Connect with us
Uncategorized

Dečija biblioteka u Šangaju – prostor za oživljavanje mašte

Svedoci smo nastanka svakodnevnih čuda iz aspekta arhitektute, ali i dizajna. Ono što je uvek najveći izazov je prostor koji bi trebao da zadovolji dečiji svet jer oni i jesu „najzahtevnija publika“ Zašto? Njima vizuelna komponenta jeste najvažnija, oni uključuju čula u svaki svoj doživljaj, pa tako i doživljaj prostora, a u i sto vreme moraju boraviti u bezbednom prostoru koji će ih sačuvati od povreda.

Jedan takav prostor, onaj koji zadovoljava sve dečije prohteve i izgleda fantastično je onaj nastao u Šangaju. U pitanju je dečija biblioteka, a dizajnirao ju je Mukin Studio da bude poput „gigantske igračke“.

Foto: www.dezeen.com

Dakle, lokalne arhitekte su dizajnirale Sissi’s Vonderland biblioteku kako bi ohrabrili decu da istražuju i igraju se u prostoru koji nije previše ukrašen. Imajući ovo na umu, Mukin Studio izbegava oštre uglove, tvrde materijale i ravne linije kako bi osigurala bezbednost dece, a dodaje materijale svetlih tonova i prirodnog zelenila.

Foto: www.dezeen.com

Kružni beli zidovi obmotavaju glavnu biblioteku u obliku zupčanika i područje čitanja. Vrata sa zaobljenim vrhovima dovode do tri polukružna mesta za čitanje na periferiji. „Naša je namera bila da prostor pretvorimo u ogromnu igračku, koju deca mogu slobodno istraživati i dopuniti svoje sopstveno, životno iskustvo“, objašnjavaju arhitekte.

Foto: www.dezeen.com

Zidovi su probušeni lučnim prozorima, dok vrata omogućavaju deci da pristupe drugim prostorijama za čitanje i da posete sve unutrašnje prostore.  „Mi sadimo zelene biljke na granicama gde se susreću različiti prostori, što pomaže održavanju dinamike između čoveka, prostora i prirode“, rekao je studio. Na drugu stranu ukrivljenih belih zidova postavljene su više polica i klupa, gde je put kojim je sivi tepih prekriven belim nadstrešnicom, a hodnik je dovoljno veliki da se u njemu mogu organizovati neke igre za decu. Gornji plafon je crn, pa kada su svetla upaljena izgleda kao noćno nebo.

Prevedeno sa stranice: www.dezeen.com