Connect with us

Energetska efikasnost

Mesta na kojima više neće biti vetrenjača?

Objavljeno

:

Vetropark Alibunar, Srbija

Usvojena je nova zabrana od strane Vlade Srbije. Naime, ista je usvojila uredbu o radu i mreži radarskih centara kojom se, zabranjuje postavljanje vetrenjača u okolini radarskih centara.

Na ovaj način regulisan je i izbor lokacije radarskih centara i zaštitnih zona tih centara, ali i vrste ograničenja koja se mogu uvesti u zaštitnim zonama. Konkretno, u okolini radarskih centara zaštitna zona će biti u krugu od dva kilometara, a ograničenja se odnose i na visinu objekata koji mogu da se podignu u okolini samih radarskih centara. Postavljanje vetrogeneratora u okolini radarskog centra zabranjeno je u zoni poluprečnika 10 kilometara od lokacije radarske antene, osim u brdovito-planinskim terenima gde se vetrogenerator može postaviti i na udaljenosti manjoj od 10 kilometara od radarske antene.

Izvor: Tanjug

Advertisement
Klik za komentar

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Energetska efikasnost

Energetska efikasnost u zgradama

Objavljeno

:

Od

Poslovni objekat u Beogradu Ziegel House – Fasadna cigla Roeben listele - model Adelaide, izvođač kompanija ARTERRACOTTA

Kada razgovaramo o energetskoj efikasnosti i energetski efikasnim sistemima važno je značenje termina energetska efikasnost i efikasna energija. Energetska efikasnost je mera ravnoteže između poboljšanja uštede energije i potrošnje.

// Energetska efikasnost zgrada je najniži mogući zahtev za energijom dok održavanje zahteva nivo a komfor je samo razumna količina resursa. //

U zgradarstvu, energetska efikasnost znači korišćenje manje energije za grejanje, hlađenje i osvetlenje. To takođe znači kupovinu energetskih štednih uređaja i opreme za korišćenje u zgradi.

Važan koncept za energetsku efikasnost u zgradama je omotač zgrade koji razdvaja unutrašnjost od spoljašnosti zgrade (vrata, prozori, zidovi, temelji, krovovi i izolacija). Sve komponente omotača zgrade treba da rade zajedno da bi održavali toplotu zgrade zimi i hladnoću leti. Izolacija zgrade, na primer, će biti manje efektivna ukoliko krov, zidovi i plafoni dozvoljavaju propusnost vazduha ili dozvoljavaju skupljanje vlage u izolaciji.

Različiti pristupi mogu pomoći poboljšanju omotača zgrade. Posebno projektovani prozori mogu da smanje toplotne gubitke kada temperatura spoljnog ambijenta pada. U toplim regionima prozori sa specijalnim ostakljenjem mogu dozvoliti prodor dnevne svetlosti bez toplotnih dobitaka. Neki jednostavni uređaji kao što su zastori na vratima i prozorima mogu značajno poboljšati energetsku efikasnost.

Sistemi grejanja i hlađenja tipično koriste najviše energije u zgradama. U kućama se izvodi dodatna efikasna kontrola, pomoću programskih termostata, koji značajno smanjuje korišćenje energije ovih sistema. Neke kuće mogu takođe koristiti sistem za zonsko grejanje i hlađenje. Ovi sistemi smanjuju grejanje i hlađenje u nekorišćenim površinama kuće. U komercijalnim zgradama integrisani prostor i sistemi za grejanje vode osiguravaju najbolji pristup za energetski efikasno grejanje.

Podno grejanje i tepih

Podno grejanje i tepih

Korišćenje energije za grejanje vode se može smanjiti na dva načina, efikasnijim grejanjem vode i smanjenjem korišćenja vode. Široka raznovrsnost uređaja, kao što su tuševi niskog protoka, slavine sa aeratorima mogu smanjiti korišćenje tople vode. U kućama stariji grejači vode mogu biti zamenjeni sa novijim, energetski efikasnijim. Grejači za vodu, kao i cevi za transport tople vode moraju biti izolovani, kako bi se minimizirali toplotni gubici.

Danas su najuobičajeniji uređaji i električne naprave dostupne kao energetski efikasni modul, od mašine za pranje, hladnjaka do kopir mašina i kompjutera.

Postoje opcije energetski efikasnih svetiljki i LED koji su dostupni na tržištu. Osvetlenje sa standardnom sijalicom troši značajne količine električne energije.

Postoje programi, metodi za određivanje energetski efikasnih zgrada i poboljšanje koje treba napraviti. Energetskim auditom (proračunima i merenjima) dobijaju se realne informacije o potrošnji energije jedne zgrade.

