Connect with us
Arhitektura

Dujiangyan Zhongshuge – Neobična prodavnica knjiga na jugozapadu Kine

Grad Dujiangyan na jugozapadu Kine dobio je neobičnu prodavnicu knjiga – raj za „knjiške moljce“ svih uzrasta. Sa plafonima obloženim ogledalima i visokim lučnim policama za knjige, ova neobična knjižara je mesto u kome se svi mogu lako predati istraživanju čudesnog sveta književnosti. 

Police u obliku slova C u boji oraha stvaraju intimni ambijent. Naizgled nepravilan niz gradi intimnost prostora i postaje svetlost u prednjem holu. Jedinstveni i živahni oblik luka postavlja novu stazu i suptilno deli područje foruma. Šetnja ispod polica sa knjigama je poput hodanja pored spoljne strehe ili ulaska u planinu. Stupajući u prostor za čitanje, mogle bi se uočiti slike pejzaža različite od tradicionalnih knjižara i dubokog kulturnog nasleđa. Police s knjigama protežu se od prostora do susednih stubaca i drsko hvataju radoznalost čitalaca i vode ih putem.

Cilj je bio da se prikaže dinamična estetika klimatskih promena i dočara prelepi okolni pejzaž. Uvodeći veličanstveni duh planina i reka u unutrašnjost, dizajneri su želeli da stvore čitavu unutrašnju scenografiju, i posetiocima predstave elegantan i moćan umetnički pejzaž koji izražava strahopoštovanje prema prirodi.

Nasumični i nepravilni zeleni bambus na kreativan način je ‘transformisan’ u police s knjigama. Dizajner ga takođe ukrašava reprezentativnim elementom Sečuana, divnom pandom. Ilustracija pande koja visi na policama sa knjigama je poput pandi koje se penju na visoke grane, stvarajući prelepu umetničku koncepciju i prirodnu vitalnost. Gledajući nadole, šareni jastuci složeni su poput brda, stvarajući divnu i snenu atmosferu za decu. 

 

U Centralnom okrugu, dizajner koristi plafon ogledala kako bi vizuelno proširio prostornu duktilnost i stvorio otvoren i visok osećaj. Zid police s knjigama inspirisan veličanstvenim pregradnim zidovima Dujiangian sve do kraja, poput super gradskog zida izgrađenog od istorijske kulture. Pod od sjajnih crnih pločica čini da ovalni stolovi izgledaju kao plutajući čamci na jezeru. Promene arhitektonske strukture u hodanju takođe odražavaju dinamičnu estetiku klimatskih promena, bilo da je kišovito, vetrovito ili maglovito. Kroz rupe na vratima na zidu police za knjige, različita funkcionalna područja su pod vidom, obogaćuju vizuelna iskustva čitalaca. 

Kada se popnete stepenicama, knjige su dostupne pored vas na policama. Stvarajući krajnju scenografiju i koristeći tehniku arhitekture, dizajner premešta veličanstveni duh planina i reka u zatvoreni prostor, predstavlja čitaocima elegantan i moćan umetnički pejzaž, a takođe izražava strahopoštovanje prema prirodi.

U knjižari postoji i kafić u kome se, uz kafu i omiljenu knjigu, može u miru uživati.

Izvor: Archdaily