Connect with us
Budućnost

Italijani ulažu 300 milona evra u vetroparkove u Srbiji

Kompanija „Fintel energija“ koja trenutno gradi vetropark „Košava 1“ u Vršcu vredan oko 110 miliona evra planira nova ulaganja u vetroparkove. Plan je da u narednih pet godina investira u razvoj srpskih vetroparkova još 300 miliona evra, kaže za Tanjug izvršni direktor ove kompanije Ticiano DJovaneti (Tiziano Giovannetti).

„Do sada smo uložili 150 miliona evra i plan nam je da u sledećih pet godina tu cifru dupliramo”, poručuje Đovaneti.

Stubovi sa vetrogeneratorima trebalo bi da budu postavljani na četiri lokacije

Stubovi sa vetrogeneratorima

Kompanija planira i da izađe na Beogradsku berzu do kraja godine i tako ostvari prvu IPO (inicijalnu javnu ponudu akcija) u Srbiji posle 78 godina. „Ideja je da povećamo deonički kapital, ne da prodajemo akcije, već uvećavamo deonički kapital kako bismo privukli nove investitore i nastavili sa našim investicijama na srpskom tržištu“, objašnjava Đovaneti.

Ova srpska kompanija se nalazi u stoprocentnom vlasništvu italijanske kompanije Fintel Energia Group SpA koja je listirana na Milanskoj berzi 2010. godine

„Ako odete u Vršac moći ćete da vidite više od 100 ljudi koji rade na Košava projektu, 50 radi na izgradnji trafo stanice, a još stotinjak radi na izgradnji temelja za same mašine“, navodi Đovaneti i kaže da turbine za Vetrenjače u Vršću treba da stignu iz Danske u septembru, a do kraja 2019. igradnja vetroparka treba da bude završena.

Najveći projekat kompanije vetroelektrana Košava, 1. faza od 69 MW megavata je trenutno u izgradnji, kao i ostalih sedam vetroelektrana koje su planirane da budu izgrađene u narednim godinama.

Izvor:www.b92.net