Energetska efikasnost ventilacije

// Termin ventilacija je u osnovi uklanjanje starog ustajalog vazduha iz sobe ili zgrade i njegove zamene svežim čistim vazduhom. //

Na nesreću fokus se često postavlja na količinu vazdušnog protoka i broj izmena vazduha. Mi realno moramo postaviti pitanje kvaliteta vazduha. Broj izmena vazduha normalno utiče na zahtevano obezbeđenje zdravije unutrašnje klime. Sveži sobni vazduh u najmanjem slučaju izvodi prirodno hlađenje koje se razmatra kao jedan od načina dobre toplotne klime.

Postavljena su dva uslova koja moraju uvek biti u potpunosti ispunjeni. Uvedeni vazduh u zgradu mora biti što je moguće čišći i da su izabrani građevinski materijali imaju što manju emisiju. Kvalitet građevinskih materijala mora biti dokazan, sa aspekta emisije. Takvi materijali su danas široko dostupni na tržištu.

Ukoliko ne možemo eliminisati proizvodnju polutanata unutar kuće, to znači da sistem za ventilaciju ne može da ostvari svoj zadatak. Mi moramo takođe savladati i odvođenje dodatne unutrašnje toplote, pomoću skupog energetski zahtevnog sistema za hlađenje. Ovo polje zahteva uključivanje brojnih sudionika u procesu upravljanja zgradom, ne učestvuju samo arhitekte. Porast svesti o ograničenim energetskim resursima i posledicama na životnu sredinu zbog visokog korišćenja energije će uskoro napraviti radikalne promene. Nova rešenja će nesumnjivo doći na scenu, sa puno nade, takođe i za čistiji unutrašnji vazduh.

Poslovni objekat Roaming Group Beograd / Autori: Biro VIA d.o.o.

Poslovni objekat Roaming Group Beograd / Autori: Biro VIA d.o.o.

Vazduh je često povezan sa osećajem blagostanja

Mi posedujemo iskustva, oko osećaja olakšanja dok sedimo u toplom avionu i čekamo da poleti. Vazduh počinje da struji preko dizni koje su postavljene iznad glave. Vazduh koji struji formira blagostanje kao blagi povetarac u letnjim večerima.

Ventilacija je sve ono što podrazumeva uklanjanje kontaminiranog vazduha i nekomforno toplog, koji treba zameniti sa čistim i svežim vazduhom odgovarajuće temperature. Vazduh ne može biti slobodno uveden u sobu. Na primer, da bi izbegli promaju potrebno je obezbediti odgovarajuću temperaturu i brzinu u prostorima za stanovanje. Potrebno je postaviti zahteve inženjerima projektantima da odaberu odgovarajuće proizvode za potrebe ventilacionih sistema. U zgradama gde postoji dodatna toplota, isporučeni vazduh će morati imati nižu tempereaturu. Ovo je potrebno uraditi, ali da ne izazovemo promaju.

Moraće se koristiti odgovarajući uređeji za isporuku vazduha. Oni će takođe biti korektno locirani i ispravno postavljeni tako da izlazni vazdušni mlaz ne može udariti u prepreku kao što su stubovi i prostor za smeštaj svetiljki.

Promaja i buka

Upravljanje vazduhom i postrojenjem za ventilaciju se često okrivljuju za probleme koji mogu imati različite uzroke. Žalbe izazvane promajom i poremećajem buke zbog siromašno projektovanih i neispravno podešenih sistema moraju biti analizirane ozbiljno. Realni razlozi za više ovih neprijatnosti moraju biti adekvatno eliminisani. Zgrada je komplikovan sistem u kojoj sve manje ili više radi interaktivno. Ako je sistem za upravljanje vazduha korektno projektovan i korišćen, to može biti i rešenje za deo navedenog problema.

ALUMIL - Stambeni objekat - Ljubomira Stojanovica 41, Beograd

ALUMIL – Stambeni objekat – Ljubomira Stojanovica 41, Beograd

Zdravlje, blagostanje i produktivnost

Naš organizam se može osloboditi prekomerne toplote unutar ograničenog temperaturnog intervala u kome se osećamo komforno i možemo raditi dobro. Ukoliko mi ovo ne možemo ostvariti to će uticati na blagostanje, produktivnost i našu efikasnost. Tada to postaje i pitanje ne samo novca za pojedinca i poslodavca i za društvo kompletno. Efekti temperature su značajni na naše performanse i mentalne sposobnosti i dalje su predmet intenzivnog istraživanja.

Ljudski organizam je komplikovani mehanizam i očigledno je da najviše naših potreba se namiruje iz životne sredine u kojoj živimo. Potrebno je ova pitanja analizirati iz različitih uglova. Odgovori na ova pitanja su od vitalnog značaja kada donosimo odluku o projektovanju zgrade, koja treba da omogući dovođenje prirodnog dnevnog osvetlenja, komfor unutrašnje klime i čistog svežeg vazduha koje zahteva dobru energiju upravljanja.

