Connect with us

Građevina

Građevinska industrija „kriva“ za privredni rast

Objavljeno

:

Investitori i energetska efikasnost stambenih zgrada

Na samom početku godine dočekao nas je sledeći izveštaj: Privredni rast u Srbiji u 2018. godini iznosio je čak 4,3 odsto BDP-a, a najveći generator ovog rasta je bila građevinska industrija.

Čelnici naše države mišljenja su da će se taj trend nastaviti i u ovoj godini. Kako kažu, privredna grana koja je u Srbiji dugo bila na kolenima i teško se oporavljala u post kriznim godinama krajem prve i početkom druge decenije ovog veka, donela je Srbiji uzlet rasta poslednjih godina, što je značajno doprinelo skoku na Doing biznis listi Svetske banke.

Tome su doprineli veliki državni infrastrukturni projekti i oni su definitivno povukli i brojne privatne investicije pa skoro da nema nedelje da se ne objavi da se u Srbiji gradi ili otvara novi hotel, poslovna zgrada ali i stambeni kompleksi.

Beograd na vodi, kule

Samo u Beogradu je, kako je nedavno rekao i zamenik gradonačelnika prestonice Goran Vesić, u 2018. izdato dozvola za više od milion novih kvadrata. „Grad Beograd je s današnjim danom izdao u ovoj godini građevinskih dozvola za više od milion kvadrata, tačnije za 1.002.015 metara kvadratnih. Izdali smo 222 građevinske dozvole kao i 933 lokacijskih uslova. Pošto su lokacijski uslovi korak pred dobijanje građevinske dozvole, možemo da očekujemo da se ovaj trend nastavi i u narednoj godini“, rekao je Vesić krajem 2018. godine.

Kakav je pomak napravljen u beogradskoj građevinskoj industriji najbolje pokazuje podatak da je 2018. godine izdato građevinskih dozvola za 242.567 kvadrata, odnosno 538 lokacijskih uslova i 104 građevinske dozvole, rekao je Vesić i dodao da Beograd u ovom trenutku ima 1.500 aktivnih gradilišta.

Iako zvanične informacije o broju izgrađenih stanova za 2018. godinu još nisu dostupne, na osnovu broja već izdatih građevinskih dozvola može se zaključiti da je izgradnja stambenog prostora na teritoriji Beograda nastavila da raste.

Izvor: b92.net

Advertisement reklama na grenef portalu
Klik za komentar

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Advertisement

Izdvajamo

Popularno