Connect with us

Budućnost

Koliko se očekuje da će pasti cene nekretnina?

Objavljeno

:

Gradilište u vašem komšiluku

Prvi i najjači udar pandemije osetio se, rekli bismo očekivano, u oblasti ugostiteljstva i turizma, ali su i mnoge druge delatnosti pretrpele poremećaje u poslovanju – u mnogima se, praktično, uopšte nije radilo ili se radilo sa daleko manjim kapacitetima. Upravo je ovakva situacija što se tiče prodaje i u oblasti prodaje i kupovine nekretnina.

Кako su za list Dnevnik rekli oni koji se tim poslom dugo bave, situacija iz prethodina oko dva meseca bila je potpuno drugačija od one na koju su navikli jer je poslovanje gotovo u potpunosti stalo i agencije zatvorile vrata. Poslednjih nekoliko dana stvari se menjaju nabolje, ponovo se radi, ali su posledice prethodnog perioda vidljive. Oni ukazuju na to da će se tržište postupno opravljati, a kojom će to biti brzinom, zavisi od mnogo faktora, pre svega zaintresovanosti kupaca i ponude nekretnina… ali da se, ipak, može reći da se stabilizacija može očekivati krajem maja ili, što je izvesnije, u junu.

Što se cena tiče, za sada se ne očekuje velika razlika u odnosu na prethodni period, ali je moguće da će, od grada do grada a u zavisnosti od ponude i broja kupaca, cene biti nešto niže. Po rečima vlasnika agencije za nekretnine Bomil iz Novog Sada, Bojana Miljanovića, za 25 godina, koliko agencija postoji, ništa slično situaciji koja je prošla, nije se desilo: „Praktično od polovine marta na tržištu nekretnina je bilo potpuno zatišje, a tek smo krajem aprila ponovo počeli da radimo“. Кako je dodao, tržište se polako budi, ali su još uvek zapravo u nekoj fazi ponovnog ispitivanje tržišta.

On ističe i da je, iako se još uvek ne može pouzdano reći, moguće da će u Novom Sadu cene kvadratnog metra biti nešto niže, ali da bi to moglo biti između 10 i 20 odsto u odnosu na one koje su važile do polovine marta.

Cena kvadratnog metra nekretnine zavisi od niza faktora. Do polovine marta u Novom Sadu je cena kvadrata stana u novogradnji bila oko 850 evra na, recimo, Adicama, do oko 2.000 evra po kvadratu na najatraktivnijim lokacijama u centru. Posle ovog zatišja ćemo videti kako će tržište odreagovati. Ono što je istina je da za sada nema mnogo kupaca, a prodavci su, po svemu sudeći, spremni da nekretine ponude po nešto nižim cenama, objasnio je Miljanović.

Izvor:dnevnik

Advertisement reklama na grenef portalu
Advertisement

Izdvajamo

Popularno