Znanje je izuzetno značajno

Potrebno je osigurati dobra inženjerska rešenja, koja klijent razumno očekuje. Zato su potrebna odgovarajuća kompetentna znanja. Moramo se podsetiti određenih stvari.

  • Klijent mora prvo specifirati svoje zahteve na takav način da oni mogu biti u potpunosti ispunjeni.
  • Konsultanti servisa zgrade moraju razumeti uzajamno dejstvo između različitih zahteva i zasnovani na ovim predloženim rešenjima. Predložena rešenja daju klijentu vrednost za odgovarajuću količinu novca i funkciju za ugovoreno u okviru specificiranih zahteva. U račun se uzimaju dve važne stvari, efikasna regulacija i uticaj na životnu sredinu.
  • Konsultant mora takođe da bude u mogućnosti da predvidi sve praktične i ekonomske posledice ovih zahteva i da dȃ relevantne odgovore na ova pitanja klijenta.
  • Inženjer instalacija mora raspolagati neophodnim veštinama radi kompletiranja instalacija koje će u potpunosti zadovoljiti klijenta. Odgovarajuće veštine može steći i na obukama i upoznavanjem sa novim tehnologijama i proizvodima.

Krajnji korisnik i klijent mora biti svestan činjenice da čak i najbolje rešenje će još zahtevati kompetentno radno osoblje, kao i odgovarajuće održavanje i inspekciju, ukoliko se želi ostvariti planirana funkcija.

Više hlađenja

Potreba za hlađenjem je u značajnom porastu, i mi moramo postaviti sami sebi pitanje, kako ovo može biti kombinovano sa našim naporima za upravljanje energetskim resursima efikasnije i sa odgovarajućom brigom za životnu sredinu. Moderna arhitektura je često sinonim koji je vezan za staklene fasade. Intenzivno solarno zračenje uzrokuje porast potrebe za hlađenjem i ovo pitanje mora biti pažljivo uključeno. Interesantne su analize za više dnevne svetlosti, koja je osnova zdravog stanovanja (veći prozori). Bolji prozori i novi tipovi solarnih senila mogu naravno pomoći smanjenju solarnog zračenja i potrebe za hlađenjem. Ovo utiče na naše psihofizičke funkcije, preko vitalnih bioloških receptora.

Veliki deo energije se danas isporučuje zgradama za potrebe osvetlenja, koje u više primera značajno utiče na potrebe za hlađenjem. I iz ovog razloga je upravljanje osvetlenjem izuzetno važno. U ovom polju je potrebno poštovanje novih odluka, kao i korišćenje najefikasnijih rešenja sa energetske tačke gledišta.

Mi se moramo permanentno boriti da obezbedimo pravo na komfornu unutrašnju sredinu, koja podrazumeva i hlađenje. Ovo je najverovatnije jedan od najvećih izazova sa kojim se suočava industrija i ovo je važno polje za istraživanje i razvoj.

// Mi treba da oblikujemo realistička, komercijalna i praktična rešenja koja mogu doprineti efikasnom hlađenju i koristeći minimum energije, bez korišćenja veštačkih rashladnih sredstava postoje obećavajući pokušaji i putevi u različitim delovima sveta koji su snažno dokumentovani da će različita rešenja kada se zajedno primenjuju imati veliki značaj u budućnosti.//

Stambeni objekat

Metod za obezbeđenje zdrave i ugodne sredine za život – foto: pixabay.com

Postojeće zgrade

Na kraju treba naglasiti da najveću pažnju treba pokloniti postojećim zgradama. Mere uštede energije u zgradama su od vitalnog značaja radi smanjenja ukupnog korišćenja energije.

Mnogo je manji broj zgrada koje se grade u poređenju sa starim. U starim zgradama se najbolje može osetiti efekat uštede energije i blagostanje društva.

Saradnja i uobičajeni pristup

Naravno, ni nove ni stare zgrade nisu nikada građene sa primarnim ciljem očuvanja energije, one su građene za korišćenje. Ljudi trebaju negde da žive i negde da rade i da budu efikasni i produktivni u njihovom dnevnom životu. Ukratko, zgrade su bile i biće građene za specifične namene.

Struktura projektovanja i servis zgrade moraju uvek biti izabrane tako da se ne troši više energije nego što je potrebno za korišćenje. Ventilacija je neophodno potrebna i potrebno je analizirati dobre i loše tehnike. Treba naglasiti da kada poredimo različita rešenja, moramo imati na umu da se u potpunosti moraju zadovoljiti isti zahtevi.

Potrebno je istražiti nove puteve radi ostvarenja utvrđenih zahteva, metoda i tehnologije. Prethodno je neophodno izvršiti opsežna ispitivanja pre lansiranja na tržište.

