Connect with us
Građevina

Koridor 11 se nastavlja ka granici sa Crnom Gorom

Objavljeno

:

U Srbiji se realizuju infrastrukturni projekti vredni oko 16 milijardi evra, izjavio je državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva Miodrag Poledica.

Koridor 10, Srbija

Poledica je, na Investicionom samitu Evropske banke za obnovu i razvoj u Londonu, obraćajući se na panelu o regionalnom saobraćajnom povezivanju, istakao da je Srbija najviše uradila po pitanju infrastrukturnog povezivanja regiona.

„Investiranje u saobraćajnu infrastrukturu, bilo da govorimo o drumskom, železničkom, avio ili vodnom saobraćaju, predstavlja prioritet od najvišeg značaja ne samo za Srbiju, već i za ceo Zapadni Balkan. To je važno za razvoj naše privrede, regionalno povezivanje i evropske integracije“, rekao je Poledica.

Naveo je da Srbija završava Koridor 10 i nastavlja izgradnju Koridora 11 ka granici sa Crnom Gorom, saopštilo je ministarstvo.

Koridor 10

„Krećemo i u realizaciju projekta ‘auto-put mira’ Niš-Merdare-Priština i dalje ka Albaniji, vrednog više od 800 miliona evra, čija će izgradnja ići po fazama i već u sledećoj godini čeka nas početak izgradnje prve deonice od Niša do Pločnika“, rekao je Poledica.

On je dodao da Srbija, pored drumskog saobraćaja, ulaže i u železničku infrastrukturu, istakavši da uz investiranje u infrastrukturu mora da se radi i na uklanjanju nefizičkih barijera i rešavanju problema zadržavanja robe na graničnim prelazima.

„Srbija je u prethodnih nekoliko godina rekonstruisala 250 km pruga. U ovoj godini, između ostalog, krećemo sa rekonstrukcijom i modernizacijom pruga Beograd-Budimpešta i Niš-Dimitrovgrad, što je od izuzetnog značaja za regionalno povezivanje i jačanje saradnje sa našim susedima“.

On je napomenuo i da je Srbija uspešno završila proces koncesije za aerodrom Nikola Tesla. Kako je rekao, ugovor o koncesiji će doneti 501 milion evra prihoda državi i malim akcionarima i 732 miliona evra novih investicija za beogradski aerodrom, što predstavlja važan korak ka njegovom još bržem razvoju u budućnosti. „Infrastrukturni projekti koji su važni za Srbiju, važni su i za region. Neophodno je da unapredimo investicije u saobraćajnu infrastrukturu, jer na taj način stvaramo jedinstveno i konkurentno tržište, što je značajno za privredni rast celog regiona“, dodao je Poledica.

Izvor: www.b92.net

Advertisement reklama na grenef portalu

Izdvojeno

Sa portala

Energetska efikasnost objekata Energetska efikasnost objekata
Energetska efikasnost1 mesec ranije

Energetska efikasnost objekata u kriznom vremenu

Radeći u polju energetske efikasnosti objekata poslednjih 10-ak godina, na mnogobrojnim projektima različitih nivoa energetske efikasnosti i održivosti u najširem...

Ytong zelena gradnja Ytong zelena gradnja
Energetska efikasnost1 mesec ranije

Zelena gradnja i najvažnije odlike

“Zelenim” se nazivaju oni objekti koji su građeni po principima održive gradnje. Najvažnije odlike „zelene gradnje“ su: manja potrošnja energije...

Antenall tim za projektnu podršku na projektima Antenall tim za projektnu podršku na projektima
Energetska efikasnost2 meseca ranije

Kako naći najbolju podršku za vaš projekat?

Velika tražnja dovela je i do hiper ponude gde nije lako razaznati kome se obratiti od inženjera, arhitekata, projektnih biroa...

Energetska efikasnost je dobitna kombinacija i za kompanije i za klimu Energetska efikasnost je dobitna kombinacija i za kompanije i za klimu
Energetska efikasnost2 meseca ranije

Najbolji način za smanjenje troškova i emisija štetnih gasova

S obzirom na to da se kompanije širom sveta suočavaju s ogromnim pritiskom kada je reč o troškovima energije i...

Divus Apartmani Divčibare Divus Apartmani Divčibare
Arhitektura2 meseca ranije

ENERGY NET predstavlja najnoviji projekat Divus apartmani Divčibare

Vođena svrhom da stvara bolju atmosferu po meri čoveka u skladu sa prirodom, kompanija ENERGY NET već više od 30...

Vegetativni zidovi na fasadnom omotaču Vegetativni zidovi na fasadnom omotaču
Arhitektura3 meseca ranije

Vegetativni zidovi u arhitekturi

Vegetativni zidovi koji fasadni omotač pretvaraju iz statičnog u dinamičan odnos prema posmatraču, u gustim urbanim sredinama imaju veliki potencijal...

Sadržaj

Popularno