Connect with us

Građevina

Kako do ubrzane procedure za upis u katastar?

Objavljeno

:

Zakon, infrastruktura

Prema poslednjim informacijama upis nekretnina u katastar trebalo bi da bude i brži i jeftiniji za sve građane. Naime, Skupština Srbije počela je raspravu u prošlu sredu o izmenama i dopunama Zakona o postupku upisa u katastar nepokretnosti i vodova, koji je podnela poslanica Srpske napredne stranke Katarina Rakić.

Izmene zakona bi trebalo, kako kaže Rakićeva, da ubrzaju dostavu, poboljšaju dostupnost rešenja strankama i povećaju pravnu sigurnost u vezi sa konačnošću upisa, kao i da ubrzaju i pojeftine postupak upisa u katastar. Izmene zakona se donose kako bi se njegove odredbe uskladile i sa Zakonom o ozakonjenju, kao i sa Zakonom o planiranju i izgradnji.

Poslanica je dodala i da će se ubuduće rešenje katastra dostavljati na tri načina, a jedan od njih će biti i elektronskom poštom: „Sva rešenja koja se ubuduće budu donosila u katastru istog časa po potpisivanju će biti objavljena na sajtu Republičkog geodetskog zavoda, što znači da će oni koji su predali zahtev za upis nepokretnosti, moći prema broju predmeta da ih pretražuju.“

Zakon predviđa i da se rešenje dostavi i preko poštanskog operatera, međutim, ukoliko poštar ne nađe stranku na adresi i ne uspe da uruči rešenje odmah pri dolasku, ostavlja obaveštenje da će svoje rešenje moći da preuzme u pošti, i to u narednih 15 dana, a ne u roku od 24 časa kako je sada predviđeno.

U katastru, prema podacima koje je rekla Rakićeva, radi 2.995 osoba na skoro 7,5 miliona stanovnika.

Izvor:Novosti

Advertisement reklama na grenef portalu
Advertisement

Popularno