Connect with us
Građevina

Građevina: Nemci zadovoljni, ali ne i euforični!

Među nemačkim preduzećima vlada odlično raspoloženje uoči Božića, ali nije više toliko euforično kao prošlog meseca.To pokazuje najnovije istraživanje o poslovnom poverenju koje je sproveo ekonomski Institut Ifo.

Ifov indeks poslovne klime se spustio u decembru na 117,2 poena, sa novembarskog nivoa od 117,6 poena, navodi se u saopštenju instituta iz Minhena.

Do osipanja optimizma došlo je usled splašnjavanja euforije među menadžerima kompanija u pogledu perspektiva ukupne ekonomije, a ne zbog pogoršanih procena budućih izgleda njihovih vlastitih biznisa.

Nemačka

NJihova očekivanja za narednih šest meseci pala su u decembru na 109,5 poena sa 111 poena iz novembra. Nasuprot tome, ocene nemačkih biznismena o trenutnoj poslovnoj situaciji su u ovom mesecu bile pozitivnije. Procene aktuelne situacije su poboljšane na 125,4 poena u decembru u poredjenju sa 124,5 poena prethodnog meseca.

Ifov indeks je zasnovan na odgovorima oko 7.000 anketiranih firmi iz sektora proizvodnje, građevinarstva, veleprodaje i maloprodaje.

Izvor: www.b92.net