Nastupajući razvoj mora proizvoditi različite tipove rešenja, ali cilj mora biti oblikovanje komfornog, stimulativnog i zdravijeg unutrašnjeg klimata, sa najmanje mogućim zahtevom za energijom i najmanje mogućim uticajima na životnu sredinu. Mi smo odgovorni za primenu najboljih rešenja na tržištu i primenu naučnih dostignuća. Potrebno je obezbediti kvalitetan dijalog sa zajedničkim ciljem, između svih sudionika – klijenata, arhitekata, konsultanata, montažera i stanara uključenih u proces upravljanja zgradom. Ovo mora biti prvi korak ka boljem unutrašnjem klimatu, efikasnijem korišćenju energije i manjeim uticaju na životnu sredinu. Sve su ovo koristi koje moraju biti uključene.

Oblast energetske efikasnosti predstavlja oblast visokog prioriteta za Srbiju. Kao članica Energetske zajednice Evropske unije, Srbija se obavezala da će postepeno iz evropskog zakonodavstva implementirati poglavlja relevantna za energiju kako bi ispunila zahteve u vezi sa potrošnjom energije u zgradama. Zakonom o efikasnom korišćenju energije i Akcionim planom za energetsku efikasnost Srbija je za to već stvorila pravni okvir.

U dobro izolovanoj kući smanjuju se troškovi grejanja

Foto: Baumit Serbia d.o.o. – fasadni sistemi

Unapređenje energetske efikasnosti može doneti čitav niz pozitivih efekata u ekonomiji i u društvu. Međutim, programi energetske efikasnosti često se ocenjuje samo na osnovu uštede energije koje su na osnovu njih ostvarene. Rezultat takve ocene jeste da se značajno potcenjuje sveukupna vrednost unapređenja u oblasti energetske efikasnosti.

Unapređenje u oblasti energetske efikasnosti može da proizvede značajne pozitivne makroekonomske efekte poput povećanja BDP, zapošljavanja, unapređenja trgovinskog bilansa i energetske sigurnosti. Prisutan je nedostatak sveobuhvatne analize širokih socijalno ekonomskih efekata mera i programa efikasnosti u Srbiji. Potrebno je izvršiti procenu potencijalnih makroekonomskih efekata mera energetske efikasnosti sa posebnim naglaskom na stambene zgrade u Srbiji.

// U Srbiji ima preko 2,2 miliona stambenih jedinica, sa ukupnom podnom površinom od 290 miliona m2. Procenjeno je da one na godišnjem nivou troše 65 miliona MWh energije za grejanje, dok prosečna potrošnja energije za grejanje iznosi 224 kWh/m2 godišnje, što je daleko više od proseka EU. //

Program unapređenja energetske efikasnosti doveo bi do značajnih ušteda energije koje se u proseku procenjuju na 60%. Prosečna potrošnja energije za grejanje nakon sanacije procenjena je na 87 kWh/m2, odnosno 25,2 miliona MWh za čitav stambeni fond. Sanacija pretpostavlja unapređenje termičkog omotača zgrade.

Analizirana su tri scenarija sanacije zgrada sa različitim stepenima renoviranja i različitim obimima. U prvom scenariju pretpostavlja se godišnja stopa renoviranja od 1%, što iznosi 2,9 miliona m2 godišnje. Ako se pretpostavi da prosečna stambena jedinica ima površinu od 60 m2, onda bi trebalo renovirati oko 48 hiljada stambenih jedinica. U drugom scenariju bi moglo biti renovirano 5,8 miliona m2, odnosno 96.000 stambenih jedinica (2%). Treći scenario predviđa renoviranje 8,7 miliona m2, odnosno 145.000 stambenih jedinica, (3%). Nakon prve godine u prvom scenariju bi se uštedelo 250.000 MWh ili 250.000.000 kWh ili 25 miliona litara tečnog goriva.

Obnovljivi izvori energije, solarni sistemi

Obnovljivi izvori energije, solarni sistemi

Smanjenje emisije ugljen dioksida

Procenjuje se da se za svaki kWh energije korišćene u proizvodnji grejanja u atmosferu emituje 190 g CO2. Ukupna godišnja emisija od 14,8 miliona tona CO2 rezultat je proizvodnje energije za grejanje u Srbiji, što predstavlja 33% ukupne emisije CO2 na nacionalnom nivou. Sanacija stambenog fonda za unapređenje energetske efikasnosti dovela bi do značajnog smanjenja emisije tokom godina.

Potrebne investicije

Investicije u sanaciju stambenih zgrada u Srbiji procenjene su između 90 €/m2 za više porodične zgrade i na 129 €/m2 za jednoporodične zgrade.

Uticaj na zapošljavanje

Efekat javnih investicija na zapošljavanje jedna je od glavnih odrednica za kreatore politika. Potencijal programa unapređenja energetske efikasnosti za zapošljavanje treba razmatrati sa aspekta direktnih, indirektnih i indukovanih radnih mesta koja bi bila otvorena.

