Connect with us
Arhitektura

Danci smislili strategiju za zaštitu područja podložnog poplavama

Objavljeno

:

Danska kompanija BIG razvila je strategiju da bi zaštitila zaliv San Francisko od poplava izazvanih klimatskim promenama, što podrazumeva izgradnju plutajućih sela povezanih trajektima, crvene trake ciklusa i autoput za autonomna vozila.

Foto: www.dezeen.com

BIG je razvio šemu sa jednim arhitektonskim + urbanizmom (ONE) i Shervood Design Engineersom (Shervood) kao deo elastičnog dizajna Bai Area Challenge – takmičenja koje poziva na ideje kako bi se zaštitile priobalne oblasti grada od povećanja nivoa mora i poplava izazvanih zagrevanje globalne klime, kao i zemljotresa.

Kao jedna od 10 pobedničkih grupa izabranih za izradu predloga za različite oblasti u zalivu, tim BIG + ONE + Shervood imao je zadatak da reši probleme u Islais Creeku, koji obavlja dovod vode za sečenje na kopnu u južnom San Francisku.

Konceptualni masterplan grupacije ima za cilj poboljšanje elastičnosti područja rekonstrukcijom hektara prirodnih prostora oko dužine vode. Trenutne nedovoljno iskorišćene oblasti bi se uklonile od ivice vode, a asfaltirane površine bi se uklonile, kako bi se utvrdilo puno zelenila i parkova koji bi mogli odvesti višak vode.

Uređaji prikazuju i silose koje pokrivaju zemlja da bi napravili zelena brda, a put kojim se naziva E-trail bi pratio ovu priču i omogućio stanovnicima da putuju peške ili biciklom. Put bi imao dobro pokriven pod u raznim mešavinama crvenila, gledajući kule, drveće i klupe.

Foto: www.dezeen.com

U prvom regionalnom predlogu, u sklopu prvih faza , timom jedne od lokacija koje je sam tim odabrao, bio je grad Južni zaliv, a tim je umesto gradnje na zemljištu predložio podizanje sela na malim ostrvima koja bi mogla da plove na vodi.

Resilient bi Design Challenge je najnovija u nizu napora američkih gradova da razviju urbanistički dizajn kao odgovor na klimatske promene, nakon serije razornih i nepredvidivih vremenskih događaja tokom proteklih nekoliko godina.

Foto: www.dezeen.com

Uz rešavanje problema ekstremnih vremenskih uslova, BIG + ONE + Shervoodov konceptualni plan za područje zaliva takođe ima za cilj rešavanje problema kao što su nedostatak pristupačnog stanovanja, nezaposlenost, zagušenje saobraćaja i zagađenje. Druge strategije uključuju uvođenje nove bus tranzitne petlje i prilagođavanje autoputa 101, glavnom putu kroz grad, autonomnim vozilima i javnom prevozu.

Prevedeno sa stranice: www.dezeen.com

Advertisement reklama na grenef portalu

Izdvojeno

Sa portala

Energetska efikasnost objekata Energetska efikasnost objekata
Energetska efikasnost1 mesec ranije

Energetska efikasnost objekata u kriznom vremenu

Radeći u polju energetske efikasnosti objekata poslednjih 10-ak godina, na mnogobrojnim projektima različitih nivoa energetske efikasnosti i održivosti u najširem...

Ytong zelena gradnja Ytong zelena gradnja
Energetska efikasnost1 mesec ranije

Zelena gradnja i najvažnije odlike

“Zelenim” se nazivaju oni objekti koji su građeni po principima održive gradnje. Najvažnije odlike „zelene gradnje“ su: manja potrošnja energije...

Antenall tim za projektnu podršku na projektima Antenall tim za projektnu podršku na projektima
Energetska efikasnost2 meseca ranije

Kako naći najbolju podršku za vaš projekat?

Velika tražnja dovela je i do hiper ponude gde nije lako razaznati kome se obratiti od inženjera, arhitekata, projektnih biroa...

Energetska efikasnost je dobitna kombinacija i za kompanije i za klimu Energetska efikasnost je dobitna kombinacija i za kompanije i za klimu
Energetska efikasnost2 meseca ranije

Najbolji način za smanjenje troškova i emisija štetnih gasova

S obzirom na to da se kompanije širom sveta suočavaju s ogromnim pritiskom kada je reč o troškovima energije i...

Divus Apartmani Divčibare Divus Apartmani Divčibare
Arhitektura2 meseca ranije

ENERGY NET predstavlja najnoviji projekat Divus apartmani Divčibare

Vođena svrhom da stvara bolju atmosferu po meri čoveka u skladu sa prirodom, kompanija ENERGY NET već više od 30...

Vegetativni zidovi na fasadnom omotaču Vegetativni zidovi na fasadnom omotaču
Arhitektura3 meseca ranije

Vegetativni zidovi u arhitekturi

Vegetativni zidovi koji fasadni omotač pretvaraju iz statičnog u dinamičan odnos prema posmatraču, u gustim urbanim sredinama imaju veliki potencijal...

Sadržaj

Popularno