Connect with us
Budućnost

Grad Beograd u borbi za energetsku efikasnost – u projektu četiri objekta

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić najavio je u poslednjoj svojoj izjavi da uskoro počinje rekonstrukcija objekata Hitne pomoći, Gradske biblioteke, Studentske poliklinike i Stacionara. Gradonačelnik glavnog grada Zoran Radojičić tom prilikom je dodao da uskoro počinje rekonstrukcija objekata Hitne pomoći, Gradske biblioteke, Studentske poliklinike i Stacionara, kako bi, kaže, ti objekti bili energetski efikasni i trosili manje energije.

Rekonstrukcija se sprovodi u okviru projekta pod nazivom „Termalna rehabilitacija javnih zgrada-unapređenje energetske efikasnosti u Beogradu“, koji bi, prema Radojičićevim rečima, trebalo biti realizovani do kraja ove godine, a čija vrednost iznosi 16 miliona evra.

Od tog iznosa 11 miliona evra su sredstva iz IPA fondova Evropske unije, a pet miliona iznosi zajam koji Grad Beograd uzima od Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), prenosi gradska uprava. „Obavićemo rekonstrukciju četiri objekta koja su od vitalnog značaja za funkcionisanje grada, a koji u Beogradu decenijama nisu obnovljeni. Recimo, od kada je izgrađena zgrada Hitne pomoći šezdesetih godina, ona nikada nije rekonstruisana, dok se broj naših stanovnika značajno povećao“, objasnio je Radojičić.

Navodi da će Beograd konačno imati Hitnu pomoć, Gradsku biblioteku, Studentsku polikliniku i Stacionar po evropskim standardima, i koji će, kao takvi, moći da odgovore potrebama građana.

Radojičić je dodao da iako nije bilo lako doći do tačke u kojoj Grad ima projekat koji je spreman za finansiranje, zahvaljujući svim nadležnim sekretarijatima i institucijama Grada koji su radili na rešavanju imovinsko pravnih odnosa, i pripremi tehničke dokumentacije, projekat je spreman za realizaciju.

Direktor Regionalne agencije za razvoj i evropske integracije Beograd (RAREI), Snežana Radinović, istakla je da je veliko zadovoljstvo što je nakon višegodišnjeg rada RAREI na pripremi ideje i samog projekta, taj projekat odobren za finansiranje iz sredstava Evropske unije kroz IPA 2 komponentu.

Izvor: Tanjug