Connect with us

Građevina

Most koji prelaze samo hrabri

Objavljeno

:

Smešten u Sibiru, rečni most Vitim jedan je od najspektakularnijih mostova na svetu – ne zbog svoje lepote, već očigledne opasnosti za ljudski život. Reč je o starom železničkom mostu koji služio za prelaz reke Vitim, glavne pritoke reke Lena. Vozači su primorani da manevrišu stazom širokom samo 180 centimetara, piše Dangerous roads.

Most Vitim, Sibir

Most je izgrađen od stare metalne strukture i prekriven trulim drvenim daskama, vrlo klizavim zbog česte pojave leda i smrzavanja na području Sibira. Ova zastrašujuća struktura nema ni ogradu koja bi barem prividno pružala nekakvu sigurnost od ledeno hladne vode koja neumoljivo teče ispod mosta. Ukupna dužina mosta iznosi 570 metara, a konstrukcija se nalazi na visini od 15 metara iznad vode.

Preživljavanje prelaska ovog mosta smatra se tolikim podvigom da su 34 osobe, koje su to do sada učinile, stvorile svoju Fejsbuk stranicu, posvećenu tom izazovu. Osim što je uzak, najveći izazov predstavljaju snažni vetrovi koji duvaju iznad reke. Vozači se sa time suočavaju otvarajući sve prozore, vetrovi ne bi ljuljali auto, već da bi vazduh strujao kroz njega.

Put preko mosta deo je tzv. BAM puta, jednog od najizazovnijih puteva na svetu koji testira fizički i psihičku izdržljivost vozača. Put BAM deo je stare železničke konstrukcije koja se proteže duž ruskog Sibira, duge 4.300 kilometara, od Vantina do ruske pacifičke obale.

Izvor: www.b92.net

Advertisement reklama na grenef portalu
Klik za komentar

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Advertisement

Izdvajamo

Popularno