Connect with us

Arhitektura

Kako napraviti kuću za dva dana i 190 eura po kvadratu? (Video)

Objavljeno

:

kuća, paneli

Kako bi bilo da može da se napravi kuća za jedan dan i to po povljnim cenama? Mislite da nije ostvarivo? E, pa onda će vas svakako obradovati vest da je ovakva tehnologija već izmišljena i već se primenjuje u zemljama kao što su Kanada, SAD i Rusija. U pitanju su građevinski paneli koji već imaju ugrađenu izolaciju, a dimenzije se prave po porudžbini i sklapaju za jedan dan.

Ova, nadasve nova tehnologija je stigla napokon i u Srbiju, a prve takve kuće u izgrađene su u Bačkoj, u Vojvodini.

Proces izgradnje je stostruko brži, a prednosti mnogo veće nego kod klasične gradnje.

Govorimo o kućama od tzv. sip odn. sendvič panela, a u našoj zemlji su najtraženije one od 60 kvadrata zbog ekonomske situacije, a velika prednost je što mogu lako da se dograde i prošire.

Materijal je povoljan jer je u nosiocu konstrukcije stiropor, pa se ne radi dodatna izolacija. Inače, sip panel je vrsta gotovih građevinskih ploča za montažnu gradnju.

Ploče se sastoje od izolacionog materijala u sendviču između dve snažne obloge, a u gradnji se međusobno povezuju drvenim gredama. Ova izolacija u startu ustvari i skraćuje vreme izgradnje.

Okvirna cena je od 190 evra po kvadratu, a kupac dobije kuću u sivoj fazi što znači da za 10.000 evra može da se dobije kuća od 50 kvadrata.

Naime, ova tehnologija je osmišljena tridesetih godina 20. veka, ali je zaživela tek kada je pronađen način da se naprave paneli, pa su ovakve kuće počele da se grade početkom novog milenijuma. Osim što su jeftini i što se brzo montiraju, ovi paneli su se odlično pokazali na ekstremno hladnim temperaturama, jer kada postignu izvesnu temperaturu, ne moraju da se dogrevaju. Kuće se brzo grade, jer se zidovi seku po zadatim merama još u fabrici, a na licu mesta se sklapaju drvenim gredama ili čeličnim konstrukcijama.

Advertisement reklama na grenef portalu
Advertisement

Izdvajamo

Popularno