potrošačima koji se greju na nju odneti iz džepa do 10.000 dinara mesečno u proseku

Struja će tako potrošačima koji se greju na nju odneti iz džepa do 10.000 dinara mesečno u proseku

Domaćinstva će se i ove grejne sezone najpovoljnije grejati na drva. Cena ovog energenta nije se bitnije promenila, pa za šest meseci treba izdvojiti od 30.000 do 35.000 dinara za prosečan stan ili kuću od 60 kvadrata. Izdaci za druge energente u odnosu na prošlu godinu ipak su varirali. Potrošači koji će se grejati na struju moraće da daju od 2.000 dinara u sezoni više, jer kilovati su kilovati poskupeli još u oktobru, dok će oni koji troše gas plaćati i do 15 odsto povoljnije nego lane.

Stovarišta na lageru imaju bukvu, hrast, bagrem, koji koštaju oko 4.800 dinara po metru kvadratnom. U unutrašnjosti se prevoz ne naplaćuje dodatno, ali sa većom razdaljinom i to treba uzeti u obzir. Trošak za transport je oko 1.000 dinara. – Cene drva se nisu menjale, pa je to i dalje najjeftinije gorivo za grejanje – kaže Ljubo Mačić, direktor Agencije za energetiku za Večernje Novosti. Sa druge strane, došlo je do variranja u ceni struje, koja je poskupela, i gasa, koji je dva puta pojeftinio od prošle grejne sezone.

Grejanje na drva i ove godine najekonomičnije

Struja će tako potrošačima koji se greju na nju odneti iz džepa do 10.000 dinara mesečno u proseku. Računica Agencije za prošlu godinu je bila 45.000 dinara za sezonu, ako se TA peći uključuju samo noću i ako se nove i visoko kvalitetne, ali i do 65.000 dinara za stare uređaje i uključivanje tokom dana. Sa poskupljenjem struje od 3,8 odsto, računi će se povećati, ali ne toliko kao prošle godine, kada je električna energija „otišla“ za 12 odsto.

Gas će domaćinstva, pak, izaći manje. U odnosu na prošlu sezonu, troškovi će biti manji od 5.000 do 7.000 dinara za šest meseci.

U odnosu na prošlu sezonu, troškovi za gas će biti manji do 7.000 dinara za šest meseci

U odnosu na prošlu sezonu, troškovi za gas će biti manji do 7.000 dinara za šest meseci

Ugalj je od avgusta skuplji od deset do 25 odsto za stovarišta, kojima je EPS za toliko podigao cene. To se već sada odražava na poslovanje stovarišta, gde većina građana pazari ovaj energent. Umesto dosadašnjih 7.000 dinara sa prevozom, „kolubara“ se prodaje do 7.900 dinara, dok se sušena varijanta nudi i do 13.900 dinara po toni.

Izvor: Večernje novosti