Direktna radna mesta bila bi otvorena u građevinskom sektoru, dok se indirektni efekti na zapošljavanje ostvaruju i u drugim sektorima izvan građevinskog sektora, kao rezultat povećane tražnje za građevinskim aktivnostima. Indukovani uticaju potiču iz dodatnog raspoloživog prihoda koji je ostvaren kroz nova radna mesta kao i iz ušteda energije u domaćinstvima koji su rezultat nižih računa za energiju.

Uticaj na BDP

Povećane investicijem zapošljavanje, unapređenje energetske efikasnosti doprinose povećanju nacionalnog BDP. Procenjeno je da bi na godišnjem nivou BDP bio povećan više od 424 miliona evra u spornom scenariju ili 1,3%.

Uticaj na javni budžet

Procenjeno je da bi prihodi državnog budžeta na godišnjoj bazi bili povećani za preko 148 miliona evra u sporom scenariju.

Vlada ima ekonomsko opravdanje za obezbeđivanje finansijskih podsticaja za programe unapređenja energetske efikasnosti u stambenim zgradama, budući da povećanje budžetskih prihoda koje proističe iz takvih programa iznosi 40% ukupne potrebne investicije.

Takvi programi bi doprineli povećanju BDP što nam omogućava da iznesemo tvrdnju da državni programi finansijske podrške za unapređenja energetske efikasnosti predstavljaju pametnu i visokoefikasnu javnu investiciju.

Građevinska direkcija Srbije

Energetski efikasna zgrada, Zemun Srbija

Uticaj na energetsku zavisnost na nacionalnom nivou

Unapređenjem energetske efikasnosti u stambenim zgradama smanjuje se uvoz goriva poput uglja, sirove nafte i prirodnog gasa. Procenjuje se da bi sanacija stambenih zgrada smanjila potrošnju energije za grejanje za 60 %, tako da bi efekat na nacionalni energetski bilans bio značajan. Unapređenje energetske efikasnosti u zgradama nosi značajan potencijal za ostvarenje uštede energije na nacionalnom nivou. Na zgrade otpada oko 40% ukupne potrošnje finalne energije i oko 55 % potrošnje električne energije u 28 država članica EU.

Na nivou EU oko 2/3 potrošnje u zgradama ostvari se u stambenim zgradama (Institute for European Environment Policy, 2015.). U Srbiji oko 45% ukupne potrošnje energije ostvaruje se u domaćinstvima i u javno i komercijalnom sektoru (na osnovu Energetskog bilansa Republike Srbije, 2016.). Jasno je da uvođenje mera politike koje imaju za cilj unapređenje energetske efikasnosti u zgradama predstavlja značajan izvor potencijalnih ušteda energije na lokalnom i nacionalnom nivou.

Da bi se smanjila potrošnja energije u sektoru zgradarstva u čitavoj EU kreirane su javne politike koje treba da podstaknu vlasnike zgrada da primene mere energetske efikasnosti član 4 Direktive o energetskoj efikasnosti (Directive 2012/27/EU of 25. October 2012. on Energy Efficiency) zahteva od država članica da definišu dugoročne strategije za podsticanje sanacija u sektoru zgradarstva. To će im omogućitida ostvare pun potencijal uštede u celokupnom fondu zgrada.

Nacionalne strategije sanacije moraju biti kreirane tako da se dostigne smanjenje potreba za energijom u zgradama u EU za 80% do 2050., kao što glasi preporuka Evropskog Parlamenta, kampanje Renovirajmo Evropu (Renovale Europe Campaign) i ostalih organa vlasti. Srbija je u obavezi da primeni slične mere i programe energetske efikasnosti u narednom periodu (Zakon o efikasnom korišćenju energije Republike Srbije još uvek nije u potpunosti usklađen sa Direktivom EU o energetskoj efikasnosti).

Autori: Dr Dragan Škobalj, Ž. Đokić, dipl. inž.

Nastavi sa čitanjem

Energetska efikasnost

Menjam crveni za zeleni pasoš

Objavljeno

:

Od

ALUMIL SUPREME S650 PHOS - Aluminijumska stolarija

#IZ MOG ISKUSTVA
građevinski materijali

Dugo godina slušala sam kako je to bilo u ono vreme. Kako se živelo od plate, kako su ljudi bili društveniji, kako sunce nije tako grejalo, kako su zime bile jake, sa snegom, kako je bilo svega tri, ali kvalitetna tv kanala, kako su ljudi bili srećniji,… Vrhunac priče bio je crveni pasoš. Institucija. Statusni simbol. Način života. Pouzdano znam da se još neki primerci čuvaju kao uspomena na neka lepa, srećnija vremena. U početku sam sa velikim interesovanjem i divljenjem slušala sve te priče. Onda sam postala ljuta, želeći da i naše vreme bude kao ona vremena. A, sada sam došla do saznanja da su ona vremena, istina neki segmenti, još kako zastupljena u našim vremenima i da ih treba što pre menjati.

