Connect with us
Građevina

Italija: Vesti koje ste čekali konačno su stigle!

Da li ste nekada sanjali da imate kuću u nekom italijanskom selu? Vesti koje ste čekali konačno su stigle. Sada, jednu nekretninu možete da kupite za nešto više od 1 dolara ili tačnije, za samo jedan evro.

Nalazi se u brdovitom predelu Barbagije na mediteranskom ostrvu Sardinija. Na prodaju je na stotine kuća za samo jedan evro. Ovo nije prvi italijanski grad koji pokušava da obezbedi sebi opstanak, ali je prvi koji ispunjava obećanje da će kuće prodavati za jedan evro. Pored svega, on privlači ljude i svojim istorijskim lokalitetima i lepotom predela.

Međutim, nekretnine dolaze i sa jednom cakom – 200 nekretnina koja se nalaze na prodaji su u lošem stanju i vlasnici se obavezuju da će ih u naredne tri godine srediti i u njih uložiti bar 25.000 evra.

Iza svega se krije pokušaj oživljavanja gradića kao on ne bi postao još jedan grad duhova. U poslednjih pola veka populacija se sa 2.250 smanjila na 1.300 ljudi sa jednom bebom godišnje.

U Italiji kuće za 1 euro, ali ima jedna „caka“

Ovo je najautentičniji i nepromenjeni deo Sardinije. Nekada prenaseljen danas leži na lavirintima prolaza i muralima prekrivenim trgovima koji su prazni od kako su mlađi stanovnici rešili da napuste ovo mesto i odu u veće gradove.

Neki od delova ovdašnje tradicije još uvek žive, piše edition.cnn.com. Lokalni pastiri i dalje prave izvrstan premijum kozji sir Casu Flore Sardo po kome je ova oblast i poznata, ali tu je i još po neki zanatlija. Grad je usvojio posebnu uredebu koja je omogućila da te nekretnine stavi na tržište po povoljnim cenama. Gradonačelnik se nada da će renoviranje kuća pomoći stvaranju novih radnih mesta i oživljavanju lokalne ekonomije.

Izvor: www.b92.net