Connect with us

Građevina

Kako se dobija dozvola za viljuškara?

Avatar

Objavljeno

:

viljuskar

Svaki rukovaoc mašinom mora biti kvalifikovan. To nije stvar zakonskih propisa, to je stvar bezbednosti i zdravorazumskog razmišljanja. Svaka pokretna mašina ima svoje specifičnosti i zato je važno biti obučen za rad na njoj.

Dozvola za viljuškara može da vam donese posao u velikom broju firmi jer je ovo izuzetno traženo zanimanje koje je inače i deficitarno.

Dozvola za viljuškara – kako do licence?

Dobijanje dozvole zavisi od toga da li imate iskustvo rada na sličnim mašinama ili ne. Ne postoji jedinstven propis već se obuka za vožnju viljuškara izvodi u skladu sa znanjem polaznika.

Ono što je obavezno da bi se dobila dozvola za viljuškara je postojanje i teorijske i praktične obuke polaznika. Teorijski deo je najčešće oko 15 ak časova koja imaju za cilj da vas nauče:

  • Šta je to viljuškar, koji su njegovi sastavni delovi i kako se održava
  • Koje vrste viljuškara postoje, kakve su razlike među njima
  • Bezbednosne mere, kako pravilno voziti viljuškar, kako ga pravilno opteretiti, teorijske obuke o kretanju uzbrdo, nizbrdo, po nepristupačnim terenima…
  • Kako pravilno puniti i prazniti viljuškar
  • Pravilno tumačenje papirologije koja prati robu

Ovo je samo deo teorijskog dela dozvole za viljuškara i jasno je da je reč o svemu onome sa čim ćete se susresti u svakodnevnom radu.

viljuškar

Foto: Sab d.o.o. / Viljuškar je vrsta kamiona koji se koristi za podizanje, premeštanje i pomeranje materijala sa jednog mesta na drugo

Praktični deo obuke podrazumeve rad na viljuškaru uz asistenciju stručnog lica, predavača sa iskustvom, a broj dana obuke zavisi od početnog znanja. Polaznici moraju da nauče:

  • Praktičnu vožnju viljuškara
  • Korišćenje svih ručica na instrument tabli
  • Podizanje i spuštanje paleta
  • Simultan rad nekoliko radnji istovremeno (podizanje i voženje tereta, pravilno spuštanje…)

Kada se prođe teorijski i praktični deo obuke mora se polagati ispit pismeno i usmeno, a ako ste pravilno razumeli obuku – dozvola za viljuškara je vaša!

Sa sertifikatom tj. dozvolom za viljuškara možete se zaposliti u svakoj firmi i kod nas, ali i u našem okruženju. Za vredne i dobro obučene ljude uvek postoji radno mesto. Viljuškar kao mašina za prevoz, utovar i istovar je prisutan u skoro svakoj firmi kojoj treba prevoz kabaste i teške robe: od trgovinskih lanaca, poljoprivrednih veletrgovina, na gradilištima…zato su stručni rukovaoci izuzetno cenjeni i traženi!

Važno je da budete kvalifikovani viljuškarista!

Mnoge firme nude plaćanje obuke samo da bi došli do kvalifikovane radne snage, ali i ako to nije slučaj, naš savet je da svakako uložite u dobijanje ovog sertifikata (licence). Trudite se da obuku pažljivo prođete i razjasnite sve dileme jer će vam biti mnogo lakše da se uklopite kada dođete na radno mesto.

Kada imate imate dokaz da ste stručni i sposobni za vožnju ove mašine imaćete mogućnost dobijanja veće plate ili promene radnog mesta ako neka firma nudi bolje uslove. Viljuškaristi su zaista traženi i odlično plaćeni pa ne propustite priliku za dobru zaradu uz odlične radne uslove.

Dozvola za viljuškara je osnov na koji se nadograđuje praktično znanje koje se dobija radnim iskustvom. Budite pažljivi, učite od svih kolega, ne brzajte i imaćete mnogo toga da naučite i tokom radnog veka, ali se uvek držite svih propisa naučenih na osnovnoj obuci.


SAB doo
Pariske komune 26/I,
11070 Novi Beograd, Srbija
T: +381 (11) 260-43-75
F: +381 (11) 260-43-75
office@sabdoo.rs
www.sabdoo.rs

Advertisement reklama na grenef portalu
Advertisement
Jooble - posao u građevini

Izdvajamo

Popularno