Naime, tokom šezdesetih i sedamdesetih godina dvadesetog veka bila je masovna gradnja stambenih objekata. Kao glavni izvor zagrevanja korišćen je daljinski sistem grejanja, koji se u to vreme smatrao ekonomičnim, komfornim grejanjem koji zadovoljava sve sociološke kategorije.

// Višegodišnjim korišćenjem, došlo je do sve veće eksploatacije energenata, sve veće emisije ugljen dioksida i sve jačeg narušavanja prirodnog balansa. //

Pa smo tako od onih vremena stigli do našeg vremena, kada još uvek živimo u istim tim zgradama, eksploatišemo i dalje prirodne energente, kojih je sve manje i koji su sve skuplji, troškovi toplotne energije sve viši, a klimatske promene sve gore. Da ne bude zabune, nismo samo mi neodgovorni. Neiscrpno korišćenje energenata i narušavanje prirodne sredine je problem globalnih razmera. Sve češće i veće klimatske promene označene su kao crveni alarm za buđenje svesti i stvaranju rešenja za opstanak ovih, ali i budućih vremena.

Energetski efikasnija i održiva vremena

Kao rezultat buđenja pojavili su se termini energetske efikasnosti i održivog razvoja koji zapravo idu zajedno. Održivi razvoj znači stvaranje i korišćenje energije iz održivih izvora (sunca, vode, vetra, zemlje) kojom će se zadovoljiti potrebe današnjeg i budućeg društva, bez negativnih posledica po prirodu.

// Energetska efikasnost podrazumeva korišćenje aparata i uređaja u stambenim i poslovnim objektima, koji će obaviti za čoveka neophodnu funkciju sa što manjom potrošnjom energije. //

Sa druge strane, energetska efikasnost podrazumeva i način ponašanja ljudi, razvijanje svesti o potrebi čuvanja energije, kao i sprovođenje određenih mera kako bi se smanjila njena potrošnja. Jedan od načina sprovođenja efikasnih mera jeste stvaranje energetski efikasnih zgrada. Razlog je što su upravo zgrade i industrija najveći potrošači energije i najveći činioci koji utiču na stvaranje nezdrave, neekonomične životne sredine i generalno dovode do uništavanja prirode.

Aluminijum stolarija prozori vrata

Stolarija od aluminijuma

Iako je u evropskim zemljama ova borba odavno počela, u našoj zemlji zvanično i zakonski bitka kreće od 2013. godine, kada svaki novoizgrađeni objekat mora imati energetski pasoš.

// Zeleni ili energetski pasoš je dokumenti preduslov za dobijanje dozvole za gradnju. Energetski pasoš pokazuje: kojoj energetskoj klasi pripada objekat (od A+ do G klase), kolika je potrošnja energenata, koliko će biti režijski troškovi, koji je kvalitet same zgrade… //

Svi ovi parametri zajedno uticaće na krajnju ocenu same nekretnine i njenu vrednost.Nakon gradnje, proverom se utvrđuje da li su ispoštovani svi parametri iz energetskog pasoša, nakon čega objekat dobija upotrebnu dozvolu i naziv energetske zgrade.

Kako u Srbiji, veliki deo stambenih objekata još uvek čine zgrade iz šeste, sedme, osme decenije prošlog veka i predstavljaju velike potrošače energije, sve više se nametnula potreba za njihovom rekonstrukcijom. Zakonom je predviđeno da, sve one koje se rekonstruišu više od 25%, moraju posedovati energetski pasoš. Nakon renoviranja moraju biti bar jednu kategoriju više u odnosu na predhodni period.

// Razvojem svesti i sprovođenjem mera za gradnju energetski efikasnih objekata, došlo je do razvoja i napretka materijala od kojih se ove zgrade i prave. //

Da bi jedna zgrada bila energetski efikasna neophodno je korišćenje energetski efikasnih materijala, odnosno materijala koji će tokom svog veka postojanja smanjiti potrošnju energije u odnosu na druge materijale, a da pri tome ne izgube ništa od svojih mehaničkih i termoizolacionih osobina. Zaključujemo da su novi materijali ustvari materijali koji utiču na veliku toplotnu i zvučnu izolaciju, ključni kako za nove, tako i za stare objekte. Istraživanje je pokazalo da stariji objekti, nakon renoviranja novim materijalima, ostvaruju uštedu energenata i do 75%.

Savremeni građevinski i izolacioni materijali

Kako je poznato da se najveći odliv energije vrši preko zidova, stolarije, krova, podova i temelja, upravo su ti materijali doživeli najveći razvoj.

