Connect with us
Budu─çnost

Ma─Ĺarske kompanije zainteresovane za izgradnju Fru┼íkogorskog koridora

Ministar spoljnih poslova i trgovine Ma─Ĺarske Peter Sijarto potvrdio je da postoji interesovanje ma─Ĺarskih kompanija za izgradnju Fru┼íkogorskog koridora. Klju─Źni gra─Ĺevinski objekat saobra─çajnice Novi Sad ÔÇô Ruma, kao dela Fru┼íkogorskog koridora, bi─çe dvocevni tunel kroz Fru┼íku goru dug tri i po kilometra. Sijarto je to potvrdio u petak, u razgovoru sa ministarkom gra─Ĺevinarstva, saobra─çaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlovi─ç. Tema sastanka bila je saradnja dve zemlje u oblasti infrastrukture.

Tunel kroz Frušku goru (Foto:vesti.rs)

Sijarto je potvrdio da postoji interesovanje ma─Ĺarskih kompanija za izgradnju Fru┼íkogorskog koridora, odnosno brze saobra─çajnice Novi Sad-Ruma, po modelu javno-privatnog partnerstva.

Izgradnja Fru┼íkogorskog koridora je, kako je kazala Mihajlovi─ç, va┼żan projekat za Srbiju, za koji je ve─ç ura─Ĺen deo projektne dokumentacije, a u narednom periodu razgovara─çe se o modelima finansiranja.

Podsetimo, tunel kroz Fru┼íku goru je najte┼ża deonica pruge od Beograda do dr┼żavne granice sa Ma─Ĺarskom.┬á Fru┼íkogorski koridor deo je putnog pravca Novi Sad-Ruma-┼áabac-Loznica-granica sa Bosnom i Hercegovinom, koji spaja Srbiju sa Hrvatskom, Bosnom i Hercegovinom i ┼íirim okru┼żenjem. Poveza─çe tri op┼ítine – Novi Sad, Irig i Rumu. U perspektivi, ovaj putni pravac poveza─çe Vojvodinu i zapadnu Srbiju, ali i Koridor 10 i Koridor 11 sa Koridorom 5c, pravac Budimpe┼íta-Osijek-Sarajevo-Mostar-Plo─Źe.

Najva┼żniji zna─Źaj koridora Novi Sad – Ruma sa tunelom je taj ┼íto ─çe se kona─Źno re┼íiti ogroman problem prolazaka teretnjaka preko Fru┼íke gore i kroz Irig, kuda prolazi najprometnija saobra─çajnica u Srbiji sa dnevnim prosekom prolazaka od 10.000 do 12.000 vozila.

Autor: 021.rs, Beta