Connect with us
Građevina

Mihajlović: U planu građenje novih koridora

Srbija je na prekretnici investicija u punu infrastrukturu i od sledeće godine gradiće se novi autoputevi i koridori. To je izjavila potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović tokom posete Koridorima Srbije. Mihajlović je nakon sastanka sa direktorima Koridora i Puteva, Zoranom Babićem i Zoranom Drobnjakom, rekla da je zato prvi put posetila preduzeće Koridori Srbije.

Mihajlović je rekla da sledeće godine počinje novi investicioni ciklus u infrastrukturu od pet milijardi evra, od čega će polovina biti za izgradnju autoputeva. „Počinjemo sledeće godine izgradnju nekih novih koridora i autoputeva. Pričamo o Moravskom koridoru, autoputu Mira, odnosnoj prvoj deonici od Niša do Pločnika i drugim i sada se bavimo projetno tehničkom dokumentaciju“, navela je ministarka.

Mihajlović je pohvalila Koridore Srbije, ističući da sada postoji mnogo bolja organizacija nego pre dve godine i da je zato zahvalila direktoru i zaposlenima na zajedničkom radu. Kako kaže, Koridori Srbije završavaju putni Koriodor 10 i rade kao nadzor na Koridoru 11, a pred njima se nalaze i novi projekti pošto će to preduzeće biti invetitor za Moravski koridor od Pojata do Preljine, zatim za autoput Mira od Niš do Merdara i Fruškogorski koridor.

Koridor 10, deonica Prosek-Banačevo

Ministarka je rekla da će Putevi Srbije nastaviti proces reformi, kao i da će biti investitor u projektu izgradnje autoputa Beograd – Sarajevo, zatim za izgradnu brzih saobraćajnica Šabac – Loznica i Zrenjanin – Novi Sad.

Kada je reč o Moravskom koridoru, vrlo je bilizu dobijanje finansijskih ponuda od zaintereosvanih kompanija, koje bi trebalo da bude dobijene u septembru kako bi mogli da se zaključe ugovori na jesen. Istakla je da Moravski koridor veoma važan jer će povezati koridore 10 i 11. Kaže da su dve kompanije zainteresovane – kineska CRBC i američka Behtel i da se sa njima pregovara. Ona je rekla da vlada od pre tri godine nema problem sa odobrenim, a nepovučenim sredstvima i da se više ne plaćaju penali, kao i da jedino postoji kašnjenjenje kod Puteva Srbije u povlačenju sredstava od 400 miliona evra namenjenih za rehabilitaciju putne mreže. Kada je reč o sredstvima za investicije, Mihajlović je rekla da je ranije država sredstvima iz budžeta mogla da učestvuje do pet ili 10 odsto, dok će sada zbog dobrog stanja u budžetu taj iznos biti mnogo veći.

Kako je navela, autoput Mira će finansirati EBRD i EIB, dok će se Fruškogorski koridor, od Novog Sada do Rume, možda graditi koncesijom. Babić je rekao da će ove godine biti završen ceo putni Koridor 10 kroz Srbiju i da je trenutni stepen završenosti 95,8 odsto. Kazao je da su na južnom kraku završena tri od šest lotova, a da će tunel Manajle biti potpuno gotov do kraja septembra. Kada je reč o kreditima Koridora Srbije, Babić je rekao da je Svetska banka planirala da se izvedu radovi u vrednosti od 30 miliona evra, a da su izvedeni radovi vredni 42 miliona, zatim da je plan EIB-a bio da će biti urađeni radovi vredni 50 milona evra, a da je urađeno više od 120 miliona evra. „Na svim projektima smo dali dodatni gas kako bi se svi ti krediti povukli i završilli projekte“, dodao je direktor Koridora Srbije. Babić je čestitao Mihajlovićki na dobijanju priznanja evropskog najministra i istakao da ona to svojim znanjem, stručnošću, energijom i rezultatima potpuno zalužuje. Kaže da je Mihajlovićka često na gradilištu i da je danas prvi put od osnivanja Koriodora neki ministar posetio to preduzeće.

Izvor: tanjug