Ekološke glinene opeke

Termoblok – savremeni blokovi nastali na bazi prirodne gline, ekološki prihvatljivi, bez ikakvog negativnog uticaja na životnu sredinu. Ova vrsta blokova obezbeđuje akumulaciju toplote, malu potrošnju energije, dobru toplotnu i zvučnu izolaciju, brzu ugradnju i malu potrošnju maltera. U odnosu na standardne blokove, termoblok nema potrebu za dodatnom izolacijom, te je efikasniji, ekonomičniji i ekološki prihvatljiviji i kao takav idealan i za buduće gradnje.

Vrhunski proizvod omogućava laku ugradnju - ZORKA OPEKA

Vrhunski proizvod omogućava laku ugradnju – ZORKA OPEKA

Fasadne opeke – izrađene od gline kao potpuno prirodnog materijal, čime su dobile ime ekološkog materijala. Budući da se nalaze u različitim bojama i različite površine (reljefne ili glatke) idealne su za savremeni dizajn spoljašnjih i unutrašnjih površina poslovnih i stambenih objekata. Prednost je što fasadna opeka ne zahteva nikakvo održavanje, pruža veliku izolaciju i garantuje postojanost dugi niz godina.

www.dezeen.com, stambeni objekat London, Engleska / projekat: Architecture studio Bell Phillips, foto: Killian O'Sullivan

www.dezeen.com, stambeni objekat London, Engleska / projekat: Architecture studio Bell Phillips, foto: Killian O’Sullivan

Razni hemijski materijali

Unutrašnji reflektujući premaz je moderno, savremeno sredstvo koje znatno više reflektuje svetlost u odnosu na standardne boje. Nakon nanošenja na zidove stiče se utisak da je prostorija svetlija, prostorno veća, što dovodi do smanjenja korišćenja električnog osvetljenja, čime se i troškovi smanjuju. Takođe, u zimskom delu godine, omogućuju akumulaciju toplote nastale sunčevim zračenjem. Postojanost i pristupačna cena dodatno opravdavaju sve češće korišćenje ovog premaza kao idealnog rešenja za neophodnom svetlosnom energijom uz niže troškove.

Visoko refluktujući spoljašnji premazi su veoma bitni jer odbijaju sunčevo zračenje, te su veoma značajni kada se postavljaju na spoljašnje zidove ili krovove. Naime, ovi premazi sprečavaju zagrevanje zidova i krovova i prenošenje toplote na unutrašnjost objekta. Veoma su postojani i najčešće se koriste u onim područjima gde su izražene visoke temperature. Ovi premazi su kvalitetna, dugotrajna i ekonomski isplativa izolacija, budući da ostvaruju i do 15% uštede energije.

Fazno promenjilvi materijali pojavljuju se na tržištu kao sastavni deo gipsa, cementa, gipsanih ploča, delovi zidova ili krova. Suština ovih materijala jeste da u toku dana kada je pojačano sunčevo zračenje, akumuliraju toplotu u sebe, sprečavaju njeno prodiranje preko zidova ili plafona, da bi u toku noći kada padne spoljna temperatura, tu istu toplotu oslobodili. Primer jednog takvog materijala je tzv. „krov koji se znoji“, tačnije prostirka izrađena od polimera koja se postavlja na krov. Prilikom kontakta sa kišom, prostirka apsorbuje u sebe vlagu. Onog momenta kada u kući postane toplo, prostirka oslobađa vlagu u vidu tečnosti, krov se „znoji“ i hladi kuću. Neka vrsta prirodnog klima uređaja, rekli bi. Naučnici koji su pratili ovu prostirku utvrdili su da štedi i do 60% energije neophodne za hlađenje. Upotrebom fazno promenljivih materijala, štedi se neophodna toplotna i rashladna energija. Treba dodati da su oni veoma postojani i da se njihovo efikasno korišćenje može očekivati i preko trideset godina.

Energetski efikasna gradnja

Foto: www.archilovers.com/Andrea Zanchi

Napredne izolacione pene predstavljaju izolacioni materijal koji se može postavljati sa spoljašnje ili unutrašnje strane objekta. Poseduju visok stepen izolacije koji može uštedeti čak do 80% toplotne energije. Ukoliko im vrsta objekta dozvoljava, ove pene se mogu ubrizgati u izolacioni prostor, odnosno šupljine ili se postaviti u vidu izolacionih panela koji su pričvršćeni za površinu zida. Ukoliko zgrada na kojoj se vrše rekonstrukcija pripada nekoj zaštićenoj gradskoj zoni gde nema narušavanja spoljnjeg izgleda, onda se izolaciona pena postavlja na unutrašnje zidove. Ovaj vid izolacije ide na uštrb prostora, ali i na smanjivanje troškova zagrevanja i hlađenja.

