Connect with us
Budućnost

Evropa u misiji ozelenjavanja urbanih sredina

U nekim gradovima je odavno standard, u drugima je pravi bum – obojiti urbane zone u zeleno.

I to nije samo metafora, jer oni koji žive u takvim sredinama i načinom života koji karakterišu brzina, gužva, gradska vreva… žele da budu okruženi zelenilom i tišinom prirode, da osete balans, spokoj i mir kojima svi težimo. Zato je važno napraviti dobar izbor kada je u pitanju mesto gde ćemo se buditi i završavati dan.

Zeleni gradovi postali su misija budućnosti

Najnoviji evropski i svetski trendovi ukazuju da bi u opisu nekretnine koja se nalazi u centru grada trebalo da bude navedena i prosečna površina objekta koja je pokrivena zelenilom. Na primer, u Francuskoj je donet zakon po kojem sve nove zgrade u komercijalnim zonama moraju delom da budu pokrivene zelenim površinama ili solarnim panelima. Tako u centru Pariza na terasama i krovovima stambenih zgrada niču i gaje se zelene površine i mali vrtovi sa cvećem, koji stvaraju idealne uslove za život u zelenilu u samom jezgru grada.

Pretvaranje krovova na zgradama u travnjake, pa čak i u prave male bašte, širi se sve više i na ostatak Evrope. Ima mnogo razloga za taj trend. Jedan je da zelenilo na krovovima pozitivno deluje tokom velikih letnjih vrućina, ali i obilnih padavina, predstavljajući prirodni klima uređaj. Pored praktičnih prednosti koje vaš budući stan sa baštom može da vam pruži, tu je i onaj možda presudni – estetski. Važno je i da sve to ne menja bitno cenu vaše nekretnine iz snova. Urbane bašte dugoročno štede energiju, što je za gradove i opštine veoma atraktivno.

Hamburg je otišao najdalje, planira da „ozeleni“ 70 odsto svojih zgrada. Zato je neophodno i da Beograd prati navedene trendove i da se novi stambeni objekti obogate zelenilom. Tako će onima koji planiraju kupovinu nekretnine biti ponuđeno idealno rešenje – mesto za život koje omogućava da se, kada izađu iz urbane gužve i dođu kući, ipak nađu u urbanoj zelenoj oazi.

Po tom pitanju u Beogradu se stvari pomeraju sa mrtve tačke i postoji dosta inicijativa za „povratak prirode u grad“. Kao dobar primer gradnje koja u obzir uzima i „zeleni“ momenat, pominje se specijalna ponuda stanova na drugom spratu stambene zgrade BW Residences, u sklopu nove gradske celine Belgrade Waterfront. Osnovna karakteristika ovih stanova su velike terase projektovane kao dvorište – na jednom delu se nalazi deo popločan najkvalitetnijim drvenim materijalom, dok drugi deo čini zelena površina. Ovi stanovi pružaju komfor kuće u okviru stambene zgrade, kao i mogućnost da imate svoju baštu. Useljenje u BW Residences zakazano je za proleće ove godine, a stanovi na drugom nivou, sa sopstvenim vrtom, pravi su izbor za sve one koje žele svoju urbanu zelenu oazu u centru prestonice. Belgrade Waterfront je jedan od najvećih kompleksa tog tipa koji se gradi u Beogradu, a koji osim BW Residences, nudi raznovrsne mogućnosti i u okviru stambenih zgrada BW Vista i BW Parkview, kao i brendiranih stanova The Residences at The St. Regis Belgrade.

Izvor: www.b92.net