Connect with us

Arhitektura

Danci smislili strategiju za zaštitu područja podložnog poplavama

Objavljeno

:

Danska kompanija BIG razvila je strategiju da bi zaštitila zaliv San Francisko od poplava izazvanih klimatskim promenama, što podrazumeva izgradnju plutajućih sela povezanih trajektima, crvene trake ciklusa i autoput za autonomna vozila.

Foto: www.dezeen.com

BIG je razvio šemu sa jednim arhitektonskim + urbanizmom (ONE) i Shervood Design Engineersom (Shervood) kao deo elastičnog dizajna Bai Area Challenge – takmičenja koje poziva na ideje kako bi se zaštitile priobalne oblasti grada od povećanja nivoa mora i poplava izazvanih zagrevanje globalne klime, kao i zemljotresa.

Kao jedna od 10 pobedničkih grupa izabranih za izradu predloga za različite oblasti u zalivu, tim BIG + ONE + Shervood imao je zadatak da reši probleme u Islais Creeku, koji obavlja dovod vode za sečenje na kopnu u južnom San Francisku.

Konceptualni masterplan grupacije ima za cilj poboljšanje elastičnosti područja rekonstrukcijom hektara prirodnih prostora oko dužine vode. Trenutne nedovoljno iskorišćene oblasti bi se uklonile od ivice vode, a asfaltirane površine bi se uklonile, kako bi se utvrdilo puno zelenila i parkova koji bi mogli odvesti višak vode.

Uređaji prikazuju i silose koje pokrivaju zemlja da bi napravili zelena brda, a put kojim se naziva E-trail bi pratio ovu priču i omogućio stanovnicima da putuju peške ili biciklom. Put bi imao dobro pokriven pod u raznim mešavinama crvenila, gledajući kule, drveće i klupe.

Foto: www.dezeen.com

U prvom regionalnom predlogu, u sklopu prvih faza , timom jedne od lokacija koje je sam tim odabrao, bio je grad Južni zaliv, a tim je umesto gradnje na zemljištu predložio podizanje sela na malim ostrvima koja bi mogla da plove na vodi.

Resilient bi Design Challenge je najnovija u nizu napora američkih gradova da razviju urbanistički dizajn kao odgovor na klimatske promene, nakon serije razornih i nepredvidivih vremenskih događaja tokom proteklih nekoliko godina.

Foto: www.dezeen.com

Uz rešavanje problema ekstremnih vremenskih uslova, BIG + ONE + Shervoodov konceptualni plan za područje zaliva takođe ima za cilj rešavanje problema kao što su nedostatak pristupačnog stanovanja, nezaposlenost, zagušenje saobraćaja i zagađenje. Druge strategije uključuju uvođenje nove bus tranzitne petlje i prilagođavanje autoputa 101, glavnom putu kroz grad, autonomnim vozilima i javnom prevozu.

Prevedeno sa stranice: www.dezeen.com

Advertisement reklama na grenef portalu
Klik za komentar

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Advertisement

Popularno