Vakum izolacijske ploče nastale su kao potreba izolovanja malih i skučenih prostora. Prvobitno su se koristile kao izolacija u frižiderima i zamrzivačima, da bi danas sve veću primenu našle i u građevinarstvu. VIP ploče nastaju kada se iz jezgra, koji je najčešće silicijum dioksid, pod pritiskom izvuče sav vazduh, stvori vakum, koji sprečava prenošenje toplote. Nakon vakumiranja jezgra ono se oblaže aluminijum folijom i nastaje VIP ploča koja se koristi kao izolacija podova, krova, zidova, staklenih površina. Suština je da se koriste u svim onim slučajevima kada je ograničen, mali prostor gde se ne može postaviti nijedan drugi izolacioni materijal. Debljina VIP ploča je manja i do osam puta u odnosu na druge materijale. Druga bitna stavka korišćenja ovog materijala jeste znatno veća izolacija u odnosu na druge izolacione materijale, kao i dug vek trajanja od 25 do 40 godina. Kao jedna od mana ovog materijala jeste stvaranje toplotnih mostova na rubovima ploča, što se može izbeći postavljanjem novog sloja VIP ploča. Velika osetljivost na fizička oštećenja i još uvek visoka cena glavni su ograničavajući faktori za širu primenu ovog materijala.

Aerogel poznatiji kao „smrznuti dim“, do skora je nosio naziv najlakšeg čvrstog materijala na svetu. Sastavljen je od 95% do 97% vazduha, izuzetne snage, budući da može da nosi teret, 4000 puta teži od soptvene težine. Zbog velike lakoće, velike izdržljivosti i male provodljivosti toplote, aerogel je stvorila NASA za svoje potrebe. Međutim danas zbog svojih osobina: najbolji izolator, otporan na temperature od -200⁰ do +650⁰ C, izrazito mala težina, vodonepropusan materijal, ne stvara se plesan, ne stari, potpuno je zdrav za ljude i okolinu, nosilac je petnaest rekorda u Ginisovoj knjizi i našao je široku primenu. Aerogel u svojim različitim oblicima koristi se kao značajan izolacioni materijal u vojnoj industriji, raznim industrijskim postrojenjima, kao izolator kod specifične odeće i obuće i u građevinarstvu. U građevinarstvu je poznat pod imenom SPACELOFT, kao najtanji toplotni izolator, otporan na temperature do 200⁰C. Jedina mana ovog proizvoda jeste što još uvek drži visoku cenu.

Savremena visoko energetska stolarija

Budući da zgradarstvo predstavlja najvećeg potrošača energije, iskustvo je pokazalo da trećina te energije gubi se preko prozora i vrata, odnosno neadekvatne stolarije. Iz tog razloga velika pažnja posvećena je razvoju i usavršavanju prozora i vrata. Danas imamo savremene oblike stolarije:

Aluminijum stolarija pruža veliku otpornost na atmosferske uticaje i veliku dugotrajnost u njenom korišćenju. Zahvaljujući lakoći materijala, omogućila je pravu revoluciju u građevinarstvu u smislu gradnje tzv. staklenih zgrada, sa velikim staklenim površinama. Sa druge strane, velikim staklenim površinama obezbedila je velike količine svetlosti, ali i toplote, što je uticalo i na proizvodnju dvostrukih i trostrukih termoizolacionih stakala. Zastupljenost u različitim bojama, doprinela je da ova vrsta stolarije ima sve širu primenu u građevinarstvu.

Axioma Plus i Roloplast Mošić - PVC stolarija

Axioma Plus i Roloplast Mošić – PVC stolarija

PVC stolarija je jedna od najzastupljenijih oblika stolarije, budući da obezbeđuje dobar odnos cene i kvaliteta. Radi postizanja što veće energetske efikasnosti, proizvedeni su višekormorni vazdušni PVC profili, usavršeni su PVC okovi radi bolje termičke i zvučne izolacije i proizvedena dvostruka i trostruka termoizolaciona stakla. Ne samo da obezbeđuje odličnu izolaciju i smanjuje potrošnju energije, proizvodnja PVC stolarije je stavljena pod kontrolu zvaničnih organa koji zahtevaju poštovanje ekoloških normi i održivog razvoja. Drugim rečima, proizvod koji zadovoljava potrebe i čoveka i prirode.

ZA KRAJ

Vratimo se na početak ukoliko želimo da obezbedimo neka bolja naša vremena kao osnovu za buduća vremena. Sve to možemo postići razvojem svesti o potrebi čuvanja energije. Za početak krenimo. Ali moramo biti brzi, mnogo vremena smo potrošili i priroda nam svaki dan to i govori. Zato manimo se prošlih vremena, okrenimo se prirodi i sebi.I da ne zaboravim, manjam crveni pasoš za zeleni. A vi?

Autor: Snežana Trtica Graovac, novinar

Nastavi sa čitanjem
Advertisement

Fasade

Prijavite se na newsletter

Izdvajamo

Popularno